Немачки медиј: Курти прокоцкао подршку САД и ЕУ "Косову"

Уредник немачког листа "Франкфуртер алгемајне цајтунг" наводи да "Аљбин Курти има дугу историју конфронтације са западним савезницима своје земље"

Уредник немачког листа "Франкфутер алгемајне цајтунг" Ранхард Везер написао је у својој анализи ситуације на Косову и Метохији да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти за сада прокоцкао подршку Запада "Косову", те да он није схватио важност коју мир на Балкану има за Запад док је у јеку сукоб у Украјини.

 Подсећа и да Аљбин Курти "има дугу историју конфронтације са западним савезницима своје земље", те да својом тврдоглавошћу наноси штету "Косову".

"Својевремено је предводио протесте против мисије УН на Косову и против мировног плана УН за сукоб са Србијом. Он се од почетка противио и споразумима којима је ЕУ пре десет година желела да нормализује односе Србије и њене бивше покрајине", истиче он.

"Дакле, он је доследан у саботирању њихове примене као шеф владе. Ако волите Куртија, овај став бисте могли назвати директношћу. У стварности, међутим, ради се о тврдоглавости којом он наноси штету Косову - можда трајно", наводи он у тексту "Тврдоглавост на штету сопствене зеље".

Како наглашава, Курти је засад прокоцкао подршку САД и ЕУ "Косову".

"Брисел и Вашингтон сада сматрају Косово изазивачем проблема на Балкану, а не Србију", наводи он.

Како додаје, Курти очигледно није разумео колико је за Запад важан мир на Балкану.