У БиХ дечак нестао у потоку; Река оборила далеководе, села без струје и пијаће воде (ВИДЕО)

Оштећени су путеви, вода је носила мостове и покренула клизишта и одроне – најкритичније је у околини Краљева, а са воденом стихијом борили су се у готовом свим крајевима Централне и Западне Србије

Ванредна ситуација због поплава на снази је у 53 града и општине, саопштило је Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације.

Припадници МУП-а били су ангажовани на црпљењу воде у Бору у насељу Савача, у месту Шарлинац, општина Дољевац из подрума Геронтолошког центра, у Јагодини на локацији нове индустријске зоне, као и на евакуацији животиња у домаћинству у Гроцкој. Специјалистички тим за спасавање и рад на води синоћ је у месту Миросаљци, ГО Лазаревац, евакуисао једно лице које је упало у реку Турија, наводи се у саопштењу.

До данас је на снази било укупно 52 ванредне ситуације - за целу територију градова Крушевац, Бор, Чачак, Лозница, Јагодина, Прокупље, Краљево, општина Аранђеловац, Александровац, Лучани, Топола, Рача, Лебане, Дољевац, Рековац, Ариље, Алексинац, Свилајнац, Параћин, Сокобања, Деспотовац, Сјеница, Коцељева, Владимирци, Бабушница, Бољевац, Врњачка Бања, Ћуприја, Ћићевац, Ражањ, Трстеник, Медвеђа, Куршумлија, Брус, Владичин Хан, Житорађа, Блаце, Кучево, Смедеревска Паланка. Током дана, ванредна ситуација проглашена је и у Крагујевцу.

Ванредна ситуација је проглашена и за део територија: Града Шапца и Ужица, општина Трговиште, Бојник, Пожега, Беочин, Ириг, Прибој, Жагубица, Ивањица, Косјерић, Варварин, Мајданпек.

17. јун 2023 • 19:58

Министар Гашић код Лазаревца: Помоћи ћемо да се вратите кућама

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић посетио је место Јунковац, у општини Лазаревац, које је услед обилних падавина и изливања реке Турије поплављено и том приликом нагласио да ће припадници Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације, који су пуним капацитетом ангажовани на евакуацији угроженог становништва и црпљењу воде, бити уз грађане и помагати им како би се у што скоријем року вратили у своје домове.

У разговору са мештанима Јунковца, министар Гашић је рекао да су спасилачке службе претходних дана обилазиле ово подручје и упозоравале грађане на могуће опасности од поплава изазваних обилним падавинама.

"Сада ћемо да вам помогнемо, да очистимо све како бисте се вратили својим кућама. Спасиоци ватрогасци ће бити са вама све док не санирамо штету и биће ту како бисте били безбедни. 1.800 наших припадника је нон-стоп на терену. Учиниће све што могу, да исцрпе воду, изнесу намештај да би Штаб за ванредне ситуације могао да направи попис да вам надокнадимо штету коју сте претрпели", рекао је министар и истакао да ће се залагати да се заједничким радом са надлежним службама и локалном самоуправом реши проблем изливања реке Турије како до поплава не би долазило.

"Ово питање мора да се реши, и од тога нећемо одустати", рекао је министар.

Вршилац дужности помоћника министра и начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић изјавио је да се ситуација у вези са поплавама на територији Републике Србије за сада стабилизује и да ће припадници Сектора бити на терену дан и ноћ док се и најмања назнака могуће опасности не повуче.

"Припадници Сектора за ванредне ситуације раде на црпљењу воде. То су десетине црпљења воде у готово свим окрузима који су погођени овим изузетно јаким невременом да би грађани могли да се врате у своје домове", изјавио је Чаушић и још једном апеловао на грађане да буду опрезни, да не прилазе набујалим бујичним водотоковима и да за сваку врсту помоћи коју могу да им пруже припадници МУП позову 193 или 192.

И у Крагујевцу проглашена ванредна ситуација

На територији Града Крагујевца данас је због поплава проглашена ванредна ситуација, објављено је на сајту Града Крагујевца.

Након обилних падавина и поплава које су у четвртак увече задесиле Крагујевац, екипе Сектора за ванредне ситуације и градских предузећа Шумадија и Водовод раде на санирању штете на територији града, али и на сеоском подручју у Маслошеву и читавом потезу ка Страгарима. Најугроженија су домаћинства у насељима Палилиле, Корићани, Грошница и Ердеч. Једна од најкритичнијих локација је Левачка улица у насељу Палилуле, где ватрогасци спасиоци већ 30 сати црпе воду из стамбених и других објеката.

Евакуисане бебе близанци у Кучеву

Ватрогасци спасиоци Сектора за ванредне ситуације МУП евакуисали су данас у Кучеву бебе близанце и једну старију жену.

Евакуисане су бебе старе 10 месеци, а како сазнаје Блиц, вода је ушла у кућу након изливања реке Пек и Шевичког потока.

Пирот: Река оборила далеководе, села без струје и пијаће воде

Координатор Градског штаба за ванредне ситуације у Пироту Сретен Савов изјавио је Танјугу да је код села Горња Држина, у сливу реке Јерме, дошло до обарања далековода због чега је дошло до прекида у снабдевању струјом у два села, док су четири села без воде.

"Код нас није било озбиљних проблема као у другим деловима земље. Током ноћи дошло је до обарања далековода код села Горња Држина у сливу реке Јерме, тако да су села Комје и Власи без струје. Иначе у селу Власи је главна пумпа за водоснабдевање села Суково, Горња Држина, Комје и Власи", рекао је Савов.

Према његовим речима, Електродистрибуција је, заједно са Штабом за ванредне ситуације, набавила два агрегата који ће бити инсталирани у селима Комје и Власи.

"Тренутно село Комје има струју, а до краја дана ће већи агрегат бити пуштен у селу Власи и тиме ће село добити струју, а уједно ће прорадити и пумпа за водоснабдевање поменутих села. Очекујемо да, када дође до пада нивоа реке Јерме, у наредна три-четири дана, да се успостави нормално снабдевање електричном енергијом јер сада није могуће интервенисати због високог нивоа реке Јерме", рекао је за Танјуг Савов.

По речима Савова, у пиротском крају није било већих проблема, а Штаб за ванредне ситуације прати ситуацију 24 сата и реагује у складу са потребама на терену.

БиХ: Пронађено тело дечака који је упао у поток

У потоку у насељу Кућице код Хаџића пронађено је тело шестогодишњака, објавили су у Министарству унутрашњих послова Кантона Сарајево, преноси РТРС.

Он је упао у поток данас у поподневним сатима код Хаџића. Дечак је у поток упао пошто је пао са тротинета, а полицију је о несрећи информисала дечакова мајка.

Тело дечака је пронађено недалеко од места на којем се десила несрећа.

У потрагу су били укључени и припадници МУП-а Кантона Сарајево. Покушај реанимације нажалост није био успешан.

Вишедневне кише утицале су на пораст водостаја свих потока и река на подручју Кантона Сарајева.

Ванредно и у Бору, на коповима велики проблеми

Ванредна ситуација проглашена је у Бору због обилних киша и опасности од поплава, саопштила је данас служба за информисање компаније Србија Зиђин Копер. Наводи се да је невреме праћено обилним пљусковима изазвало данас велике проблеме у рудницима Србија Зиђин Копер, али мештани села Кривеља немају разлога за бригу, јер се прати ток Кривељске реке и стање колектора

Ванредна ситуација проглашена у Крагујевцу

Ванредна ситуација је проглашена у Крагујевцу са циљем да се брже и ефикасније отклоне последице обилних падавина и поплава на путној инфраструктури и стамбеним објектима у том граду, потврдио је за РТС начелник Управе за ванредне ситуације у Крагујевцу Зоран Кочовић.

Надлежни су током дана обишли све критичне тачке у Крагујевцу, где су поплаве нанеле велике штете.

Представници Сектора за ванредне ситуације, радници јавних комуналних предузећа и ватрогасци-спасиоци су са машина већ на терену и раде на отклањању последица.

У Крагујевцу, као и осталим општинама Шумадијског управног округа, ситуација је под контролом, речни водотокови су у својим коритима, тврди Кочовић и каже да се и даље из поједних насеља црпи вода из стамбених и пословних објеката и санира се путна инфраструктура.

Услед последица поплава активирало се клизиште у насељу Грошница, које је оштетило део главне саобраћајнице у улици Октобарских жртава, која то приградско насеље повезује са Крагујевцом. Мештани Грошнице могу да користе алтернативни пут, преко насеља Ћава.

Начеленик Управе за ванредне ситуације у Крагујевцу Зоран Кочовић апелује на грађане да штету насталу услед невремена пријаве на број телефона 034/505-800 или Оперативном центру Министарства унутрашњих послова на број телефона 034/1985.

Обустава саобраћаја због изливања Црне Реке и Пека

Саобраћај на путу Дебели Луг - Јасиково, обустављен је због изливања Црне реке, саопштило је данас Јавно предузеће "Путеви Србије".

Због изливања реке Пек, обустављен је саобраћај на путу Кучево - Дебели Луг, између места Бродица и Благојев Камен.

На путу Кратовска стена - Лучани, у месту Лучани, на снази је обустава саобраћаја због интервенције након обилних падавина.

"Путеви Србије" напомињу да ће јавност бити благовремено обавештена о нормализацији саобраћаја.

Председник општине Лазаревац: Стање се стабилизује, Колубара у кориту

Председник општине Лазаревац Бојан Стевић данас је изјавио да се стање у месним заједницама у тој општини, који су претходног дана и у току ноћи биле у проблематичном стању због изливања водотокова, пре свега река Турија и Пештан, сада стабилизује.

"Мислим на шест месних заједница, имали смо у току ноћи пораст реке Турије где она пролази кроз месну заједницу Соколово, где је дошло до изливања и обуставе саобраћаја према целој тој месној заједници и осталим деловима, према општини Барајево и месној заједници Арнајево", рекао је Стевић за Танјуг.

Он је додао да су током јутра почеле да се изливају такозване црне воде у месној заједници Велики Црљени, где је упућен један багер и где ће бити на располагању целокупна механизација.

Навео је да је незванично око 120 домаћинстава потопљено, да нема ниједног повређеног суграђанина, али да је причињена велика материјална штета.

"Са овим смо се сусретали и 2014, тако да не сумњам да ћемо сви изаћи као победници", оценио је Стевић.

Он је додао да је река Пештан у стагнацији и да њен водостај пада, и да је до пет сати јутрос рађено на изградњи насипа према месној заједници Вреоци и ка огранку ЕПС у Колубари, где се налазе бункери са сировим угљем.

"Имали смо јуче две акције спасавања, спасено је једно дете од 15 година у МС Јунковац, које је упало у Турију, оно је извучено неповређено. Ноћас су спасена двојица браће, који су из Турије извучени и од којих је један збринут у ДЗ Лазаревац, а други упућен у Београд због хипотермије", рекао је председник општине Лазаревац.

Он је изразио наду да ће данас падавине престати, како би се што пре приступало решавању проблема.

"Упутићемо градоначелнику Шапићу предлог да се уведе ванредна ситуација у осам месних заједница које су обухваћене поплавама. Месне заједнице Рудовци, Мали Црњани, Петковац и део МС Барошевац, претрпеле су најјачи удар, уз, наравно, Вреоце, где ватрогасци још врше испумпавање воде из 12 домаћинстава", рекао је он.

Говорећи у ком стању је река Колубара, он је рекао да се у току ноћи повећао водостај њене највеће притоке у том подручју, Љига, због бујичних уливања, те је зато порастао и ниво Колубаре, али да је Колубара и даље у свом кориту и да нема великих изливања која би могла да угрозе домаћинства.

"Колубара би најпре могла да угрози усеве, пољопривредна газдинства, па чак и да угрози енергетске системе, али да би до тога дошло, морале би бити падавине као 2014, а ја не верујем да ће до тога доћи", закључио је Стевић.

У Бору стање повољно, смањени сви водотокови

На територији Бора где је, након обимних падавина, проглашена ванредна ситуација, тренутно стање је повољно, а ватрогасци и спасиоци су током ноћи обилазили све проблематичне тачке, изјавио је начелник одељења за ванредне ситуације борског управног округа Миодраг Марковић.

"Тренутна ситуација је повољна, киша је стала, током ноћи није падала, сада почиње нека лагана, веома слаба киша што је утицало на смањење свих водотокова на територији борског управног округа", рекао је Марковић за Танјуг.

Он је подсетио да је јуче проглашена ванредна ситуација на територији града Бора, а дан пре у делу територије општине Мајданпек.

"У јучерашњем дану након изузетно великих обимних падавина дошло је до пораста свих река на територији града Бора. Најтежа ситуација је била овде на територији села Доња Бела Река. Шест ватрогасаца и спасилаца је помагало људима да извуку своју технику и вредности из подрумских просторија, затим су испумпавали воду", рекао је Марковић.

Током јучерашњег дана биле су укупно 33 интервенције, као и једно спасавање лица које је на крову свог аутомобила чекало помоћ у делу села Метовница и успешно је спасено.

Он је истакао да није било потребе за евакуацијом људи, али је помагано мештанима да спасу оно што се спасти да.

"Нажалост бујична поплава однела је неколико ситних и већих животиња. Људи су успели да нешто дигну на више етаже, али смо наравно и ми били ту да им припомогнемо да се та штета што мање пренесе на њих", додао је Марковић.

Марковић је указао да су све радне машине јавних комуналних предузећа на терену и раде, и данас, на санацији и оспособљавању путне мреже.

"Нисмо имали евакуацију људи, али смо помагали мештанима да спасу своју технику и вредности из подрумских просторија, а затим испумпавали воду", истакао је Марковић.

Он је истакао да су ситуације које су задесиле раднике компаније "Зиђин" такође решене где је, према његовим речима, дошло до ситуације да је двадесетак радника компаније било одсечено, па се заједно са њиховим радницима вршена евакуација, делом и уз помоћ багера, а делом уз помоћ чамаца у неколико тура, и на сву срећу на територији борског управног округа није имало ниједно настрадало лице.

"Заједно са представницима града компаније "Зиђин" обишли смо стање колектора Кривељске реке, пошто је постојала бојазан да је зачепљен. Заправо није, проверили смо и на улазу и на излазу, све је функционисало како треба", казао је Марковић.

"Данас такође пратимо временске прилике и разговараћемо са грађанима да им укажемо на опасности и да је битно да се потрудимо сви да нам у овој несрећи нико не настрада", изјавио је Марковић.

Када је реч о Зајачерском округу, киша која данима пада није додатно проузроковала проблеме.

Моравица у Сокобањи је у стагнацији, а Црни Тимок који иде кроз Бољевац и Зајечар је у опадању. И ниво Борске реке је у опадању.

Ванредна ситуација је у Сокобањи и Бољевцу, при чему је највише штете начињено Сокобањи.

"Србијаводе": Најтеже на подручју Прокупља и Дољевца

Директор ЈП "Србијаводе" Горан Пузовић изјавио је да поплавни талас који је у току ноћи прошао кроз Рачу и Смедеревску Паланку иде према Великој Плани и Морави, и да је у координацији са локалном самоуправом, осигурано да то подручје буде стабилно.

"Најтежа ситуација тренутно је на реци Топлици, подручје Прокупља и Дољевца, где смо прошле ноћи бранили подручје. Захваљујући доброј комуникацији са општином Дољевац, одрадили смо оно што је фактички било немогуће, заштитили смо највећи део насеља Шалинац које је неколико пута плављено водом, као и геријатријски дом у Дољевцу, који је до сада био плављен неколико пута, дакле држимо ту линију", рекао је Пузовић за Танјуг.

Он је додао да је специфично да ниво Топлице, која је бујична река, не пада последњих 15 сати.

Навео је да је нешто тежа ситуација била у Ћићевцу, али да је, како је рекао, урађено оно најважније.

"Како је најављено, овај талас ће вечерас највероватније напустити нашу земљу. Сад велике реке почињу да се пуне: Велика, Јужна и Западна Морава са притокама, и све реке на југу су у порасту, проглашавамо ванредну ситуацију, али на тим великим рекама не очекујемо неке проблеме", оценио је Пузовић и истакао да су бујице највећи проблем, и да ЈП "Србијаводе" пружа подршку свима који се са њима боре.

"Што се тиче брањених подручја, ту немамо никаквих пробоја, али све ово што се дешава је на неуређеним подручјима, на малим и бујичним водотоковима, и заједно са Сектором за ванредне ситуације на свим подручјима спроводимо неопходне мере", рекао је он.

Додао је да ће у наредна два или три дана бити проблема, пре свега јер ће се вода цедити и отицати према великим рекама.

"Сва техника и људство биће на терену да бисмо испратили овај талас. Надамо се да наредни талас који се најављује неће бити толико јак", рекао је Пузовић и навео да ће главне последице падавина бити клизишта.

"Њих ће бити све више када се вода цеди и суши, то је оно што нас чека", закључио је Пузовић.

Аранђеловац: Бујице улазе у куће

Председник општине Аранђеловац Бојан Радовић изјавио је да је претходног дана и у току ноћи пало око 100 литара кише по метру квадратном у том граду, што је довело до тога да вода ујутру дође до прагова кућа Аранђеловчана, а да у току дана бујице почну да улазе у куће.

Он је за Танјуг истакао да је на територији читаве општине Аранђеловац проглашено ванредно стање.

"Најважније је да није било повређених и жртава, и овом приликом морам да се захвалим ватрогасно-спасилачким јединицама, односно Министарству унутрашњих послова, које су у од раног јутра евакуисали велики број наших суграђана", рекао је Радовић.

Радовић је додао да је у бујицама био заробљен један аутобус, али да су ватрогасци успели да евакуишу све путнике из њега.

"Неки наши суграђани желели су да помогну, па у кренули трактором, али се онда тај трактор преврнуо у неки јарак, али опет су ватрогасне јединице успеле да спрече да дође до неких повреда и евентуалних жртава", рекао је председник општине.

Навео је да Аранђеловац нема реку, али да је вода дошла из малих речица и притока, и да су "Србијаводе" чистиле водотокове првог и другог реда, али да ову ситуацију ''није било могуће предвидети''.

"Ситуација је била заиста тешка, све се брзо одиграло. Није као 2014. када смо за неколико дана имали овакве количине падавина, а ово се све десило преко ноћи", рекао је он.

Радовић је рекао ће званичници ускоро поново имати састанак како би се санирала евентуална штета на инфраструктури, и како би се побринули за оне који немају смештај.

Дечак из Лазаревца спасен помоћу канапа, браћа извучена из реке

Из реке Турије спасене су три особе – један дечак и два рођена брата, док је у осам месних заједница општине Лазаревац ситуација критична, рекао је за РТС, председник општине Лазаревац Бојан Стевић.

"Дечак од 15 година спасен је у МЗ Јункова. Заједно смо брзом интервенцијом свих људи који су били на лицу места уз помоћ канапа и срећe, пре свега његове среће, јер се закачио за гране, успели да га евакуишемо и извучемо", рекао је Стевић додајући да је дечака збринула екипа хитне помоћи локалног дома здравља.

Након тога су из реке Турије, у МЗ Миросаљац, извучена два рођена брата.

"Једног смо брзо успели да извадимо после неких 45 минута уз помоћ приватне механизације која се ту нашла и уз механизацију коју смо узели из домаћинстава. Док нам, је за његовог старијег  брата, требало неких 2,5 сата јер га је река однела неких 200 метара, па уз помоћ спасилачких јединица Ватрогасне бригаде и МУП-а Србије и града Београда и Лазаревца те индустријске механизације, успели смо са чамцем, буквално после неких сат и 45 минута, да га извучемо из воде, збринемо и упутимо на даље прегледе у Београд", рекао је Стевић.

Стевић  је изјавио да се стање у месним заједницама у тој општини, који су претходног дана и у току ноћи биле у проблематичном стању због изливања водотокова, пре свега река Турија и Пештан, сада стабилизује.

"Мислим на шест месних заједница, имали смо у току ноћи пораст реке Турије где она пролази кроз месну заједницу Соколово, где је дошло до изливања и обуставе саобраћаја према целој тој месној заједници и осталим деловима, према општини Барајево и месној заједници Арнајево'', рекао је Стевић за Танјуг.

Он је додао да су током јутра почеле да се изливају такозване црне воде у месној заједници Велики Црљени, где је упућен један багер и где ће бити на располагању целокупна механизација.
Навео је да је незванично око 120 домаћинстава потопљено, да нема ниједног повређеног суграђанина, али да је причињена велика материјална штета.

"Са овим смо се сусретали и 2014, тако да не сумњам да ћемо сви изаћи као победници'', оценио је Стевић.

Председник општине Лазаревац је додао да је река Пештан у стагнацији и да њен водостај пада, и да је до пет сати јутрос рађено на изградњи насипа према месној заједници Вреоци и ка огранку ЕПС у Колубари, где се налазе бункери са сировим угљем.

Нормализивано је снабдевање струјом тако да данас сва домаћинства у општини Лазаревац имају електричну енергију.

Очекује се да у понедељак, уколико се ситуација стабилизује, проради и предшколска уставнова у МЗ Рудовци одакле су јуче превентивно евакуисана деца због могућности да вода из набујалог потока уђе у објекат. 

Ванредно у 52 општине, евакуисано 217 људи

Начелник одељења у Сектору за ванредне ситуације МУП-а Србије Милорад Спасојевић изјавио је да је због поплава у Србији ванредна ситуација проглашена у 52 града и општине a да је за 24 сата евакуисано 217 људи.

"Само у јучерашњем дану имали смо преко 217 успешних евакуација наших грађана, а то је до сада укупно скоро 295 евакуација од 26. маја када су непогоде почеле да нас прате", рекао је Спасојевић.

Он је истакао да је приоритет да се сви евакуишу и спасу и одведу на сигурно.

"Само синоћ у Дољевцу смо имали 33 евакуисане особе, у Бору 20 рудара је помогло да пређу на другу страну, у Прокупљу је била евакуација скоро 60 људи", рекао је Спасојевић.

Спасојевић је додао да су и даље ангажоване пумпе великог интензитета за црпљење воде у Лучанима и Јагодини, али да се црпљење врши и у Бору, Аранђеловцу, Београду, Пожеги, Косјерићу као и у свим местима у којима је дошло до изливања бујичних водотокова.

"Ванредна ситуација проглашена је у скоро 52 општине у Србији, вода је већином захватила обрадиве површине, али су погођена и домаћинства. Вода у Јагодини је отишла ка индустријској зони и тамо је упућена пумпа великог капацитета која ће покушати ту велику површину воде да врати у водотокове", рекао је Спасојевић.

Он је навео да је западни део Србије примио велику количину воде и да се у свим местима ради на санацији поплава.

"Срећом бројке нису толико велике, вода се полако повлачи, а хидрометеоролози најављују престанак падавина што ће утицати на смањење нивоа воде", закључује Спасојевић.

Ватрогасци-спасиоци врше црпљење воде по позиву грађана у Београду, Бору, Зајечару, Крагујевцу, Лесковцу, Прокупљу, Смедереву, Крушевцу и Чачку.

Срушен мост код Чачка

Мост који спаја села Мрчајевци и Слатина преко Западне Мораве код Чачка срушио се јутрос.
У тренутку рушења на мосту није било никога, а мост је већ био оштећен у поплавама и преко њега је био забрањен саобраћај.

Мештани су тај мост ипак користили јер је он најкраћа веза између два села, а алтернативни пут је дуг 40 километара.

Ниво Мораве се смањује

Члан цивилне заштите Чачка Стефан Томић изјавио је данас да је ситуација у том граду за сада стабилна будући да киша већ неко време не пада.

"Од јуче поподне смо овде и из Моравца испумпавамо воду у Западну Мораву како бисмо заштитили мештане који овде живе у насељу Сува Морава", рекао је Томић.

Он је додао да је ситуација за сада стабилна будући да киша већ неко време не пада.

"Може се уочити да се ниво Мораве постепено смањује, а ситуација је доста стабилнија и у свим деловима града", истакао је Томић.

Припадници Министарства унутрaшњих послова обилазе потенцијално критичне тачке, разговарају са мештанима и на тим локацијама којима дају упутства и инструкције за поступање у случају опасности.
У складу са најавама РХМЗ прати се ситуација на Западној Морави, Црном Тимоку, реци Ибар која има благи пораст, Западној Морави код Крушевца где је ниво реке је у опадању, а и рекама у Борском округу као и реци Топлици које си у благом опадању.

МУП још једном апелује на све грађане да не прилазе набујалим бујичним водотоковима, да у случају евентуалне опасности слушају надлежне институције и да уколико вода прети да уђе у домаћинства, искористе џакове са песком да обезбеде локацију, као и да се у случају директне опасности попну на више етаже, искључе електричну енергију и, подсећамо, позову ватрогасце на број 193 или полицију на 192, како би им била пружена адекватна помоћ.

На путу Свође - Власина Округлица код места Састав Река услед одрона саобраћај се одвија наизменичним пропуштањем возила, саопштили су из ЈП "Путеви Србије".

Саобраћај је након обуставе због изливања река нормализован на путу Дебели Луг - Јасиково, на км 38+500, као и на путу Куршумлија (Марковиће) - Куршумлијска бања.