Претучени брат и сестра у општини Звечан; Гренел поручио Куртију: Промени курс

Дан почео хапшењем Далибора Спасића, а завршен бруталним пребијањем брата и сестре у општини Звечан

На Косову и Метохији ситуација се и даље не смирује. Најпре је данас ухапшен Далибор Спасић, осумњичен за нападе на новинаре, а вечерас су претучени брат и сетра у општини Звечан, док су возили квад.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да је синоћ у Северној Митровици било опсадно стање, да су косовски специјалци малтретирали грађане и покушали да ухапсе Србе.

Приштина и даље блокира пролаз возила са српским регистрацијама преко административних пунктова. Грађани настављају протесте због хапшења четворице Срба.

17. јун 2023 • 22:24

Куртијеви специјалци претукли брата и сестру у општини Звечан

Припадници специјалних јединица тзв. Косова претукли су вечерас двоје деце, брата и сестру, од 18 и 15 година у Житковцу.

"Бруталност Куртијевих параполицајаца на северу се наставља. Поново су на мети српска деца на Косову и Метохији, малолетни К.Р. и Д.Р., брат и сестра брутално су вечерас претучени у селу Житковац, општина Звечан док су возила квад", саопштили су из Српске листе.

Опширније прочитајте овде.

Гренел поручио Куртију: Промени курс

Некадашњи специјални представник САД за дијалог Београда и Пришитне Ричард Гренел поручио је вечерас да здрав разум мора да превлада на Косову, а премијер Аљбин Курти да "промени курс".

Гренел је на Твитеру написао да нови градоначелници треба да раде са алтернативних локација и да се одмах одрже нови избори уз пуно учешће, а да специјалну полицију треба повући, јер је то био једнострани потез премијера Куртија.

"Здрав разум мора превладати на Косову:

- Премијер Курти мора да промени курс.

-Нови градоначелници треба да раде са алтернативних локација и да се одмах одрже нови избори уз пуно учешће.

-Специјалну полицију треба повући јер је то био једнострани потез премијера Куртија.

- Демонстранти тада могу да напусте улице.

- Обе стране морају да спроведу све претходне договоре.

-Свако ко је напао Кфор, косовску полицију или српске демонстранте треба да одговара.

-САД морају да предводе преговоре, написао је Гренел.

Српска листа: Последњи час да се умеша међународна заједница

Ово је последњи тренутак да се међународна заједница директно умеша и спречи премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да изазове рат, истиче Српска листа.

Они у свом саопштњу упозоравају да ће Курти својим потезима приморати читав српски народ да се заштити од насртаја из Приштине, што би, како кажу, био пут без повратка који ниједан нормалан човек не жели и погубно за све на овим просторима.

"Питамо међународне представнике још колико српских домаћина треба да Курти ухапси да би ви подигли глас и тражили да се Срби пусте на слободу, и са слободе бране од лажних оптужби, пошто за разлику од оних који су ухапшени у Рашки, ниједан Србин није радио ништа противзаконито нити поседовао ватрено оружје какво смо видели код косовских полицајаца приликом хапшења", наводи се у саопштењу Српске листе поводом хапшења Србина Далибора Спасића.

Ново хапшење на Јарињу: Свечља још једног Србина прогласио злочинцем

Припадници Kуртијеве полиције ухапсили су данас на Јарињу Далибора Спасића, медицинског техничара из Kосовске Митровице док се са малолетном ћеркицом и супругом враћао из централне Србије, који су због тога претрпели снажан шок, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Kанцеларије за Kосово и Метохију одмах је ступила у контакт с породицом и ухапшеном Далибору обезбедила адвоката.

"Лажни министар полиције Џељај Свечља поново је једног Србина прогласио злочинцем, уместо да се извини што је већ ухапсио невиног момка Немању Влашковића у Лепосавићу под лажном оптужбом да је физички напао новинаре што је ноторна лаж, као и неоснованог хапшења Радоша Петровића, Душана Обреновића и Милуна Миленковића. Ни Спасић није никакав криминалац већ здравствени радник у болници у Kосовској Митровици кога сада Свечља покушава да криминализује само ако је попреко погледао неког новинара", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, "Свечља који је познат по превртању Еулексових возила, а његов газда Kурти по бацању сузавца и шок бомби и затварању медија, најмање имају право да некога проглашавају криминалцима јер су они патентирали насилне и криминалне методе на Kосову и Метохији".

Опширније прочитајте у одвојеној вести.

Кфор осудио напад на новинаре

Кфор снажно осуђује нападе на новинаре на северу КиМ док су обављали свој посао, и додаје да су слобода штампе и изражавања фундаменталне вредности који сви морају поштовати, саопштено је данас из Кфора.

"Апелујемо на све стране да се уздрже од даљег насиља или потеза који могу довести до даље ескалације, и да се осигура да медији могу да обављају свој посао безбедно", наводи се у саопштењу.

Кфор истиче да су додатне трупе распоређене око општина на северу КиМ, након инцидената 29. маја, у којима је велики број припадника те мисије повређен, како би се предупредили евентуални нови сукоби.

"Кфор наставља да обавља свој мандат који се базира на резолуцији 1244 Савета безбедности УН из 1999, и у потпуности подржава дијалог између Београда и Приштине уз посредство ЕУ, као једини могући пут. Поред тога, командант Кфора остаје у редовним контактима са својим главним колегама, укључујући представнике српских оружаних снага, ЕУЛЕКС, као и представништво ОЕБС-а", наводи се у саопштењу.

Адвокат: Ухапшени Влашковић није особа са слике коју су објавили у Приштини

Бранилац ухапшеног Немање Влашковића адвокат Предраг Миљковић изјавио је да његов брањеник није нападао новинаре 29. маја у Лепосавићу, истичући да поседује доказ за то.

Миљковић одбацује наводе и објаве Ђељаља Свећље и додаје да та особа није Немања Влашковић.

"То није тај момак са капуљачом, то је истина, а и види се. На истој слици у ширем формату Н. В. стоји у неком седмом реду. Он није нападач на новинаре и према нашим доказима није ни могао да буде", рекао је Миљковић РТС-у.

Миљковић је најавио да ће доказе поднети суду, укључујући и фотографију, јер како додаје, Влашковић треба да буде на слободи што пре.

Дрецун: Курти покушао Лајчаку да преда списак 350 Срба за које тврди да су криминалци

Председник Скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун рекао да је Аљбин Курти покушао Мирославу Лајчаку да преда списак на коме је 350 Срба који су за њега наводно криминалци.

"Лајчак је одбио да прихвати тај списак. То значи да Курти планира дугорочно хапшење Срба који му сметају, који могу да организују протесте", рекао је Дрецун за РТС.

Немачки амбасадор објавио снимак наводног напада на албанске новинаре у Лепосавићу

Немачки амбасадор на Косову Јорн Роде реаговао је на напад на медије у Лепосавићу наводећи да би сви требало да осуде тај чин и да нажалост, још није видео реакцију Српске листе.

"Бруталност ове сцене је шокантна. Када би ово требало да се заврши? Многи су осудили овај неприхватљив чин насиља, али нажалост за сада не видим међу њима никакву реакцију представника Српске листе. Зашто? Свако треба да да свој део посла како би се ситуација деескалирала", написао је Роде.

Курти: Одговорићу Борељу следеће недеље

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти саопштио је да ће након разговора са својим тимом одлучити да ли ће састати у Бриселу са председником Србије Александром Вучићем, уз посредовање Европске уније, преноси "Коха".

Курти је навео да је тражио да састанак буде у недељи, када је и предложио план у пет тачака.

"Сада имамо захтев да састанак буде следеће недеље, 22. или 23. јуна. Разговараћу о томе са својим тимом и сигурно ћемо дати одговор почетком следеће недеље", рекао је он.

Курти  данас није желео да коментарише изјаву председнице Османи да је "време да се нађе решење заједно са ЕУ и САД".

Високи представник Европске уније за заједничку спољну политику и безбедност Жозеп Борељ позвао је Србију и тзв. Косово на хитан састанак следеће недеље у Бриселу.

Миљковић: Влашковић није особа са фотографије, нити је он напао новинаре

Бранилац ухапшеног Немање Влашковића, Адвокат Предраг Миљковић изјавио је да његов брањеник није напао новинаре у Лепосавићу 29. маја и да за то постоје докази, као и да Влашковић није особа са слике коју су објавили представници Приштине.

Министар унутрашњих послова у Приштини Џељаљ Свечља синоћ је објавио вест о хапшењу и фотографију на којој се види особа са капуљачом и затамњеним наочарима у групи људи која претестује, тврдећи да је то Немања Влашковић.

"Могу рећи да на фотографији која кружи није Влашковић, он на истој слици у ширем формату стоји у неком седмом реду. Он није нападач на новинаре и према нашим доказима није ни могао да буде. Доказе о невиности мог клијента доставићу суду, укључујући и фотографију", рекао је Миљковић за Косово онлајн.

Миљковић је додао да "његов брањеник али и он осуђују сваки напад на новинаре".

Рок за одређивање даљих мера према Влашковићу је сутра поподне.

Станковић: Курти својим акцијама даје оправдање Београду да не настави преговоре

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић изјавио је данас да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти својим акцијама даје рационално оправдање Београду да не настави да иде у правцу преговора и нормализације односа, већ да сачека да се испуни оно што је до сада договорено.

"Курти је нека врста злокобног савезника за нас, а кажем злокобног зато што да је рационалнији и тактичнији, одиграо би на ту карту ЗСО, дао би јој нека скромна овлашћења која би била верификована на Западу, јер на Западу важи став да не треба да се понови Република Српску на Косову и да Курти направи неку не Републику Српску, али неки институционални оквир за повезивање српских општина које нису само на северу, већ и на југу", рекао је Станковић.

Он је додао да би у том случају читав дипломатски притисак за решавање статуса Косова отишао ка Србији.

"Курти овим акцијама даје Београду једну врсту рационалног оправдања да каже "не", ми нећемо да идемо даље у процес преговора око тзв. процеса нормализације односа, него ми чекамо да се испуни оно што је до сада договорено", рекао је Станковић.

Он је додао да Курти истовремено оваквим провокацијама скреће на себе пажњу као на некога ко изазива безбедоносни ризик, јер патролирање његове специјалне полиције и њихове акције ствара негативан имиџ човека опасног по мир и безбедност и из те перспективе Курти је нека врста парадоксално говорећи, савезник Србије.

"Тај савезник је злокобан јер сви ти акти репресије, укључујући и улазак албанских представника у општине, за собом повлаче страх и стрепњу и стварају уверење код већине Срба да нема будућности на Косову", рекао је Станковић.

Он је додао да се од концепта да се направи мултиетничко друштво који је изворно био концепт након завршетка бомбардовања 1999. године, данас прави моноетничко друштво у шта Запад не жели да се укључи будући да је за њих та ствар политички готова још од 2008. године.

Коментаришући улогу Запада на Косову, Станковић истиче да се Западу жури због Косова из два разлога од којих је један потврда доминације коју Запад има у том делу света, а други разлог због ког они журе је, како каже Станковић, закључење логике јединственог случаја.
Поводом хапшења три косовска полицајца наводи да Србија у овом случају има врло јасну ситуацију.

"Србија у овом случају има врло јасну ситуацију, полицијски извештај, доказе да се види где су ти људи лоцирани и ухапшени, да се дају извештаји у погледу истраге и да се да званично саопштење свима који су заинтересовани, а онда може да се разговара о статусу тих људи који нису случајно тамо били будући да су кренули ка Рашкој области где је лоцирана војска", рекао је Станковић.

Он је додао да су америчка администрација и специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак најавили да ће разговарати о новим изборима на простору четири општине уз потребу да Срби учествују, да се Срби врате у институције из којих су изашли што даје отворен простор Куртију да дефинише критеријуме повратка и да се Србија врати Охридском процесу и да га имплементира што је заправо имплементација француско-немачког предлога.

"Оно чега се највише плашим када је реч о Косову да може да дође до тихог ефекта притиска на свакодневном нивоу што ће натерати људе да напусте Косово", рекао је Станковић.

Он је додао да постоје још неке мере за којима Курти није посегао, а нису далеко од мера које већ чини, а то је да спречи платни промет и да на тај начин доведе у питање финансирање здравства и школства које плаћа Србија на Косову и тиме директно угрози Србе који тамо живе.

Османи: Нови избори на северу КиМ само уз учешће Срба

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи изјавила је да је Приштина спремна да учини више да се Срби осећају равноправно, да се чују и да се осећају укључено, али је истакла да, када је реч о Заједници српских општина (ЗСО) "морамо бити изузетно опрезни да избегнемо било какав модел који би личио на Републику Српску".

Она је за "Дојче веле" оценила да су "такве конструкције опасне не само за регион, већ и за колективну безбедност Европе".

Османи је навела да је услов за одржавање избора у четири општине са српском већином на северу КиМ да се обезбеди да на њима учествују Срби.

Опширније прочитајте овде.

Места у северном делу Митровице где су била оклопна возила

Оклопна возила такозване специјалне косовске полиције ноћас су ушла у северни део Косовске Митровице, кружила градом и направила неколико пунктова на којима су заустављали српска возила и претресали људе.

На мапи су црвеним тачкама обележена места на којима је више од 30 возила било.

Мапу је показао директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Петковић: У Северној Митровици ноћас је било право ратно стање

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је да је синоћ у северном делу Косовске Митровице било право ратно опсадно стање:

"Куртијеви специјалци са дугим цевима, оклопним возилима су окупирали север Митровице, дошли су из јужног дела Митровице са преко 30 оклопних возила, под маскама, са дугим цевима. Малтретирали су целу северну Митровицу, направили безбедносни прстен, у центру града патролирали, имали своје пунктове по ободима града, заустављали аутомобиле, претресали људе до голе коже људе, ударали пушкама и псовали", рекао је Петковић.

Опширније прочитајте у одвојеној вести.

Влада велике Британије тражи да Србија ослободи ухапшене приштинске специјалце

Влада Велике Британије позвала је на хитно ослобађање тројице косовских полицајаца које је српска полиција ухапсила 14. јуна. У саопштењу се такође позива премијер такозваног Косова Аљбин Курти и његова влада да осигурају да изабрани градоначелници обављају своје "прелазне дужности са алтернативних локација".
Влада Велике Британије позива Косово и Србију да покажу максималну уздржаност, да избегавају једностране мере и да предузму хитне мере за смањење тензија.

"Понављамо наше позиве премијеру Куртију и његовој влади да осигурају да изабрани градоначелници обављају своје прелазне дужности са алтернативних локација изван општинских зграда и да се специјалне полицијске јединице повуку из општинских зграда", наведено је у саопштењу.

Како додају, нове инклузивне изборе треба расписати што пре, а косовске Србе охрабрују да учествују на тим изборима.

"Очекујемо да се Косово и Србија одмах ангажују у дијалогу који води ЕУ, а посебно да почну рад без даљег одлагања на успостављању Заједнице општина са српском већином", наводи се у саопштењу.

Колоне камиона на административним прелазима

Приштина и даље блокира пролаз возила са српским регистрацијама преко административних пунктова. Колоне камиона трећу ноћ провеле су на Мердару, Јарињу и Кончуљу.

Грађани и јутрос испред општине Лепосавић, мирно после јучерашњег напетог дана

Након јучерашњих нових провокација Приштине и хапшења Србина из Лепосавића који се оптужује за напад на новинаре, јутрос је испред зграде општине мирно. Киша која од јуче непрестано пада ни овог јутра није спречила мештане да стоје на истом месту на ком протестују већ 20 дана.

Јутрос је нешто мањи број људи, јер су се многи склонили од кише и непроспаване ноћи.