Србија и Балкан

Петковић: У Северној Митровици ноћас је било право ратно стање, Курти пироман који жели рат

Преко 30 оклопних борбених возила патролирало Северном Митровицом, сада се крећу у цивилу и траже Србе које ће да ухапсе, каже директор Канцеларије за Косово и Метохију
Петковић: У Северној Митровици ноћас је било право ратно стање, Курти пироман који жели рат© TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ/bs

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је синоћ и ноћас у Косовској Митровици било право ратно стање.

Он је рекао да је на северни део града ушло више од 30 оклопних борбених возила и да су малтретирали целу Северну Митровицу. Направили су неку врсту безбедносног прстена, где су патролирали и имали пунктове по ободним деловима града, где су заустављали аутомобиле, претресали људе до голе коже, ударали пушкама и псовали их.

"Током тог јучерашњег дана, али и ноћас, Куртијева полиција је покушала неколико хапшења у Бошњачкој махали, покушали да ухапсе два брата у центру града, па су јурили Мирослава Живковића, Лунетовог друга, то је трајало целу ноћ. Ситуација је сада мирнија. Оклопна возила заменили су 'шкодама', али присутан је велики број специјалаца са дугим цевима", рекао је Петковић.

Додао је да се полиција крије по локалима и бутицима, крећу се у цивилу, користе чак и возила са српским таблицама, тражећи Србе које ће да ухапсе.

"Уместо да деескалира ситуацију, Курти иде у нове провокације са намером да изазове рат и нове провокације на северу КиМ", рекао је Петковић и поручио да је крајње време да неко уразуми Куртија.

"Реч је о балканском пироману који жели рат на простору целог Балкана. Да ли то неко коначно схвата? Позивају га да повуче лажне градоначелнике и полицајце, Срби захтевају да се сви ухапшени Срби пусте, а он доводи нове полицајце", рекао је Петковић.

Петковић се осврнуо на саопштење Вашингтона и Запада који  тражи ослобађање косовских специјалаца ухапшених на простору централне Србије.

"Шокирани смо саопштењима у којима се тражили да Београд пусти тројицу тзв. косовских полицајаца, а нико не помиње да се пусте Срби који су ухапшени претходних дана и јуче без икаквог разлога", рекао је Петковић.

Говорећи о условима у којима су ухапшени Срби и у којима су ухапшени косовски специјалци, Петковић је казао да је лаж да су ухапшени косовски полицајци малтретирани.

"Ми смо озбиљна држава, наши органи раде искључиво у складу са законом", рекао је Петковић.

Петковић је рекао да је ухапшени Немања Влашковић, младић без криминалног досијеа.

"Реч је о још једној лажи Куртија, где очигледно да је ухапсио без основа још једног невиног човека поред Радоша Петровића, Душана Обреновића, Лунета и сада Влашковића. Реч је о момку који нема досије, треће је дете у тој породици, људи се баве привредом, сви имају само речи хвале о овом честитом момку. И даље је под полицијским задржавањем од 48 сати", рекао је Петковић.

Он је рекао да ће председник Србије и данас разговарати са америчким и европским званичницима, да ћемо све да сачувамо мир, али да је све на приштинској страни.

"Све је у Куртију, његовој лудој глави његовим насилним потезима којима жели да запали цео регион", рекао је Петковић и показао фотографије на којима се види тачке на којима су била приштинска оклопна возила на северу Митровице.

image