Османи: Нови избори на северу КиМ само уз учешће Срба

Председница привремених приштинских институција је оценила да је за ситуацију на северу КиМ одговорност на Београду и Александру Вучићу

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи изјавила је да је Приштина спремна да учини више да се Срби осећају равноправно, да се чују и да се осећају укључено, али је истакла да, када је реч о Заједници српских општина (ЗСО) "морамо бити изузетно опрезни да избегнемо било какав модел који би личио на Републику Српску".

Она је за "Дојче веле" оценила да су "такве конструкције опасне не само за регион, већ и за колективну безбедност Европе".

Османи је навела да је услов за одржавање избора у четири општине са српском већином на северу КиМ да се обезбеди да на њима учествују Срби.

"Тражили смо подршку наших партнера да осигурамо да се Србија не меша незаконито у изборе друге земље, као прошли пут и да не врши притисак на косовске Србе да не учествују, али до сада нисмо добили одговор", наводи Османи.

Када је реч о повлачењу полицијских снага, Османи је рекла да је Косово већ предложило да се заједно са Кфором и Еулексом уради заједничка безбедносна процена, на основу које би било обављено повлачење, додајући да треба наставити заједничке напоре за владавину права како би се пронашли они који су починили насиље над војницима Кфора и другима.

Османи је оценила да је за ситуацију на северу КиМ одговорност на Београду и навела да се председник Србије Александар Вучић враћа на "стару стратегију" у којој, како каже, ствара кризу за кризом, блокирајући напредак и спровођење договора постигнут дијалогом.

Она сматра да је хапшење тројице косовских полицајаца једно од последњих кршења Охридског споразума и војно-техничког споразума из 1999. године за које оптужује Београд.

Председница тзв. Косова је критиковала међународну заједницу која није реаговала на, како је рекла, кршења договора које је починила Србија.

"У последња два месеца, од 18. марта, када је споразум склопљен, било је континуираних кршења, али никада нисмо чули било какву изјаву из европских земаља. Мислим да то охрабрује Србију да не брине о том процесу и подрива кредибилитет процеса дијалога", рекла је Османи.

Навела је да се нада да ће актуелни спорови тзв. Косова са Европском унијом и Сједињеним Америчким Државама бити превазиђени, и да је време да се пронађу трајна решења.

"Не мислим да се несугласице могу избећи тако што ћемо међусобно да се нападамо у медијима, треба да седнемо и разговарамо", рекла је Османи.