Курти критиковао ЕУ и Лајчака, одговор Борељу следеће недеље

Премијер привремених приштинских институција незадовољан је начином на који се спроводе споразуму и ради на формирању Заједнице српских општина

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти наставља да показује зубе својим заштитницима па је тако данас критиковао је европског изасланика Мирослава Лајчака због начина на који се ради на стварању Заједнице општина са српском већином.

Сматра да две стране прво морају да се договоре око принципа, а тек онда да пишу нацрт, преноси "Репортери".

"Не ради се о томе да се умножавају нацрти текстова, већ да се договарају принципи и да се онда пише текст. Можемо донети различите текстове и пронаћи аритметичку средњу вредност, као што то обично чини изасланик Лајчак. Али, шта нас онда води напред, ако се не слажемо у духу текста? Бесмислено је онда покушавати да се договоримо око слова", поручио је Курти.

"Албанијан пост" преноси да се премијер такозваног Косова пожалио на процес дијалога и споразум договорен у Бриселу, а затим и у Охриду.

Незадовољан је, каже, што нема потпуног и безусловног редоследа споразума и анекса о његовом спровођењу.

"Дакле, ми смо посвећени, конструктивни смо. Разумем да су чланови 7 и 10 чланови основног споразума и заинтересован сам да их дефинитивно уврстим у редослед, али посвећеност њима не може имати тај приоритет и обим", навео је Курти.  

Нешто раније, Курти је рекао да ће следеће недеље одговорити високом представнику ЕУ Жозепу Борељу на позив да се састане са спрским председником Александром Вучићем у Бриселу.

Да ли ће се уз посредовање ЕУ видети са Вучићем, он ће, каже, одговорити тек након разговора са својим тимом.

Курти је навео да је тражио да састанак буде у недељи, када је и предложио план у пет тачака.

"Сада имамо захтев да састанак буде следеће недеље, 22. или 23. јуна. Разговараћу о томе са својим тимом и сигурно ћемо дати одговор почетком следеће недеље", рекао је он.