Србија и Балкан

Ново хапшење на Јарињу: Свечља још једног Србина прогласио злочинцем

Kанцеларије за Kосово и Метохију одмах је ступила у контакт с породицом и ухапшеном Далибору обезбедила адвоката
Ново хапшење на Јарињу: Свечља још једног Србина прогласио злочинцемNone © Танјуг

Припадници Kуртијеве полиције ухапсили су данас на Јарињу Далибора Спасића, медицинског техничара из Kосовске Митровице док се са малолетном ћеркицом и супругом враћао из централне Србије, који су због тога претрпели снажан шок, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Kанцеларије за Kосово и Метохију одмах је ступила у контакт с породицом и ухапшеном Далибору обезбедила адвоката.

"Лажни министар полиције Џељај Свечља поново је једног Србина прогласио злочинцем, уместо да се извини што је већ ухапсио невиног момка Немању Влашковића у Лепосавићу под лажном оптужбом да је физички напао новинаре што је ноторна лаж, као и неоснованог хапшења Радоша Петровића, Душана Обреновића и Милуна Миленковића. Ни Спасић није никакав криминалац већ здравствени радник у болници у Kосовској Митровици кога сада Свечља покушава да криминализује само ако је попреко погледао неког новинара", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, "Свечља који је познат по превртању Еулексових возила, а његов газда Kурти по бацању сузавца и шок бомби и затварању медија, најмање имају право да некога проглашавају криминалцима јер су они патентирали насилне и криминалне методе на Kосову и Метохији".

"И овим хапшењем желе да изазову нову кризу и дестабилизацију прилика на терену и под плаштом некакве борбе за права медија, заправо застраше и протерају Србе са Kосова и Метохије", саопштава Канцеларија за КиМ.

Ово је последњи тренутак да се међународна заједница директно умеша и спречи премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да изазове рат, истиче Српска листа поводом Спасићевог хапшења.

"Питамо међународне представнике још колико српских домаћина треба да Курти ухапси да би ви подигли глас и тражили да се Срби пусте на слободу, и са слободе бране од лажних оптужби, пошто за разлику од оних који су ухапшени у Рашки, ниједан Србин није радио ништа противзаконито нити поседовао ватрено оружје какво смо видели код косовских полицајаца приликом хапшења", наводи се у саопштењу.

Далибор је, како се подвлачи, после Радоша Петровића, Душана Обреновића, Милуна Миленковића и Немање Влашковића још један Србин који је од косовског министра Свечље већ проглашен кривим без обзира на основно право грађана да су сви невини док се не докаже супротно.

"То је нешто што забрињава, као што забрињава и чињеница да су и поред десетине доказа о непостојању кривице ови људи су у притвору а против њих се води страшна кампања, почев од Аљбина Куртија лично, па све до министара и посланика његове партије чиме се свима њима, а и десетини других Срба цртају мете и пресуђује без доказа о кривици или судског поступка", закључује се у саопштењу Српске листе.

Подсећамо, јуче је ухапшен Немања Влашковић, због наводног напада на новинаре "Калџа" у мају.

Ово је на Фејсбуку и Твитеру саопштио министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џелал Свечља.

image