Стејт департмент понавља: Безусловно ослободите косовске полицајце

Америка позива Србију и "Косово" да следе план ЕУ и да се врате дијалогу

Стејт департмент поново је вечерас позвао председника Србије Александра Вучића и Владу Србије да одмах и безусловно ослободе тројицу косовских полицајаца који су приведени 14. јуна.

"Њихово хапшење и стални притвор под лажним оптужбама погоршали су ионако напету ситуацију. Такође настављамо да позивамо и Србију и Косово да следе план у три тачке који је изнела ЕУ и да се без одлагања врате дијалогу који води ЕУ", наводи се у саопштењу Стејт департмента које преноси Танјуг.

Виши суд у Краљеву одредио је 16. јуна притвор тројици косовских полицајаца које је српска полиција ухапсила 14. јуна на територији Србије.

Како је саопштио МУП, припадници антитетористичке групе полиције лоцирали су и, ни у једном тренутку не прелазећи административну линију, ухапсили троје припадника тзв. косовске полиције који су били под пуном ратном опремом.

Косовска полиција тврди да су тројица њених припадника "киднапована" од стране српске специјалне полицијске јединице, као и да није реч о специјалцима, већ о службеницима граничне патроле.