Известилац Бундестага: Вучић и Курти да седну за преговарачки сто

Борис Мијатовић каже да треба бити опрезан када су у питању претње казненим мерама Приштини

Известилац за Западни Балкан у Одбору за спољне послове немачког Бундестага, Борис Мијатовић, изјавио је да би председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти требало да седну за преговарачки сто и ураде све што могу да дође до деескалације ситуације.

Према његовим речима, нема лаког решења, али има много посла.

"Премијер Курти, који има већинску подршку народа на Косову, свакако је у стању да спроведе оно што је обећао. Посвећен је раду и правди, и делује у том правцу. И председник Вучић је победио на изборима, али мора да се суочи са националистичким снагама у земљи, и почне да испуњава договорено. Наравно, Заједница српских општина мора да се формира и то је изазов за обе стране. Постоје разни модели заједнице општина. Вучић сада поново говори о аутономији. Мислим да то није прави тон", оценио је Мијатовић за "Дојче веле".

На питање да ли је право решење претити Приштини казненим мерама уколико не организују изборе на северу КиМ, Мијатовић каже да треба бити опрезан.

"Боље је са понизношћу приступити ситуацији и задатку, и усредсредити се на оно што желимо, а то је да Вучић и Курти седну за сто и размисле како да поступе у тренутној ситуацији, како би два суседа обезбедила мирну будућност у Европи", истакао је Мијатовић.

На констатацију "Дојче веле" да би Приштина могла да изгуби подршку у међународним организацијама или либерализацију визног режима, након недавних изјава специјалног изасланика САД Габријела Ескобара, уследило је питање - колико је тај сценарио реалан.

"То су перспективе које нису повољне. Хајде да се фокусирамо на позитивне ствари, а не на бригу. Имамо договор, Охридски споразум, има четири-пет анекса о којима је остало да се преговара. Има посла. Вучић и Курти треба да седну за сто и заједно размисле како они виде ситуацију", казао је он.

Поводом недавних инцидената у Звечану, када су повређени припадници Кфора и Срби, Мијатовић каже да су напади на безбедносне снаге неприхватљиви и недопустиви.

"Очекујем да сви, од Вучића и Куртија, као и међународних актера, одговоре на питање ко је починио ове нереде. И Немачка је тамо присутна са снагама безбедности. Дакле, ако имамо људе на терену, што обе владе желе, волео бих да владе раде на обезбеђивању њихове безбедности", навео је Мијатовић.