Црна Гора: Демократе очекују да ће бити део нове владе, неће инсистирати на функцијама

Коначне одлуке о постизборним коалицијама доносиће највиши партијски органи када за то дође време, каже Борис Богдановић

Седам дана од ванредних парламентарних избора нема званичних информација да су почели разговори о формирању нове 44. Владе Црне Горе.

Демократе очекују да ће бити део нове владе, али неће инсистирати на функцијама, изјавио је генерални секретар те партије и посланик Борис Богдановић.

Борис Богдановић је за подгоричке "Вијести" рекао да ће коначне одлуке о постизборним коалицијама доносити највиши партијски органи када за то дође време.

Покрет Европа сад (ПЕС) је, како каже, добио подршку да почне преговоре. Поручује да ГП Ура, одлазећег премијера Дритана Абазовића, својим ставовима не оптерећује коалицију са Демократама.

Лидер ПЕС-а Милојко Спајић, наиме, рекао је раније више пута да неће правити власт са ГП Ура.

Одговарајући на питања да ли ће Демократе о влади преговарати без ГП Ура, те да ли је то у супротности са коалиционим споразумом, Богдановић каже да желе јасно да кажу да се Демократе као и са Европом сад, исто тако генерацијски и програмски разумеју и ГП Ура.

"Зато смо закључили коалициони споразум и ишли заједно на изборе. Има наравно оних од првог дана који кажу да нам то није требало, да је Ура инфраструктурно слабија странка од нас, али на то никада тако нисмо гледали, наше стратегије су усмерене на наше вредности, а не на наше снаге. Не боримо се за проценте, боримо се за ову државу и све њене грађане", додаје Богдановић.

Према његовим речима, Абазовић је допринео политичким променама у Црној Гори и још више, одлучној борби против мафије.

"Имали смо сјајну кампању, пуну добре енергије, пуно похвала и директне подршке европских странака за наш програм. Било је и дисонантних порука у кампањи. Последње недеље поруке из кампање су се поновиле. Европа сад као неко ко је добио највише гласова на овим изборима не жели у постизборну коалицију са ГП Ура", напоменуо је, између осталог, Богдановић.

Подсетио је да су и Демократе биле жртве афера и зато су додатно осетљиви на њих.

"Јако поштено је и од ГП Ура да својим ставовима не оптерећују коалицију, то показује висок степен политичке зрелости и одговорности. Подсећам да је господин Филип Аџић, потпредседник ГП Ура казао да Демократе и Ура могу одвојено да преговарају, али да је најважније да ће обе странке бити на бранику националних интереса Црне Горе. Да Демократе и Ура брину о држави, у то нико не сумња", казао је Богдановић.

Он сматра да би одлучујући фактор у преговорима требало да буде заједнички интерес и добробит Црне Горе.