"Политико": Курти је постигао немогуће - консензус демократа и републиканаца у САД

На несрећу по Куртија, они су се сагласили да је приштински лидер тврдоглав, а понекад и непромишљен политичар који је поткопао заједничке америчко-европске напоре да се постигне трајно решење за мир између Приштине и Београда

Косовски премијер Аљбин Курти постигао је немогуће у америчкој политици: консензус међу демократама и републиканцима, наводи портал "Политико".

На несрећу по Куртија, они су се сагласили да је приштински лидер тврдоглав, а понекад и непромишљен политичар који је поткопао заједничке америчко-европске напоре да се постигне трајно решење за мир између Приштине и Београда.

Вашингтон је за недавно избијање насиља на северу Косова окривио приштинског премијера и покушао је - до сада безуспешно - да га обузда јавном критиком. 

Куртијеви критичари га оптужују да је произвео кризу слањем паравојних полицијских јединица у општине са српском већином и употребом силе приликом постављања албанских градоначелника, након што су Срби бојкотовали локалне изборе.    

Кристофер Хил, амерички амбасадор у Србији, изјавио је раније да САД треба да разговарају са Куртијем и оцене да ли могу да рачунају на њега као партнера. Порука је уследила након твита америчког државног секретара Ентонија Блинкена у коме се снажно осуђују акције владе у Приштини којима се појачава напетост на северу КиМ.

Ричард Гренел, који је обављао неколико високих спољнополитичких функција током Трампове администрације, укључујући и функцију специјалног изасланика за преговоре Београда и Приштине, оценио је да је Курти "показао средњи прст Бајдену и Европљанима".

Омиљени пројекат америчких демократа

Гренел је дуже време критичан према Куртију, чији се ставови никада нису поклапали са ставовима Трампове администрације, подсећа портал, али истиче да је јавни укор Бајденове администрације другачији на неколико нивоа.

"'Косово' је било омиљени пројекат демократских лидера још од када је бивши председник Бил Клинтон водио успешну НАТО кампању 1999. године против југословенског председника Слободана Милошевића", истиче "Политико" и додаје да многе демократе виде "Косово" као редак пример успешног успостављања државе уз помоћ САД.

Чак ни Хил, који је "дипломатска легенда на Балкану", није оставио никакву сумњу да Београд није крив за последњу ескалацију.

Председник Србије Александар Вучић и његова влада су "добри партнери у овом процесу", рекао је Хил.

"Чак је и ЕУ, која је водила преговоре о 'нормализацији' односа Београда и Приштине, што је предуслов да обе земље приступе блоку, изгубила стрпљење са Куртијем", наводи се у тексту. 

Из принципа, не из беса

Курти је до сада показао мало воље да одступи, инсистирајући да је за кризу криво Вучићево непоколебљиво одбијање да призна суверенитет тзв. Косова. Премијер привремених приштинских институција тврди да делује из принципа, а не из беса.

Он је оптужио Вучића да изазива проблеме на северу Косова подржавајући тамошњу "фашистичку милицију" за коју тврди да стоји иза напада на албанске новинаре и војнике Кфора.

Србија, ипак, остаје највећа сила у региону и САД и ЕУ желе да обезбеде да она не уђе даље у сферу руског утицаја, оцењује "Политико", подсећајући да је званичан став Србије - неутралност у односу на сукоб у Украјини. 

Многи косовски Срби Вучића сматрају својим заштитником, наводи се у анализи, а Куртијева одлука да насилно постави албанске градоначелнике упркос "недостатку легитимитета" изазвала је немире у региону.

Незадовољство Срба са севера Косова, међутим, датира много пре тих избора. 

"Њихова главна замерка односи се на присуство 'специјалне полиције', тешко наоружаних паравојних јединица, које је Курти послао у то подручје 2021. године због спора око даљег коришћења српских регистарских таблица од стране косовских Срба. Локално становништво на полицију гледа као на окупаторску силу", наводи портал. 

Низ овогодишњих пуцњава на Србе од стране специјалне полиције додатно је погоршао ситуацију.

Подсетник на неуспехе Запада

Међутим, њихово незадовољство косовском владом је много дубље.

"До сада смо имали лоше искуство са интеграцијом", рекла је Милица Андрић Ракић из невладине организације Нова друштвена иницијатива са седиштем у Митровици. 

Главни проблем у текућим разговорима, према њеним речима, јесте то што се међународни напори за решавање сукоба фокусирају на Србију и "Косово", а не на локално становништво.

"Међународна заједница покушава да изгради кућу од крова надоле уместо од темеља", оценила је Андрић Ракић.

Иако је након споразума у Охриду деловало да су ствари кренуле напред, ситуација се изненада погоршала. Запад криви Куртија за форсирање питања албанских градоначелника у осетљивом тренутку, што је кулминирало протестима у српским општинама на северу КиМ.

У време када су САД и Европа усмерене на сукоб у Украјини, последње што им треба је још један сукоб на континенту, истиче портал. 

"Без обзира на то да ли је критика Куртија оправдана, најновије распламсавање на 'Косову' је снажан подсетник на неуспехе Запада у региону и цену допуштања да сукоб тиња годинама", закључује "Политико".