Гренел: Пре три године се причало о повлачењу НАТО-а са КиМ, Бајденов тим све покварио

Бивши специјални изасланик САД за дијалог "Косова" и Србије истиче да су хаос, насиље и сукоби настали од како су Европљани постали главни у дијалогу

Бивши специјални изасланик Сједињених Америчких Држава за дијалог "Косова" и Србије Ричард Гренел рекао је за "Прави глас Америке" да се још 2020. године разговарало о повлачењу НАТО снага са "Косова", јер је у то време постигнут велики напредак у дијалогу.

"Доналд Трамп и његов тим чинили су велике и иновативне потезе да зближе Косово и Србију. Имали смо економски споразум који су обе стране гурале напред. Морам да будем искрен, пошто смо направили велики напредак 2020. године, разговарали смо о потенцијалној идеји да уклонимо снаге НАТО-а са Косова. Било је време, нису имали шта да раде", истакао је Гренел.

Две стране су се, како каже, тада договориле око економског развоја, отвориле су границе, договориле су се око авио линије Приштина-Београд, "Луфтханза" је рекла да ће обезбеди тај лет.

"Много смо напредовали, али онда је дошао Бајденов тим који је одлучио да промени политику САД на Балкану", рекао је Гренел.

Како је навео, сада је политика САД да су главни Европљани.

"Дакле, последње три године Европљани су били главни и оно што видимо је хаос, насиље, сукоби и видимо повећање присуства трупа на Косову. То су чињенице", рекао је Гренел.