Србија и Балкан

Курти: Косовски полицајци су киднаповани, Србија извршила агресију

Премијер привремених приштинских институција тврди да су приштински полицајци ухапшени на Косову и то "поред импровизованог стола за којим су јели"
Курти: Косовски полицајци су киднаповани, Србија извршила агресију© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је данас да су тројица ухапшених косовских полицајаца "киднапована", и да је Србија 14. јуна, како каже, извршила "агресију".

Он се новинарима обратио на конференцији за медије заједно са министарком спољних послова Доником Гервалом и навео да се Јетиш Јашари из Канцеларије за везу тзв. Косова у Србији посетио тројицу полицајаца који се налазе у притвору у централној Србији.

"Прича полицајаца је иста, као и како је дошло до отмице. Кажу да су били за импровизованим столом за јело, а 15 људи их је опколило, напало и киднаповало. Сва тројица причају исту причу на одвојено питање нашег амбасадора. Тиме се отклања дилема. Србија је извршила агресију 14. јуна", рекао је Курти и додао да су полицајци били на службеној дужности на једној од 15 рута које су затворене, како је навео, због шверца.

Он је истакао да САД и ЕУ треба безусловно да осуде "отмицу полицајаца", те да је у питању одмазда због хапшења вође, како је рекао, "цивилне одбране", Милуна Миленковића.

Гервала је истакла да су ухапшени полицајци у притвору због "поседовања оружја без дозволе", и додала да су они навели да нису малтретирани, али да им није дато довољно хране.

''Сада су смештени у одвојеним просторијама и немају приступ, ни телевизији, ни било чему другом. Полицајац Шеме Мустафа је рекао да му још увек недостају основни лекови које редовно користи за своје здравствено стање и то отежава његово стање у затвору. Речено им је да ће у петак моћи да их посете чланови породице'', рекла је Гервала.

Одлазак у Брисел

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да је спреман и заинтересован да се састане са председником Србије Александром Вучићем у Бриселу, преноси "Коха".

Курти је рекао да је заинтересован да у Бриселу представи сву документацију о, како је рекао, "злочину који је почињен над три полицајца, њиховим породицама и Републиком Косово".

Према његовим речима, предуслов за мир је - правда.

"Спреман сам и заинтересован да идем на следећи састанак у Брисел, како бисмо детаљно изнели све ове податке које смо добили и схватили да деескалација коју сви траже значи моментално ослобађање и безусловно ослобађање три полицајца и кажњавање агресије Србије на Косову", изјавио је Курти.

Према њему, нормализација значи тренутну и безусловну примену основног споразума.

Са друге стране, председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да неће разговарати са Куртијем док не буде пуштен сваки ухапшени Србин, док не повуче полицију и не престане са хапшењима.

"А онда ћемо да разговарамо да се формира ЗСО. Хоћете - хоћете, нећете - завршили смо. Ево изаберите неког другог ко ће да вам да све на тацни, ја вам не дам. Немојте да тражите датуме, завршите са њим шта имате, јер не пристајем на тактику спржене земље и свршених потеза", рекао је Вучић.

Курти и Гервала су на овој конференцији изнели детаље у вези са посетом официра за везу Приштине у Београду Јетиша Јашарија тројици косовских полицајаца, које је српска полиција ухапсила 14. јуна на територији централне Србије и који се налазе у притвору у Краљеву.

Курти тврди да су полицајци ухапшени на Косову и Метохији и то "поред импровизованог стола за којим су јели".

"Кажу да су били за импровизованим столом за јело, а 15 људи их је опколило, напало и ухапсило. Сва тројица имају исту причу у одвојеним разговорима са нашим амбасадором. Тиме се отклања дилема. Србија је извршила агресију 14. јуна. Полицајци су дежурали, били су задужени за борби против шверца, на једној од 15 рути за кријумчарење које су затворене", изјавио је Курти на конференцији за медије.

Он је рекао да косовске полицајце треба одмах и безусловно пустити и позвао САД и Европску унију да осуде хапшење.

"Ко тврди да су ухапшени у Србији нека објасни како су лисице пронађене километар од границе на једној страни, 670 метара североисточно и 300 метара југозападно од границе, опет даље од Србије. Не ради се ни о каквом хапшењу у Србији, ради се о киднаповању на Косову. У комуникацији смо са Канцеларијом за везу у Србији", рекао је Курти.

image