Србија и Балкан

Упад албанских специјалаца у базу иранских изгнаника у Драчу: Има жртава, најмање 35 повређених

Полицијска акција усмерена je против терористичких акција и сајбер криминала, наводи се у налогу Специјалног суда у Тирани
Упад албанских специјалаца у базу иранских изгнаника у Драчу: Има жртава, најмање 35 повређенихwww.globallookpress.com

Најмање 35 особа је повређено, док је један Иранац преминуо под још нерасветљеним околностима, када су албанска полиција и специјалци упали у камп контроверзне иранске организације Муџахедин е-Калк код Драча.

Сузавац и кошкање на улазу у комплекс "Ашраф 3" недалеко од Драча, обележили су упад албанских полицајаца у седиште организације Муџахедин е-Калк у којем се налази око 3.000 Иранаца, који су после силног сељакања и сукоба са властима у Ирану пре десетак година завршили на обали Јадранског мора, пренео је РТС.

Полицијска акција усмерена je против терористичких акција и сајбер криминала, наводи се у налогу Специјалног суда у Тирани. Опозиција je жестоко критиковала акцију у Драчу.

Полиција је упала у камп иранских прогнаника после одлуке тужилаштва, које је навело да се њихове активности косе са одредбама споразума из 2014. године, према којем су у Драч смештени из хуманитарних разлога.

Проблеми су, током рације, настали када је од припадника ове организације затражено да предају рачунаре, што су ирански дисиденти одбили и физички се супротставили специјалцима.

Најмање 35 особа је повређено током сукоба, а представници организације Муџахедин е-Калк тврде да је један од њихових чланова убијен током полицијске акције. Албанска полиција, пак, тврди да је ова особа преминула од последица срчаног удара, те да је његово тело одмах пребачено у мртвачницу у Драчу, где ће узрок смрти утврдити посебан тим који је, у међувремену, стигао из Тиране.

"Нажалост, ова група се није владала сходно одредбама споразума из 2014. године", саопштило је албанско министарство правде.

Припадници иранске организације стигли су у Албанију 2013. године на интервенцију администрације председника САД Барака Обаме који им је тражио уточиште после серије сукоба са припадницима Револуционарне гарде у Ираку. Циљ организације Муџахедин е-Калк је обарање владе у Техерану.

Бивши албански премијер, Саљи Бериша, за чијег су мандата ирански изгнаници и стигли у Албанији, оштро је осудио упад полиције у камп у Драчу, тврдећи да је акција изведена по директном налогу премијера Едија Раме.

image