"Стари Вујадин" намучио мале матуранте: Објављени резултати из српског језика (ВИДЕО)

Како су рекли, тест је био средње тежине, а најтеже су им пали задаци који захтевају анализу прочитаног дела

У 11 сати завршен је двочасовни тест из матерњег, односно српског језика за будуће средњошколце.

Мали матуранти који су први изашли из школских просторија у којима се полагао први од укупно три дела мале матуре, кажу да није било тешко.

"Прво и последње питање било је најтеже за разумевање, а тешке су биле и стилске фигуре. Први задатак је био биографија Михајла Пупина, ту смо имали понуђене реченице као одговоре, да заокружимо један тачан од шест понуђених. Од отворених питања имали смо да напишемо зависну реченицу и питање са гласовним променама, и да напишемо који су род, број падеж", каже један од ученика.

Други мали матурант открива да су питања била отвореног и затвореног типа.

"Оно што је мени било најтеже јесте последње питање где је био текст, а ми смо требали да погодимо из ког је дела. Мислим да је 'Стари Вујадин", наводи он.

Давид не сумња да ће имати максималан број бодова. Каже да је највише градива било из петог разреда, да су граматика и књижевност били подједнако  заступљени и да је завршни тест био лакши од пробног.

И његов школски друг Урош цени да је тест био лакши од пробног, међутим имаће један нетачан одговор.

"Погрешио сам у првом задатку. Био је наведен дуг одломак из Пупиновог дела 'Са пашњака до научењака' на тему кога је требало одговорити на питање. Толико сам се збунио да нисам запамтио ни какво је било питање, ни шта сам одговорио, нити сада знам шта је требало одговорити. Знам само да ми је ово нетачно, за остало се надам да сам урадио добро", искрен је он.

И за Лазара српски није био захтеван, с тим што он има додатно појашњење.

"Колико смо учили, тест је био лак. Конкретно, међу задацима је било прилично градива које смо изучавали мало због короне, односно онлајн наставе. Мене су бунили осми и девети задатак где је требало одредити врсте реченице. Нисам хтео уопште да размишљам јер сам увидео да не знам, већ сам прескочио те задатке и наставио даље. Мислим да ми је све остало тачно", рекао је овај свршени основац за Блиц.

Новосађанима било најтеже да анализирају текст

Полагање српског језика у новосадској Основној школи "Петефи Шандор" за велики број ђака протекло је без проблема. Како су рекли, тест је био средње тежине, а најтеже су им пали задаци који захтевају анализу, као што је други задатак, али и онај двадесети.

"Није било превише тешко, а као најкомпликованији издвојила бих последњи, двадесети задатак. Припремала сам се и у школи и приватно, тако да сам била спремна, а очекујем да ће ми најтежа бити математика", рекла је Невена.

Ђаци су већ после 10 часова, када су капије школе отворене кренули полако да излазе напоље. У дворишту им није било дозвољено задржавање, а да све протекне по плану побринули су се наставници, али и школски полицајац који је дежурао у дворишту.

Како су додали, нису имали проблем са задацима који су се могли научити, већ са анализама које нису биле довољно прецизне.

То је био случај и са Паолином, која је из Русије дошла пре три године, а данас полаже матуру на српском језику, који и говори без грешке.

"Није ми било тешко да полажем, можда питања из књижевности могу да издвојим као најтежа, јер питања нису била за мене довољно конкретна. Ипак ће ми српски бити најтежи, обзиром на то да ми природне науке иду од руке, па ће ми математика и хемија бити лакше. Планирам да упишем Јовину или Исидорину гимназију, природно-математички смер и за то сам се добро припремала", објашњава девојчица.

Паолинина школска другарица Ксенија потврђује да је било мало тежих питања из историје језика.

"Питања о реформама Вука Караџића, нису тешка питања, али се треба сетити. Било је питање шта се десило 1947. године, па онда имамо понуђене одговоре на заокруживање", додаје Ксенија, која је веома задовољна како је урадила тест из српског.

Добили смо текст "Од пашњака до научењака" а већина одговора наводно је била бесмислена ученицима, објашњава Новосађанка.

"Тако да су нас практично усмерили ка тачном одговору. За нијансу тежи су били задаци да заокружимо ко је аутор дела "Аска и вук" и "Јелена жена које нема" али је то било тешко само за оне који то нису прочитали. Тежа је наравно била граматика где смо добили гласовне промене, да одредимо падеже и допунимо зависне реченице", објашњава будућа средњошколка.

Мале Нишлије намучио Вук Караџић 

Ученици из Ниша кажу да тест из српског није био тежак и да су питања била у рангу оних из пробног теста. Највише их је намучила књижевност и питање које се односило на Вука Караџића, мада има и оних који кажу да су најтеже биле врсте речи из граматике.

Ученица ОШ "Радоје Домановић" из Ниша каже да се спремала на припремној настави, две недеље пре теста и да очекује добар резултат.

"Најтеже је било 11. питање које се односило на Вука Караџића где је требало невести неке податке из његове биографије. Два задатка сам само прескочила, очекујем добар резултат", наводи она.

Решења теста објављена су на сајту Министарства просвете данас после 12 часова, рекли су из Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Сутра ће ученици осмих разреда полагати математику, а у петак уместо раније комбинованог теста, један од пет одабраних предмета, такође од 9 до 11 часова.

Највише ученика одлучило се за тест из биологије (38 одсто), следи географија (29 одсто), историја (16 одсто), хемија (9 одсто) и на крају физика (8 одсто).

Објављивање коначних резултата резервисан је за 28. јун, попуњавање листе жеља електронски и предаје  у основној школи трајаће од 29 до 30. јуна, коначна листа жеља ученика биће креирана 2. јула, а расподела по школама завршава се 3. јула.