Командант Кфора: Ситуација на КиМ наизглед мирна, али и даље веома нестабилна

Командант Кфора Анђело Микеле Ристуча каже да је једини начин да се ситуација на КиМ реши политичка одлука

Командант Кфора Анђело Микеле Ристуча изјавио је да је ситуација на Косову и Метохији тренутно веома сложена, напета и нестабилна.

Ових дана је, како је навео за италијанску агенцију АГИ, наизглед мирна, али и даље веома нестабилна. Поручио је да је потребно да обе стране одмах смире тензије, како би се пронашло решење само уз политику и дипломатију.

Ристуча истиче да је потреба за повећањем присуства снага НАТО-а у овом тренутку последица разборите одлуке политичке природе, очигледно подржане и војном проценом.

"Да нам омогући да се боље суочимо са изазовима овог тренутка. Шта год да радимо је у интересу свих људи који живе на Косову. Једини начин за деескалацију зависи од политичке воље обе стране. Војно гледано, наш посао је да створимо простор за преговараче са обе стране и за све који су укључени у мировни процес да се врате дијалогу и да промовишу мирна решења. У овом тренутку другог решења нема. Јер је једини начин да се ситуација реши политичка одлука, која је заснована на вољи обе стране да се ситуација нормализује, али пре свега да се смире тензије", подвукао је.

Сви људи, како наводи, без обзира на веру, етничку припадност, порекло, културу, не треба да погоршавају ситуацију даље.

"Мислим да 99,9 одсто људи овде на Косову жели да живи у миру и мислим да је у интересу обе стране да се ситуација реши. Зато поново позивам обе стране да избегавају сваку непотребну реторику и да се са овим изазовима позабаве за преговарачким столом, што је једини начин да се ситуација реши. Она никоме не користи. Наравно, када постоји тензија, они који су заинтересовани за стварање хаоса користе било какву ситуацију, али ми смо ту да се то избегне и сви смо у потпуности посвећени спречавању ескалације ситуације. Због тога постоји снажан дипломатски напор јер је 99 одсто проблем политички. Постоји снажан дипломатски напор целе међународне заједнице, укључујући Европску унију, САД, свих земаља које доприносе Кфору, свих НАТО земаља да стабилизују ситуацију кроз дијалог", напоменуо је Ристуча.

Поручио је и да "нико не може да бира своје суседе, али мора да пронађе најбоље решење да живи у миру са њима".

"То је политичко питање, политички проблем. Коначно, природно је да нам у Европи нису потребне друге кризе осим оне заиста тешке са којом се свет суочава. Дакле, без обзира на то шта се десило у Украјини, стабилно Косово и стабилно подручје Балкана су у интересу свих у Европи, посебно у оваквом времену", додао је Ристуча.

Он је указао да је захваљујући професионализму људи из целог Кфора, који су се на најприкладнији начин припремили и који су на најисправнији начин применили правила ангажовања, избегнут масакр 29. маја.

"Разлог зашто ситуација није ескалирала (29. маја) била је чињеница да смо били веома добро припремљени. Наши војници су се понашали веома, веома професионално и желим да изразим пуну подршку нашим рањенима и њиховим породицама. Спасили смо 15 припадника Косовске полиције, спречили смо да се две стране сукобе, иначе бисмо морали да се позабавимо потпуно другом врстом проблема", каже Ристуча.

Кфор, подсећа агенција АГИ, након најновијих сукоба који су поново подстакли тензије на КиМ, и довели до рањавања 14 италијанских војника, спрема се да повећа своје присуство након година прогресивног смањења броја снага.

"Намеравамо да се суочимо са било каквим околностима и зато смо добили додатне снаге. Не реагујемо, ми делујемо. Организовани смо, обучени и опремљени да можемо да се суочимо са свим изазовима везаним за извршавање нашег задатка. Због тога смо, захваљујући спремности наших војника, успели 29. маја да спречимо даљу ескалацију ситуације и да оплакујемо мртве на терену. Истичем да је већина људи демонстрирала мирно. Овај кукавички чин насиља над нашом војском починио је мали број насилних смутљиваца који су користили сва средства да нанесу штету и оруђе за напад до крајњих граница", закључио је командант Кфора.