Курти мења плочу, обратио се на српском: Потребни су нови превремени избори

Аљбин Курти је нагласио да уз владавину права може постепено и да се смањи број полицајаца у општинским зградама

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је у свом видео обраћању на српском језику рекао да је сада у Лепосавићу градоначелник Љуљзим Хетеми док се не изабере нови, те да су за то потребни нови превремени избори, као и отворена слободна предизборна кампања у четири општине на северу Косова и Метохије.

"Без фер и демократске кампање, нема фер и демократских избора, а за то је потребна владавина права, односно једна средина у којој нема застрашивања и криминалаца", рекао је Курти.

Нагласио је да уз владавину права може постепено и да се смањи број полицајаца у општинским зградама.

"Са друге стране потреби су нам састанци у Бриселу за хитно, потпуно и безусловно спровођење основног споразума из Брисела, чији је саставни део Охридски анекс", поручио је он.

Изасланик Сједињених Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар је јуче казао да криза на Косову може да прерасте у регионални конфликт и да је веома забринут.

Претходно је Европска унија, која посредује дијалогом о нормализацији односа двеју страна, позвала на хитан састанак за управљање кризама.

Ипак, датум није још утврђен јер две стране нису потврдиле учешће.

Председник Србије Александар Вучић јуче је прецизирао да неће да разговара са Куртијем све док не буде пуштен сваки ухапшени Србин и док се из општина не повуку њихови градоначелници и сепцијална полиција.