Орбан у БиХ: Посета мађарског премијера потврда способности РС да води самосталну спољну политику

Професор на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци Милош Шолаја сматра да то што Орбан има прилично развијену сарадњу са Републиком Српском може да се гледа и кроз блиске односе Србије и Мађарске, који су важни како за те две земље, тако и за регион

Премијер Мађарске Виктор Орбан боравиће сутра у званичној посети Сарајеву, а током поподнева и у петак ће бити у Бањалуци, што је потврда да је Република Српска способна да води сопствену спољну политику и да проширује сарадњу са другим земљама.

То је оценио професор на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци Милош Шолаја и истакао да Орбан, премијер Мађарске која је чланица ЕУ, може да пренесе одређене поруке и идеје, али и политичку оријентацију из Републике Српске у ЕУ и обрнуто.

"Да на неки начин укаже на потребу да се признају специфичности Републике Српске, а посебно интереси Србије за бољу сарадњу", каже Шолаја у изјави за Срну.

Шолаја  сматра да то што Орбан има прилично развијену сарадњу са Републиком Српском може да се гледа и кроз блиске односе Србије и Мађарске, који су важни како за те две земље, тако и за регион.