Србија и Балкан

Око 700 камиона чека на административним прелазима: Пролаз само за оне који превозе страну робу

Возачи су најавили радикализацију протеста уколико приштинске власти не повуку одлуку о блокади прелаза за српске камионе и српску робу
Око 700 камиона чека на административним прелазима: Пролаз само за оне који превозе страну робу© TANJUG/ ALEKSANDAR NIĆIFOROVIĆ/ bg

Први камиони и шлепери са српским таблицама који превозе страну робу прешли су ноћас, после осам дана застоја, преко Јариња и Брњака из централне Србије пут Косова и Метохије.

Међутим, шлепери са српским регистрационим ознакама и робом произведеном у Србији и даље стоје на административним прелазима и на паркинзима од Краљева према Јарињу и Брњаку без икакве назнаке када би забрана тзв. косовских власти уведена пре девет дана могла да буде укинута. Процена је да на улаз на Косово чека око 700 камиона.

Возачи блокираних шлепера који већ четврти дан не дозвољавају да камиони са РКС таблицама преко прелаза уђу са КиМ у централну Србију јуче поподне су на 15 минута блокирали прелазе и за путнички саобраћај и најавили радикализацију протеста уколико приштинске власти не повуку одлуку о блокади прелаза за српске камионе и српску робу.

Драгиши Миленковићу, Србину из села Кишница код Грачанице који је јуче ухапшен у својој кући и коме се, према ономе што су специјалци који су обавили хапшење рекли Драгишиној супрузи, на терет ставља сумња да је починио наводни ратни злочин, одређен је полицијски притвор до 48 сати. Одмах после хапшења Срби из Грачанице и околних српских енклава више сати протестовали су у центру Грачанице, блокирали су и пут Приштина – Гњилане кроз ово место.

Годишњица отмице српских рудара

Данас се навршава двадесет пет године од отмице српских рудара из фабричког круга угљенокопа "Белаћевац" Термоелектране "Обилић" на Kосову и Метохији. Отмица белаћеваћких рудара означила је почетак масовног страдања српског цивилног становништва на Kосову и Метохији.

У раним јутарњим сатима, на данашњи дан пре 25 године отети су: Душан Ађанчић, Пера Ађанчић, Зоран Ађанчић, Мирко Буха, Драган Вукмировић, Филип Гојковић, Мирослав Трифуновић, Србољуб Савић и Божидар Лемпић. Они никада нису пронађени, а њихове породице и даље вапе за истином.

Удружење породица киднапованих и несталих из Грачанице обележиће данас пригодним скупом ову годишњицу. У Ранилугу код Косовске Каменице данас ће бити одржан протесни скуп подршке ухапшеним Србима са Севера КиМ и из Грачанице.

Срби из Лепосавића, Зубиног Потока, Звечана и јутрос се окупљају испред зграда СО у овим градовима где већ 25 дана протестују због насилног заузимања седишта општина од стране косовских специјалаца 26. маја ове године. Срби запослени у зградама СО свакодневно подсећају да им је већ четири недеље онемогућено да дођу до својих радних места и да су у њиховим канцеларијама косовски специјалци.

image