Србија и Балкан

Курти: Запад мисли да ће уступцима да приволи Вучића и одвоји га од Путина

У Бриселу ће данас бити одржан хитан састанак Вучића и Куртија уз посредовање шефа европске дипломатије Жозепа Бореља
Курти: Запад мисли да ће уступцима да приволи Вучића и одвоји га од Путина© TANJUG/ DOPISNIK KiM/ bg

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да је послушао "међународне пријатеље и западне партнере" у вези са одлагањем избора на северу Косова и Метохије, измештању полагања заклетви нових градоначелника ван општина, али да они морају да одлазе на своја радна места.

Курти је то рекао у интервјуу за "Зидојче цајтунг", а на питање новинара како коментарише што га западне дипломате сматрају тешким партнером и да га оптужују да је тежак партнер и да је тврдоглав одговара: "Не мислим да сам тврдоглав, ја сам принципијелан".

Како каже, кад сретне председника Србије Александра Вучића, чини му се да жели да се врати у прошлост, понекад у 1999, понекад пре 2008. а некад и пре фебруара ове године.

"Наши пријатељи у ЕУ и САД имају мала очекивања од Београда. Зато је сваки њихов позитиван гест прецењен и надуван. Истовремено, средњорочно полажу велике наде у Србију. Таква политика ствара безбедносне проблеме за све суседе Србије", каже Курти.

Немачки новинар који је радио интервју изнео је своје виђење да ЕУ и САД желе да искористе своју политику како би Вучића одвојили од блиских веза са руским председником Владимиром Путином и везали га за себе.

"Тако нешто могло да функционише с демократом, али не и са аутократом. Аутократа ће сваки чин великодушности или толеранције видети као знак страха или слабости", каже Курти.

Зато ће се, каже, "мислећи да ће уступцима приволети господина Вучића да се окрене Западу – постићи управо супротно".

Подсетимо, у Бриселу ће данас бити одржан хитан састанак Вучића и Куртија уз посредовање шефа европске дипломатије Жозепа Бореља.

image