Србија и Балкан

Зашто им толико сметамо: И РТ Балкан на листи ЕУ санкција

Рестриктивне мере ће ступити на снагу 1. октобра 2023. године, наводи РСЕ
Зашто им толико сметамо: И РТ Балкан на листи ЕУ санкцијаGetty © Misha Friedma

РТ Балкан је увршћен на листу енитета који се санкционишу у новом пакету рестриктивних мера Европске уније против Русије, стоји у одлуци у коју је Радио Слободна Европа (РСЕ) имао увид.

Како наводе позивајући се на дипломатске изворе, ЕУ је послала и званично писмо свим енитетима, укључујући и РТ Балкан, којим се обавештава да ће бити додати на листу имена субјеката и ентитета који се санкционишу.

Осим РТ Балкан, на листи медија који се санкционишу су и четири медијске платформе: "Оријентал ривју", "Царград", "Њу истерн аутлук" и "Катехон".

Рестриктивне мере против ових пет медија ће ступити на снагу 1. октобра 2023. године, наводи РСЕ.

Ради се о најновијем, односно 11 пакету рестриктивних мера које ЕУ уводи.

Политички договор о новом пакету санкција су постигли амбасадори земаља чланица ЕУ на састанку који је одржан 21 јуна, додаје се у тексту.

Овај пакет укључује мере чији је циљ сузбијање заобилажења санкција и додавање нових имена на попис санкционисаних.

Новим пакетом санкција забрањује се транзит преко Русије робе и технологије које би могла користити руска војска или помоћи њеном одбрамбеном и сигурносном сектору. Уводе се ограничења на продају осетљиве робе и технологије с двојном наменом земљама које би их могле продати Русији, те се проширује попис забрањене робе која би могла да служи руској војсци и одбрамбеном сектору.

Пакетом се продужава суспензија дозвола за емитовање у ЕУ за пет руских медија под контролом руске државе.

ЕУ је још раније увела забрану увоза руске сирове нафте и нафтних деривата, а сада се забрањује приступ европским лукама за бродове за које постоји разумна сумња да учествују у прекрцавању руске нафте с брода на брод како би се заобишла забрана.

На попис санкционисаних додато је 71 физичко лице и 33 правна лица. Тим лицима и правним субјектима замрзнута је имовина коју имају у ЕУ.

image