Додик: Почаствовани смо посетом премијера Мађарске; Орбан: Разумемо битке које води РС

Председник РС је навео да је необично да неко ко долази из земље чланице ЕУ нуди партнерство, равноправност у односима, разговорима, приступима, а да то није надмено и наређивачки

У Административном центру Републике Српске у Бањалуци одржан је састанак делегација Републике Српске и Мађарске предвођене председником Републике Српске Милорадом Додиком и председником Владе Мађарске Виктором Орбаном, на којем је потписана Заједничка изјава о сарадњи Републике Српске и Мађарске.

"Република Српска почаствована је посетом премијера Мађарске Виктора Орбана и делегације из ове земље", рекао је Додик на конференцији за новинаре, након састанка.

Милорад Додик је истакао да су разговарали о сарадњи на пољу енергетике, изградњи путева и изразио захвалност за подршку буџету РС.

"Ми смо данас били у прилици да председнику Орбану захвалимо за разумевање за подршку буџету да наше институције несметано раде. Основно је било како ићи даље. То су области у сарадњи на пољу енергетике, изградњи путева и развоју области здравства Такође, разговарали смо о могућности сарадње у области дрвне индустрије", навео је Додик.

Председник РС је нагласио да очекује унапређење сарадње по свим питањима и додао да се у РС прати оно што Влада Мађарске чини у области демографске политике, где се показује као најуспешнији.

"Желим да се захвалим Орбану на побољшању статуса српске заједнице у Мађарској, која је показала далеко већи степен подршке него неке друге земље", рекао је Додик.

Додик је навео да је необично да неко ко долази из земље чланице ЕУ нуди партнерство, равноправност у односима, разговорима, приступима, а да то није надмено и наређивачки.

"Ово је велика посета пријатеља. Ти ставови нису издиференцирани на начин да се у БиХ у подређен положај стављају Бошњаци или Хрвати. Ово је понуда свима који желе да сарађују и ја тако и разумем боравак премијера Орбана и његове делегације. Понуда свима, и Бошњацима и Хрватима, понуда и за пројекте, али и за политички дијалог", нагласио је Додик.

Председник РС је истакао да је важно што се из прве руке може чути на који ће се начин градити односи, као и да је балканска политика Мађарске нешто што треба Балкану.

Председник Владе Мађарске Виктор Орбан, је након састанка изјавио да Мађарска жели са Републиком Српском сарадњу равноправних партнера.

Желимо брзу евроинтеграцију Републике Српске. Ми Мађари видимо које битке Република Српска води унутар БиХ. Ми разумемо те расправе. И ми смо борбен народ и знамо колико то одузима енергију и пажњу, навео је Орбан.

Он је поручио да Мађарска не води политику санкција. "Ми смо против тога", истакао је Орбан.

Премијер Орбан је истакао да је поручио председнику Српске Милораду Додику да је мађарска делегација дошла на запад. 

"Ми смо сада дошли на запад. Ако погледате мапу, Бањалука је запад. Ви сте већ давно требали бити у Европској унији", рекао је Орбан и истакао да ће Мађарска увек помоћи економски Републици Српској.

Орбан је рекао да Мађарска жели да буде поуздан партнер РС.

На сарадњу Републике Српске и Мађарске гледам као сарадњу равноправних партнера. Ми желимо да будемо поуздан партнер Српској, навео је премијер Мађарске.

Претходно су на састанку Премијер Републике Српске Радован Вишковић и мађарски министар спољних послова Петер Сијарто потписали Заједничку изјаву о сарадњи Републике Српске и Мађарске у којој две стране потврђују намеру да "ојачају узајамно корисну сарадњу институција и привредних субјеката".

Стране изражавају намеру да, у оквиру својих институционалних надлежности и у складу са законима БиХ и Републике Српске и Мађарске, у пуном поштовању преузетих међународних обавеза и оних које обавезују Мађарску због њене припадности ЕУ, промовишу реализацију иницијатива од међусобног интереса, наводи се у заједничкој изјави, која је потписана на састанку делегација Српске и Мађарске у Административном центру Републике Српске у Бањалуци.

Мађарску делегацију у Бањалуци дочекали су председник Републике Српске Милорад Додик, председник НСРС Ненад Стевандић, српски члан и председавајућа Председништва Жељка Цвијановић, као и министри у Влади Српске а предвиђена је и шетња Бањалуком и свечана вечера у част посете Орбана Републици Српској.

Премијер Мађарске је данас боравио и у Сарајеву где се састао са председавајућом Савета министара БиХ Борјаном Кришто (ХДЗ) и са члановима Председништа БиХ и премијером ФБиХ Нермином Никшићем.