Србија и Балкан

Српска војска се враћа на Синај после 60 година: У војној мисији са припадницима америчке војске

Мисија на Синају је и прва изван оквира Уједињених нација и Европске уније у којој учествују припадници Војске Србије
Српска војска се враћа на Синај после 60 година: У војној мисији са припадницима америчке војске© Amir Hamzagic/ATAImages

Припадници Војске Србије почетком јула крећу на Синај, чиме ће заживети прво заједничко ангажовање српских и америчких војника у једној међународној мисији, пише "Политика".

Овога пута није реч о мисији Уједињених нација, већ о оној коју су после мировног споразума Египта и Израела 1979. договориле ове земље уз посредовање САД.

У сваком случају, иако је Синај био место највећег ангажовања југословенских "плавих шлемова" у складу са мантром светске организације педесетих и шездесетих година прошлог века, и сада се ради о очувању мира.

Војници из Србије ће се прикључити мултинационалној операцији "Међународних снага и посматрача - МСиП" на Синају почетком јула.

"У саставу контигента Војске Србије биће ангажовано 10 припадника инжињеријске специјалности из различитих јединица", наведено је из Министарства одбране за "Политику".

Редовне смене људства у овој мисији планиране су на сваких шест месеци. Наши војници биће ангажовани у јужном делу полуострва Синај на инжињеријским радовима у такозваном Јужном кампу ове мисије, где ће уједно бити и смештени, наводи Министарство одбране.

Како наводе, лично наоружање које ће носити наши војници је домаће производње, док су инжињеријске машине којима ће да управљају у власништву организације "Међународне снаге и посматрачи - МСиП" и углавном су америчке производње.

"Наши припадници су, у складу са споразумом који је потписала Влада Републике Србије са организацијом МСиП, под оперативном контролом Команде МСиП, а оперативну команду задржава Генералштаб Војске Србије", објашњавају у Министарству одбране.

Састав организације "Међународне снаге и посматрачи - МСиП" чине припадници оружаних снага: Аустралије, Канаде, Колумбије, Чешке, Фиџија, Француске, Италије, Јапана, Новог Зеланда, Норвешке, Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске, Сједињених Америчких Држава и Уругваја, наводе у Министарству одбране.

Иначе, српски и амерички војници до сада су заједно учествовали у низу вежби, мултинационалних и билатералних, а основа свега је већ традиционална сарадња Војске Србије са Националном гардом из Охаја. Управо ових дана у бази "Југ" код Бујановца и околини одржава се међународна вежба "Платинасти вук", на којој, уз домаћине из Војске Србије, учествују и војници из САД.

Поменута мисија на Синају је и прва изван оквира Уједињених нација и Европске уније у којој учествују припадници Војске Србије.

На тим задацима, према расположивим подацима, тренутно је ангажовано око 300 припадника војске и Министарства одбране, а међу њима је значајан број медицинског особља, чије је тежиште ангажовања српска војна болница при мисији УН у Централноафричкој републици.

Ипак, највећи ангажман ВС у иностранству је на Блиском истоку, у мисији УН на југу Либана, уз границу са Израелом. 

Прошлог новембра обележено је 20 година учешћа ВС у милтинационалним операцијама. Током те две деценије кроз задатке чувања мира у иностранству прошло је око 5.500 припадника система одбране.

Наравно, то је традиција која се наслања на југословенска искуства, па се и Дан центра за мировне операције обележава 17. новембра у знак сећања на 1956. годину, када су, непосредно после рата Израела, Велике Британије и Француске са Египтом, југословенски мировњаци распоређени на Синају, полуострву на које се војници из Србије, после толико деценија враћају на задатке очувања мира.

image