У Звечану понов напето, огласио се Свечља; Пуштен Србин који је први ухапшен у Звечану

Специјалне јединице полиције тзв. Косова привеле су данас око 10 часова у Северној Митровици Ненада Орловића

Ситуација на северу Косова и Метохије је и даље тешка а данас је још један Србин ухапшен у Северној Митровици.

Срби у Грачаници и Ранилугу протестују због хапшења Срба. Превозници са српским таблицама и даље чекају на административним прелазима. Приштина је дозволила улаз онима који превозе страну робу без обзира на таблице, док роба из централне Србије и даље не може у покрајину.

Специјалне јединице полиције тзв. Косова привеле су данас око 10 часова у Северној Митровици Ненада Орловића.

Орловић је ухапшен на свом радном месту у перионици аутомобила, у близини аутобуске станице. Иначе, он је радник градске чистоће, а у перионици ради приватно. 

Хапшење Ненада Орловића потврдила је и тзв. Косовска полиција.

У њиховом саопштењу наводи се да је Орловић познат по надимцима "Немац" и "Рус", ухапшен због, како тврде, "напада и угрожавања особа под међународном заштитом".

Како пише у саопштењу, он је осумњичен да је, по доказима тзв. Косовске полиције, учествовао у нападу на војнике Кфора 29. маја ове године.

У Грачаници већ трећи дан се одржавају протести због хапшења Драгише Миленковића из Кишнице, кога власти у Приштини терете за наводни ратни злочин.

Све информације са Косова и Метохије могли сте да пратите у нашем блогу уживо.

23. јун 2023 • 21:50

Свечља: Косовска полиција спречила терористички напад

Министар унутрашњих послова тзв. Косова Џељаљ Свечља, рекао је да је косовска полиција спречила наводни терористички напад у Звечану. 

"Захваљујући интензивном ангажовању специјализованих јединица Косовске полиције и добијеним обавештајним подацима, данас је идентификован аутомобил београдских таблица, удаљен око 100 метара од Општине Звечан, у којем су пронађене велике количине наоружања, експлозивних средстава и разне муниције, међу којима су зоља, оса, експлозив, аутоматско оружје, значајне количине муниције, шок бомбе, војне униформе и торбе", навео је Свечља на Фејсбуку.

"Косово онлајн": Спремају се нова хапшења

Косовска полиција у Звечану тренутно покушава да изведе нова хапшења Срба, сазнаје "Косово онлајн" наводећи да су грађани видно узнемирени, јер се одједном појавило више возила из којих су изашли специјалци и заузели положаје око зграда.

Возила специјалних јединица налазе на неколико раскрсница у Звечану, а два џипа су паркирана на раскрсници код бензинске пумпе. У њима се налази више припадника специјалних јединица са дугим цевима и пуном ратном опремом.

Опширније прочитајте овде.

Борељ: Ситуација на северу КиМ узнемирујућа

Високи изасланик ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ саопштио је данас да је веома узнемирен због ситуације на северу КиМ и поручио да ЕУ неће толерисати то што се, упркос одржаним кризним састанцима, ескалације настављају и постају опасне.

''Веома сам узнемирен ситуацијом на северу Косова: бесправна хапшења косовских Срба и марш Косовских безбедносних снага (КБС) у јужној Митровици, праћена тешком реториком из Србије. Упркос јучерашњим кризним састанцима, ескалације се настављају и постају опасне. Нећемо то толерисати'', написао је Борељ на Твитеру.

Петковић: Победила је правда, сви Срби морају да буду ослобођени

Директор канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је данас поводом пуштања на слободу Србина Радоша Петровића који је први ухапшен у Звечану 29. маја да је победила правда и поручио да свих осморо Срба који су ухапшени морају бити ослобођени.

"Правда је победила, Радош Петровић је пуштен на слободу! Зашто је био утамничен 26 дана, кад сви знају да није био крив о чему постоје и докази? Осморо Срба је ухапшено на правди Бога и сви морају да буду ослобођени! Борићемо се за све њих док не буду опет са својим породицама!", написао је Петковић на свом налогу на Твитеру.

Србин са севера Косова и Метохије, Радош Петровић који је први ухапшен 29. маја у Звечану, раније данас је уз положено јемство пуштен на слободу.

Од тренутка његовог привођења, евидентни су били докази да је Радош приведен док је мирно протестовао, без икакве кривице што су за њега и Душана Обреновића потврдили и међународни представници, међу којима и Еулекс.

Заједно са Радошем тог дана је приведен и Душан Обреновић за идентично дело, те је и за њега поднет захтев за пуштање уз кауцију.

Пуштен Србин који је први ухапшен 29. маја на северу Косова и Метохије

Србин са севера Косова и Метохије, Радош Петровић који је први ухапшен 29. маја у Звечану, данас је уз положено јемство пуштен на слободу, сазнаје Танјуг.

Он се после пуних 26 дана притвора поново придружио својој породици.

Од тренутка његовог привођења, евидентни су били докази да је Радош приведен док је мирно протестовао, без икакве кривице што су за њега и Душана Обреновића потврдили и међународни представници, међу којима и Еулекс.

Заједно са Радошем тог дана је приведен и Душан Обреновић за идентично дело, те је и за њега поднет захтев за пуштање уз кауцију.

Адвокат Влајић: Орловићу одређено полицијско задржавање од 48 сати

Ненаду Орловићу који је јутрос ухапшен у Косовској Митровици одређено је полицијско задржавање од 48 сати, потврдио је за Танјуг адвокат Небојша Влајић.

Косовско тужилаштво Орловића терети за напад на Кфор на протесту 29. маја у Звечану, али и присуство на барикадама у децембру месецу прошле године.

Према речима адвоката Небојше Влајића, Орловић се налази у полицијској станици у Приштини.
Очекује се да Орловић сутра буде узведен пред судију.

Орловић је од стране припадника тзв. Специјалних јединица косовске полиције ухапшен јутрос у северном делу Косовске Митровице, док је био на радном месту, у ауто-перионици.

Приштина: Подигнута оптужница против Србина М. Ђ. због наводног ратног злочина

Специјално тужилаштво тзв. Косова подигло је оптужницу против Србина М. Ђ. из села Витомирица у општини Пећ на Косову и Метохији због наводног ратног злочина против цивилног албанског становништва.

М. Ђ. је оптужен да је наводно за време рата на КиМ од јануара 1998. до 21. јуна 1999. године, у селу Озрим у општини Пећ, као припадник српских полицијских и војних снага, 7. маја 1999. најпре учествовао у опкољавању села, а затим пуцао на цивилно становништво када је убијено 19 албанских цивила, објавила је Коха.

Како се наводи, М. Ђ. се налази у притвору.

Мехај: Марш припадника КБС у Јужној Митровици нема везе са стањем на северу

Арменд Мехај, тзв. косовски министар одбране саопштио је да је Трећи пук данас извео марш који је кренуо из касарне у Јужној Митровици до села Свињаре и назад, и да он нема везе са ситуацијом на северу Косова.

"Данас је Трећи пук извео кондициони марш који је био планиран за наших 215 војника. Марш у Јужној Митровици је кренуо од касарне "Минатори" до села Свињаре у околини и вратио се у касарну. Овакви маршеви су редовни, ова вежба је такође била део годишњег плана и реализована је данас. Апелујемо све да оваквим активностима не дају друге конотације, јер марш нема везе са безбедносном ситуацијом на северу Републике", написао је Мехај на Фејсбуку.

Додао је да одговорност за безбедност грађана на Косовској полицији.

"Одговорност за безбедност наших грађана има Косовска полиција, која је задужена за то и врло успешно обавља свој посао. Молим вас не верујте дезинформацијама и лажним вестима", истакао је Мехај.

КБС са дугим цевима у Косовској Митровици

Посланици ЕП у уторак о тренутној кризи између Србије и "Косова"

Посланици Одбора за спољне послове Европског парламента у уторак, 27. јуна, разговараће о тренутној кризи између "Косова" и Србије са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, наводи се у саопштењу на сајту ЕП.

Брифингу о недавним дешавањима између Србије и "Косова" присуствоваће и директор Генералног директората Европске за суседство и преговоре о проширењу Герт Јан Копман.

Москва: Запад ескалира ситуацију на КиМ

Председница Горњег дома руског парламента Валентина Матвијенко саопштила је данас да западне земље ескалирају ситуацију на Косову и Метохији како би појачале притисак на политичко руководство у Србији, а да одговоран приступ Београда дозвољава одржавање крхког мира.

"Западне државе методично, корак по корак, заоштравају ситуацију у Аутономној покрајини Косово и Метохија како би појачале притисак на политичко руководство у Београду, принудиле га да се одрекне својих темељних националних интереса, жртвује пријатељске односе са братском Русијом и другим традиционалним партнерима", навела је Матвијенко у саопштењу објављеном на сајту Савета Федерације Русије, преноси Танјуг.

Огласила се Српска листа

Српска листа оценила је данас да се неоснована и арбитрарна хапшења користе као метод прогона свега српског са Косова и Метохије, пред очима читаве међународне заједнице која је "својим ћутањем дала простор Куртију да се обрачуна са Србима".

Истовремено Српска листа захтева од Еулекса и Кфора, а имајући у виду намеру да се неоснованим хапшењима застраше Срби на Косову и Метохији, посебно на северу, да најхитније распореде своје снаге и гарантују мир и безбедност свим грађанима, и на тај начин спрече Куртија да изазове хаос и одведе читав Балкан у сукобе.

"Њихова је дужност и обавеза да заштите грађане без обзира на националност јер је институционално насиље које Курти спроводи неиздрживо", наводи се у саопштењу.

Српска листа је издала саопштење поводом хапшења Ненада Орловића, за кога се наводи да је отет на радном месту у Косовској Митровици од стране Куртијевог режима, свега, истиче се, неколико сати након разговора високог представника Европске уније са Куртијем у Бриселу.

"Ненад који је породичан човек, отац четворо деце је хонорарно радио у ауто перионици, да би остао на свом Косову и Метохији и отхранио своју децу. Његовим хапшењем наставља се Куртијев план по коме пола Срба треба протерати а пола ухапсити", наводи Српска листа.

У Грачаници трећи дан протеста

У Грачаници већ трећи дан се одржавају протести због хапшења Драгише Миленковића из Кишнице, кога власти у Приштини терете за наводни ратни злочин.

Велики број људи окупљен је и данас испред полицијске станице у Грачаници, а грађани траже да се престане са прогоном и хапшењима српског народа, преноси Танјуг.

Драгиша Миленковић ухапшен је 21. јуна у Кишници, а на терет му се ставља да је почино ратни злочин на КиМ у периоду од 1998. до 1999. године када је радио као чувар у затвору.

Јуче је Драгиши Миленковићу одређен притовор од 30 дана.

Данас је у Косовској Митровици ухапшен још један Србин коме се приписује наводни напад на Кфор током протеста 29. маја.

Борељ у понедељак подноси извештај министрима спољних послова о дијалогу Београда и Приштине

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ требало би у понедељак да поднесе извештај министрима спољних послова држава чланица о дијалогу Београда и Приштине.

Шефови дипломатија ЕУ окупиће се у Луксембургу, 26. јуна, а како је наведено у најави састанка, на дневном реду ће бити и преговори Београда и Приштине под покровитељством ЕУ.

У Бриселу су Борељ и емисар ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак јуче одржали одвојене састанке са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, преноси "Косово онлајн".

Огласила се Канцеларија за КиМ поводом хапшења Орловића

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да данашње хапшење Србина Ненада Орловића из Косовске Митровице није случајно темпирано за јутро после дијалога у Бриселу и да јасно показује да Аљбин Курти неће смиривање тензија на северу КиМ, неће деескалацију, већ хоће нове кризе и тензије на терену.

"Припадници Куртијеве специјалне полиције ухапсили данас Србина Ненада О. из Косовске Митровице и то само дан након дијалога у Бриселу који на сваки начин саботира Курти и упркос порукама високог представника за спољну политику Жозепа Бореља да Приштина мора да престане са неоснованим и арбитрарним хапшењима", наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Истичу да је Ненад, иначе радник комуналног предузећа из Косовске Митровице и отац четворо деце, "ухапшен јутрос када су га у аутоперионици опколили припадници Росу, са упереним аутоматским оружјем".

Како су истакли, Орловићу ће преко Канцеларије за Косово и Метохију бити обезбеђен адвокат и правна помоћ, а о новом хапшењу одмах су обавештени и представници међународне заједнице.

"Ненад је осми Србин који је ухапшен од избијања кризе на северу Косова и Метохије, чиме Курти и његова ескадрони насиља желе да сломе отпор мирног српског народа на КиМ и прогласе их криминалцима само зато што пружају миран и ненасилан отпор терору Приштине. Евидентно је да Курти неће дијалог, ни мир, већ жели да похапси све Србе и изазове сукобе и запали не само простор Косова и Метохије већ и читав регион", наглашено је у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Лучић: Ухапшени Урош Вукашиновић све добро подноси

Генерални директор Телекома Владимир Лучић изјавио је данас да се радник Телекома, Урош Вукашиновић који је у понедељак ухапшен у Лепосавићу, када је ишао на посао, налази у затвору у јужном делу Косовске Митровице и да, према добијеним информацијама, све добро подноси.

Он је за Танјуг рекао да је неистина оно за шта се Вукашиновић терети и да не треба да се задржи у притвору, јер није имао намеру да бежи из Лепосавића где је радио на свом радном месту.

Лучић истиче да су ангажовани адвокати како би се пружила сва правна помоћ у решењу овог проблема.

"Морам да кажем да су наши људи генерално на КиМ, наши радници, прави хероји и да без обзира на све ове проблеме, као што видите нама мрежа функционише изузетно добро. Ми смо доста битни српској енклави јер смо ми оператор који им нуди, интернет, телевизију у 30.000 домаћинстава", рекао је он.

Хапшење Орловића потврдила и тзв. Косовска полиција

Хапшење Ненада Орловића потврдила је и тзв. Косовска полиција.

У њиховом саопштењу наводи се да је ухапшен Орловић познат по надимцима "Немац" и "Рус", због, како тврде, "напада и угрожавања особа под међународном заштитом".

Како пише у саопштењу, он је осумњичен да је, по доказима тзв. косовске полиције, учествовао у нападу на војнике Кфора 29. маја ове године.

После најновијег хапшења у Северној Митровици ситуација је мирна. Нема окупљања Срба а нису се огласиле ни сирене за узбуну. Неки очевици хапшења кажу да се све одиграло врло брзо.

Специјалци су истрчали из оклопних возила, ухапсили Орловића, брзо га убацили у возило и још брже нестали у правцу аутобуске станице у Северној Митровици, према новом мосту који је веза између С. Митровице и магистрале Приштина-Јариње, код Дудиног крша. 

Ново хапшење у Северној Митровици

У Северној Митровици су данас, како сазнаје "Косово онлајн", специјалне јединице полиције тзв. Косова привеле  мушкарца Ненадa Орловићa који ради у локалном комуналном предузећу.

Хапшење се догодило у близини аутобуске станице, кад су специјалци косовске полиције у оклопним возилима опколили и затим привели мушкарца Ненада Орловића.

За сада није познат разлог његовог хапшења.

Орловић је ухапшен на свом радном месту у перионици аутомобила, у близини аутобуске станице. Иначе је радник градске чистоће, а у перионици ради приватно. 

Специјалци су истрчали из оклопних возила, ухапсили Орловића, брзо га убацили у возило и још брже нестали у правцу аутобуске станице у Северној Митровици, према новом мосту који је веза између С. Митровице и магистрале Приштина-Јариње, код Дудиног крша. 

У граду после хапшења владају страх и узнемиреност а људи са којима је разговарао наш извештач кажу да премијер тзв. Косова Аљбин Курти овим потезима као да намерно држи Србе у сталном страху, сталној неизвесности.

Напад на Раму из Приштине због предлога нацрта ЗСО

Бивша главна преговарачица Приштине у дијалогу са Београдом Едита Тахири окарактерисала је нацрт Заједнице српских општина који је предложио премијер Албаније Еди Рама као пристрасан, јер он, како је оценила, подржава Србију, преноси "Газета експрес".

Тахири је рекла да је Рама изгубио кредибилитет на Косову, због блискости са Вучићем.

"У пракси преговора се практикује да трећа страна жели да пружи добре услуге, али у тим случајевима трећа страна мора бити непристрасна. У овој ситуацији Рама је близак Србији са Вучићем, на Косову он нема кредибилитет, ушао је у игру поделе севера, уз Вучића је. Постао је део Отвореног Балкана. Дакле, Рама на Косову је изгубио кредибилитет, направио је историјске промашаје", истакла је Тахири.

Срби се и данас окупљају испред својих општина

Испред зграда СО Лепосавић, Зубин Поток и Звечан и јутрос се окупљају запослени у општинској администрацији који већ четврту недеље, после заузимања зграда од стране косовских специјалаца не могу до својих радних места.

Јуче су грађани Грачанице, Ранилуга и околних српских енклава на централном Косову протестовали због хапшења седморице Срба на северу КиМ и у Грачаници у последњих месец дана. 

Краус: "Косово" је неуспела држава којој није место у ЕУ

Посланик Слободарске партије Аустрије (ФПО) у бечкој скупштини Максимилијан Краус залаже се за заустављање даљих пројеката са Косовом, пре свега у вези са европским интеграцијама и додаје да је оно пример корупције и криминала и да му није место у ЕУ.

"То је и у интересу Аустрије", поручио је Краус у изјави за "Косово онлајн".

Према његовим речима, владајућа Народна партија Аустрије (ОВП) заварава Аустријанце да мисле да на Косову постоје стабилност и велики потенцијал.

"Косово је неуспела држава којој није место у ЕУ. Стање на терену је упитно, пре свега у погледу безбедносне политике. И ситуација у пограничном региону са Северном Македонијом и положај српске мањине на северу Косова је не само несигурна, већ би могла да изазове да балканско 'буре барута' поново експлодира", упозорио је Краус.

Он је рекао и да је била озбиљна грешка одобрење визне либерализације за Косово.

"Косово је пример корупције, криминала и посебно шверца миграната у Аустрију. Бојим се да ће визна либерализација бити додатни подстицај за долазак илегалних економских миграната и за масовни егзодус косовских Албанаца у Аустрију", додао је Краус.

Рама тражи ослобађање косовских специјалаца

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да без ослобађања тројице ухапшених припадника косовске полиције, нема простора за напредак у дијалогу.

Рама је у објави на Твитеру навео да је, када буду ослобођени полицајци, потребна акција Француске и Немачке како би се решила ситуација између Косова и Србије.

"Док тројица момка не напусте Србију здрави и живи, нема простора за прави напредак! Када се врате кући, потребна је нова чврста акција Француске и Немачке да се заустави ова спирала апсурда", поручио је Рама.

Вучић: Плашим се да је све отишло предалеко

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да нико нема у овом тренутку кључ за решавање ситуације на КиМ.

"Плашим се да је све отишло предалеко и плашим се да људи нису разумели све оно што сам говорио пре две године и годину. Многи то виде али се и даље плаше главних чувара колевке и непослушних тинејџера. То је оно што је политички проблем", поручио је Вучић.

"Морамо да будемо уз свој народ на КиМ, али морамо да будемо и уз поштовање међународног јавног права и Повеље УН и Резолуције 1244 на коју се и они позивају када им одговара, а када им не одговара онда кога брига за Резолуцију 1244 и Повељу УН", рекао је Вучић.

Поручио је да му је много тешко да се обрати Србима на КиМ.

Курти: Потребни су нови избори на северу, разумем да је легитимитет непотпун

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да су потребни нови избори у четири општине на северу Косова и Метохије, јер је излазност била мала и додао да разуме да је легитимитет непотпун.

"С друге стране, морамо да нађемо правно решење, а не да радимо мимо закона. Могућа је петиција грађана, у којој ће се захтевати да се прекине мандат градоначелника тих општина. Спреман сам да помогнем у томе, али не можемо да идемо диктатом на градоначелнике и незаконским решењима, то би створило додатни проблем", рекао је Курти у Бриселу.