У подне истиче рок Републике Српске да Уставни суд БиХ поништи одлуку

Председник РС Милорад Додик саопштио је јуче да, ако Уставни суд не укине раније донету одлуку следи седница НСРС на којој ће бити донет закон о престанку важења и објављивања одлука тог суда у Српској и заштити лица која буду прогоњена због тога од органа БиХ

Данас у подне истиче рок који је Република Српска дала Уставном суду БиХ да поништи раније донету одлуку о одржавању седница, ако јој не присуствују најмање три судије које је изабрао парламент ФБиХ и најмање један судија изабран у Народној Скупштини Републике Српске.

Председник Републике Српске Милорад Додик саопштио је јуче да, ако Уставни суд не укине ту одлуку, следи седница НСРС на којој ће бити донет закон о престанку важења и објављивања одлука тог суда у Српској и заштити лица која буду прогоњена због тога од органа БиХ.

"Ми ћемо тај закон донети веома брзо, без икаквих проблема, можда већ у уторак, 27. јуна, и наставити даље нашу политичку борбу", навео је Додик, преноси Танјуг.

Због овакве одлуке Републике Српске, председник Додик се нашао на удару критика представника међународне заједнице у БиХ, посебно САД.

До кризе Уставног суда БиХ дошло је прошле седмице када је донета одлука о брисању једног члана правила о одлагању пленарних седница, којој није присуствовао ниједан судија изабран од Народне скупштине Републике Српске.