Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Зашто Вучић (ни)је требало да оде у Брисел

На инсистирање Бореља, јуче су у Бриселу били и Вучић и Курти, али судећи по изјавама након састанака, помака нема
РТ Балкан анализа: Зашто Вучић (ни)је требало да оде у Брисел© Instagran/buducnostsrbijeav

Четири сата иза затворених врата, толико су јуче специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак и шеф европске дипломатије Жозеп Борељ провели са председником Србије и премијером привремених приштинских институција.

Како је Александар Вучић и најавио пре одласка у Брисел, састанци су одржани одвојено, па се председник Србије није сусрео са Аљбином Куртијем.

Поруке које су званичници након разговора саопштили медијима су истоветне онима које смо чули и пре састанка. Борељ је обема странама дао "домаће задатке", посматрајући и Београд и Приштину као равноправно одговорне за ескалацију на терену и поновио фразу о томе да обе стране морају да деескалирају ситуацију.

Приштинске власти, каже Борељ, морају одмах да прекину са полицијским акцијама у близини општина на северу, а градоначелници да обављају дужности ван општинских зграда, док Србија мора да обезбеди да демонстранти одступе.

Када је реч о новим изборима на северу КиМ, Борељ сматра да је потребно да се догоде што пре, како је рекао, "са пуним учешћем" свих грађана.

Еулекс ће, најављује шеф европске дипломатије, по питању хапшења Срба наставити да прати процес. Од Вучића је тражио да тројица косовских специјалаца буду пуштени на слободу, одмах и безусловно.

Странама је дат рок до понедељка, за праћење догађаја је задужен Лајчак, који ће тог дана обратити министрима спољних послова ЕУ о томе каква је тренутна ситуација и куда иде.

Међутим, никакав конкретан будући потез није договорен. Већ данас, Приштина је наставила са хапшењем Срба. Поставља се питање да ли је Вучић онда требало да оде у Брисел на разговоре?

Правилан је био став да се не иде у Брисел, а кад је већ изнет, није требало ни отићи на састанке, сматра аналитичар Драгомир Анђелковић. У изјави за РТ Балкан каже да је Вучић отишао у Брисел да се не би замерио Вашингтону.

"Сам наш одлазак, после свега што се Србији и српском народу чини је поново један вид попуштања. Ми се правимо да је Брисел непристрасни преговарач, а заправо видимо да и Вашингтон, и Брисел и Приштина заједнички раде свим силама против Србије", оцењује Анђелковић.

Са друге стране, дипломата Зоран Миливојевић каже да је Вучић требало да оде у Брисел на разговоре, не са Куртијем, већ да изнесе ставове Београда директно, да је одговорност искључиво на Приштини и на нечињењу западних центара моћи.

"Морамо да одржавамо комуникацију и дијалог са центрима моћи, јер је то један од гаранта да не дође до тоталне ескалације и погрома српског народа", каже Миливојевић.

Напомиње да се нико на свету не оглашава о дешавањима, да нико на свету, не само на Западу, нема разумевања за оно што се дешава српском народу на Косову и Метохији, па све пада на Београд.

"Да не одете, да лупите руком о врата, репресија ће да се дигне, ескалираће и настрадаће Срби. Јер ко ће други да настрада на Косову и Метохији него Срби", напомиње Миливојевић.

Како додаје, да није Вучић отишао јуче у Брисел и изнео материјале о поступањима Приштине према ухапшеним Србима, Борељ то не би ни спомињао.

У Бриселу ништа ново

Саговорници РТ Балкан сагласни су да се на састанцима јуче није догодило ништа ново, нити је дошло до промене ставова.

Разлог за то Анђелковић види у томе што је Европска унија инсистирала на састанку, а претходно ништа није договорила са Куртијем.

"Ово је апсолутно пуцањ у празно и понижавање Србије", сматра Анђелковић.

Миливојевић каже да је очигледно да Курти нема намеру да мења своју политику, остаје чврсто на политици коју заступа већ две године - да је Косово држава и да има намеру да оствари државност и суверенитет на целој територији, укључујући и север и то уз употребу силе.

"Он за то има подршку на Западу, управо са те позиције да и они сматрају да је Косово држава, те да он предузима мере из своје надлежности као у сопственој држави", каже Миливојевић.

Анђелковић напомиње да овог стања не би било да Београд није укинуо српске институције, пре свега цивилну заштиту, наводно због гаранција Европске уније.

"Ако хоћемо нешто да урадимо морамо да стиснемо зубе и предузмемо мере да обновимо српске институције, макар то подразумевало да једнострано наступамо, али онда када кренемо, не смемо да то радимо као до сада реторички. Онда морају да се формирају све српске институције. У супротном, Београд овако потпуно препушта север Косова као и остатак територије Албанцима", каже Анђелковић.

У том смислу Анђелковић подсећа да су Срби 2015. имали своје институције, пуну заштиту, а сада Приштина има контролу над севером као над било којим градом јужно од Ибра.

Једна варница може да доведе до сукоба

Миливојевић са друге стране указује на то да је ситуација опасна, да Срби губе стрпљење сваког сата, али да неће одустати од свог отпора, нити ће Београд одустати од својих ставова.

"Нема никаквих услова да се настави дијалог, према томе, све је у рукама западних центра моћи као и одговорност за будуће стање ако не буде деескалације. Једна варница може да доведе до сукоба и онда је све ван контроле и онда више нема разговора", каже Миливојевић.

Говорећи о протестима Срба, Анђелковић каже да су они само један вид показивања отпора, јер народ неће да прихвати ово што се дешава.

"Али народ то не може да промени, то мора да уради Србија, макар тако што ће подржати народ и максимално охрабрити га да узме у своје руке. Такође, потребно је да све људе рођене на територији Косова и Метохије, који су у српским структурама, као што је било у цивилној заштити, Србија организује да помогну том народу. Тако да нико не може да каже да је то директно мешање Србије, али индиректно да им помогну да успоставе власт", каже Анђелковић.

Како је договорено јуче, Борељ ће министрима спољних послова ЕУ у понедељак представити извештај о томе каква је ситуација на Косову и Метохији и да ли је постигнут некакав напредак.

Напредак за ЕУ је капитулација Србије, каже Анђелковић и додаје да када Брисел каже да је остварен напредак то значи да је Србија још ближе капитулацији.

"Мислим да никаквог смисла више нема да са њима разговарамо о напретку, јер нас тај напредак води у пропаст. Ако желе стварно напредак, време је да стварно обуздају Куртија", каже Анђелковић.

Миливојевић макар неки помак види у томе што је Борељ рекао да Еулекс мало испита оптужнице, затварања и третман, али је питање шта ће од тога бити.

"И Лајчак и Борељ су сада потпуно пристрасни, третирају Косово као државу, равноправну са Србијом, према томе, у тим условима треба посматрати Србију и могућности да се неки дијалог води", каже Миливојевић.

image