Нова идеја Раме: Конференција о нормализацији, закључајте Вучића и Куртија до договора

Статус кво се не може наставити, мора се изаћи из политичке игре Тома и Џерија, тврди албански премијер

Српског председника Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија треба заједно закључати у сали за разговоре- све док не реше сукобе између Приштине и Београда, предлаже премијер Албаније Еди Рама, а преноси "Албанијан пост".

Рама поручује да треба одржати "конференцију" о нормализацији, а Вучић и Курти са ње не смеју изаћи све док не реше оне тачке којима се нико не противи, а око којих окривљују једни друге.

"Два лидера заједно и било ко други око њих треба да буду ухваћени и затворени на састанку, под притиском кумова договореног плана", истакао је Рама.

Вучића и Куртија упоредио је са Томијем и Џеријем.

"Овај статус кво више не може да се настави и морамо да изађемо из ове политичке игре Тома и Џерија, такође морамо да избегнемо сценарио погоршања положаја Косова", рекао је Рама, а пренео Косово онлајн 

Он је, каже, поново писао француском председнику Емануелу Макрону и немачком канцелару Олафу Шолцу, као и председнику Европског савета Шарлу Мишелу и указао да је неопходно да се француско-немачки план за нормализацију односа Србије и Косова, уз подршку САД, спроведе што пре, преноси Газета Експрес.

Навео је да је нови, конкретан притисак Француске и Немачке, уз подршку САД, да се финализује споразум Косова и Србије, алармантна потреба.

Регион, како каже, не припада ни премијеру Куртију ни председнику Вучићу и зато не треба да га држе као таоца, а напетост између Косова и Србије, тврди он, угрожава интересе Албаније и читавог региона.

Албански председник инсистирао је да до смиривања ситуације не може доћи све док тројицу косовских полицајаца "неправедно" држе српске снаге.

Чак и ако се претпостави да је полиција прешла границу, тврди он, "опште је познато да се у било ком закону људи хапсе, испитују и враћају назад".

Рама је рекао да не може чекати годинама да се овај процес дијалога заврши, да се односи са Србијом и Косовом нормализују и да дође до међусобног признања.

Са политиком која се води, тзв. Косово се, како каже, налази у критичном тренутку и постоји ризик да им многа врата буду затворена.