Београдски дани породице за викенд: Од Теразија до Калемегдана садржаји за децу и родитеље (МАПА)

Позивам Београђане да у суботу од 10 до 20 часова, и у недељу од 10 до 18 часова, са својом породицом, пријатељима и комшијама уживају у програмима које смо припремили за њих , поручио је градоначелник Александар Шапић

Манифестација "Београдски дани породице", ће се одржати за викенд, 24. и 25. јуна, на простору од Теразијске чесме до Калемегдана, уз различите програме за све генерације и у оквиру 15 тематских зона, најавио је градоначелик Београда Александар Шапић.

"Потрудили смо се да програм буде занимљив свима, од мајки са бебама до старијих суграђана. Имаћемо зону спорта, зону здравља, туризма, зону фолклора, концертну зону, зону различитих представа, зоне видео-игара. Биће то један леп урбани, културни вашар у центру града. Од Теразијске чесме до Калемегдана све ће бити затворено за саобраћај, а Калемегдански парк ће такође бити пун различитих садржаја, од кутка за кућне љубимце до луна-парка за најмлађе. Позивам Београђане да у суботу од 10 до 20 часова, и у недељу од 10 до 18 часова, са својом породицом, својим пријатељима и комшијама уживају у програмима које смо припремили за њих, истакао је градоначелник.

Координатор манифестације "Београдски дани породице" Емин Голубовић је представио тематске зоне у оквиру којих ће се ова манифестација одржати.

"Централна зона је концертна и налази се на Тргу републике. Ту ће бити заступљени наступи поп и рок музичара, као и хорова. На потезу од Палате Албанија до Института Сервантес у Кнез Михаиловој посетиоци ће моћи да обиђу штандове туристичких организација наше земље, али и Републике Српске. Очекујемо велики број посетилаца, све радионице ће бити интерактивне, а уз нас ће све време бити и улични уметници", навео је Голубовић.

Цртања, сликања, вајања, израде мозаика, радионице посвећене археологији

Градска секретарка за културу Наташа Михаиловић Вацић нагласила је да су свих 35 културних установа Града Београда учествовале у припреми и реализацији овог, како је рекла, изузетно богатог и брижљиво осмишљеног програма који ће омогућити родитељима и деци да уживају активно два дана.

"Посебно смо поносни на чињеницу да смо у пројекат укључили и образовне установе, па ће у оквиру арт-зоне бити одржане радионице на тему цртања, сликања, вајања, израде мозаика, као и радионице посвећене археологији. Учествоваће и студенти, али и професори у средњим школама и на факултетима. Грађане испред Института Сервантес у Кнез Михаиловој улици очекује наступ више од 300 извођача, док ће испред Куће легата посетиоци моћи да уживају у џез музици и другим популарним жанровима. Потрудили смо се да задовољимо широки дијапазон услуга. Децу у Парку војводе Вука очекује Трг позоришта где ће сва дечја градска позоришта изводити представе", рекла је Наташа Михаиловић Вацић.

Центар града пешачка зона

Градски секретар за послове одбране, ванредних ситуација и координацију Дарко Главаш рекао је да је логистика иза "Београдских дана породице" изузетно велика, да ће центар града бити претворен у једну велику пешачку зону, а да ће од 22:00 у петак постепено бити затворене улице у којима ће манифестација бити одржана.

"У петак од 22 часа затварамо Улицу краља Милана, измештамо линије градског превоза, а све улице које ће бити затворене остаће на располагању пешацима. Велика пешачка зона налазиће се на простору Улице краља Милана, Теразија, Трга републике и у делу Васине улице. Када на све то додамо Парк војводе Вука, парк на Студентском тргу и Калемегдански парк, добијамо заиста огроман простор који ће бити препун садржаја за све узрасте. Ова зона биће затворена у континуитету до раних јутарњих часова у понедељак. До понедељка у 4 сата ујутру биће уклоњени сви садржаји са саобраћајница, које ће након тога бити пуштене у саобраћај. Укупно 14 линија градског превоза мења редовне трасе, а исто важи и за 20 ноћних линија. Апелујем на суграђане да поштују саобраћајну сигнализацију и слушају савете 150 редара који ће бити ангажовани. Помагаће и волонтери Црвеног крста, а имаћемо и два медицинска пункта, један у Васиној улици и други на Калемегдану", истакао је Главаш.

Распоред програма детаљно погледајте ОВДЕ.

Градоначелник је подсетио да је манифестација посвећена светском Дану породице, првобитно планирана да се одржи у мају, али да је  одложена због трагичних догађаја као и због временских услова.