Србија и Балкан

Жељка Цвијановић покренула механизам заштите виталног интереса Републике Српске

Механизам је покренут и по тачки Предлог закључка за усвајање Акционог плана за спровођење 14 приоритета из Мишљења Европске комисије о захтеву БиХ за чланство у ЕУ
Жељка Цвијановић покренула механизам заштите виталног интереса Републике Српске© ATA Images

Српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић покренула је механизам заштите виталног интереса Републике Српске због прегласавања на редовној седници Председништва у среду, 21. јуна, по питању две тачке из домена спољне политике, саопштено је из Кабинета српског члана и председавајуће Председништва БиХ.

Наводи се да је механизам заштите виталног интереса Цвијановићева поднела по тачки Предлог закључка за хитно усвајање Споразума о слободи кретања са личним картама на Балкану, Споразума о признавању стручних квалификација доктора медицине, доктора денталне медицине и архитеката у контексту Централноевропског споразума о слободној трговини и Споразума о признавању квалификација високог образовања на Балкану, пренела је Срна.

Она је овај механизам покренула и по тачки Предлог закључка за усвајање Акционог плана за спровођење 14 приоритета из Мишљења Европске комисије о захтеву БиХ за чланство у ЕУ.

Цвијановићева је активирала механизам заштите виталног интереса Републике Српске у року предвиђеним Уставом БиХ и Пословником о раду Председништва БиХ.

Коначну одлуку о наведеним тачкама донеће Народна скупштина на посебној седници, која би, према процедури, требало да буде одржана у наредних 10 дана.

image