Спремају се нова хапшења у Звечану? Свечља: Спречили смо терористички напад (ФОТО)

Према речима министра полиције тзв. Косова, у Звечану је идентификован аутомобил са београдским таблицама, у којем су пронађење велике количине наоружања

Косовска полиција у Звечану тренутно покушава да изведе нова хапшења Срба, сазнаје "Косово онлајн".

Главна улица у Звечану је блокирана са обе стране. Грађани су видно узнемирени, јер се одједном појавило више возила из којих су изашли специјалци и заузели положаје око зграда.

Покушај хапшења спроводе, претпоставља се, представници полиције у цивилу, док се возила специјалних јединица налазе на неколико раскрсница у Звечану, а два џипа су паркирана на раскрсници код бензинске пумпе. У њима се налази више припадника специјалних јединица са дугим цевима и пуном ратном опремом.

Готово истовремено са информацијама о акцији о тзв. косовске полиције у Звечану, мештани се јављају да је хеликоптер Кфора слетео је у Житковцу, у овој општини.

"Косово онлајн" незванично сазнаје да слетање хеликоптера није повезано са акцијом специјалних јединица Косовске полиције у центру Звечан, јер је лет био планиран раније у склопу редовних активности Кфора.

Тим поводом огласио се и министар унутрашњих послова тзв. Косова Џељаљ Свечља, рекавши да је косовска полиција спречила наводни терористички напад у Звечану. 

"Захваљујући интензивном ангажовању специјализованих јединица Косовске полиције и добијеним обавештајним подацима, данас је идентификован аутомобил београдских таблица, удаљен око 100 метара од Општине Звечан, у којем су пронађене велике количине наоружања, експлозивних средстава и разне муниције, међу којима су зоља, оса, експлозив, аутоматско оружје, значајне количине муниције, шок бомбе, војне униформе и торбе", навео је Свечља на Фејсбуку.

Он је истакао да су ови алати намењени за "извршење терористичких напада" и дестабилизације "Косова".

"Ово је још један доказ да Србија, кроз овакве групе и организације, има за циљ да дестабилизује нашу земљу", објавио је Свечља.

Он оптужује да су, наводно, са територије Србије, последњих недеља, ушла возила са војним наоружањем. 

"'Косовска' полиција, заједно са свим осталим безбедносним агенцијама, наставља своје обавезе у спречавању било каквог могућег акта са циљем угрожавања безбедности наше земље. Овај случај потврђује информације које су добиле безбедносне институције Републике Косово да су последњих недеља са територије Србије аутомобили и друга возила са војним наоружањем ушли на Косово".

Поводом ситуације у Звечану огласио се и заменик командира за регион Север, Ветон Ељшани и потврдио је за  да се полиција налази у Звечану у улици Ослобођења, али да је у питању преглед једног возила за који сумњају да се у њему налази "сумњив материјал", односно оружје.

"Нема никаквог хапшења сигурно, нећемо да хапсимо никога. Преледамо једно возило за које сумњамо да се у њему налази оружје", навео је Ељшани.

Подсећамо, данас је већ ухапшен још један Србин. Специјалне јединице полиције тзв. Косова привеле су око 10 часова Ненада Орловића. 

Вечерас се поводом ових хапшења огласио и Жозеп Борељ, шеф ЕУ дипломатије, који је истакао да се ескалација ситуације наставља и да су изузетно забринути због опасне ситуације на северу Косова.

Вечерашња акција хапшења у Звечану уследила је након ове Борељове изјаве.

Припадници тзв. косовске полиције не дозвољавају да се приђе месту које је блокирано а нико од грађана не зна шта се дешава у непосредној близини њихових кућа и станова.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић одржаће сутра у 10 часова у Влади Србије конференцију за медије због дешавања у Звечану, пишу "Новости".

Петковић ће разобличити лажи Приштине у вези са вечерашњом акцијом такозване Косовске полиције у Звечану и подметачине које за циљ имају стварање алибија за нови терор над Србима на северу Косова и Метохије., наводе "Новости"