Србија и Балкан

ОХР: Политички притисак из РС на Уставни суд БиХ је неуставан и без правног упоришта

Суд је крајњи арбитар Устава БиХ, а ентитети немају ни право, нити овлашћење да га уцењују или контролишу његов рад, поручују из Канцеларије високог представника за БиХ
ОХР: Политички притисак из РС на Уставни суд БиХ је неуставан и без правног упоришта© Milos Tesic/ATAImages

Политички притисак из РС на Уставни суд Босне и Херцеговине је неуставан и без правног упоришта, а последње одлуке Народне скупштине РС не ослобађају Републику Српску њених обавеза, наводи се у саопштењу Канцеларије високог представника за БиХ (ОХР). 

Истиче се да ОХР "осуђује најновије покушаје владајуће коалиције у Републици Српској да поткопа интегритет Босне и Херцеговине и онеспособи њене кључне институције".

"Овакви напади на уставни поредак Босне и Херцеговине представљају озбиљно кршење Општег оквирног споразума за мир, а тиме и самог мира и стабилности. Политички притисак из РС на Уставни суд Босне и Херцеговине је неуставан и без правног упоришта. Суд је крајњи арбитар Устава БиХ. Ентитети немају ни право нити овлашћење да га уцењују или контролишу његов рад", поручују из Канцеларије високог представника.

Додаје се да ОХР позива на повратак поштовању уставних обавеза у том погледу и брзо именовање судија у Уставни суд БиХ.

"Поред тога, недавним гласањем у Народној скупштини РС којим покушава да се спречи објављивање одлука високог представника у Службеном гласнику РС јасно се иде против Општег оквирног споразума за мир. У складу са законским оквиром Босне и Херцеговине, све одлуке које доноси високи представник су обавезујуће и као такве ће бити објављиване у службеним гласилима", истиче се у саопштењу.

Такође, у тексту се наводи да Анекс 10 Општег оквирног споразума за мир обавезује све потписнице, укључујући и РС, да у потпуности сарађују са високим представником.

"Недавне одлуке НСРС ни на који начин не ослобађају Републику Српску ових обавеза. Званичници који занемаре своје законске дужности и обавезе сносе личну одговорност за такве одлуке и за последице тих одлука", поручује ОХР. 

Последњи потези РС представљају "опасан преседан" и неће донети већи просперитет, стабилност и напредак на евроатлантском путу, закључује се у саопштењу.

Јуче је, подсећамо, истекао рок који је Република Српска дала Уставном суду БиХ да поништи раније донету одлуку о одржавању седница, ако јој не присуствују најмање три судије које је изабрао парламент ФБиХ и најмање један судија изабран у Народној Скупштини Републике Српске.

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да ако Уставни суд не укине ту одлуку, следи седница НСРС на којој ће бити донет закон о престанку важења и објављивања одлука тог суда у Српској и заштити лица која буду прогоњена због тога од органа БиХ.

image