Раковић: БиХ је колонија Запада, у протекторату постоји макар привид да се грађани питају

Уставни суд БиХ није дао никакав одговор након захтева из Републике Српске да до јуче у подне повуче спорну одлуку којој су се у РС жестоко успротивили

Историчар Александар Раковић указао је да оглушавање Уставног суда БиХ о захтев Републике Српске да опозове своју одлуку, показује да је БиХ колонија Запада, додајући да Српска мора да настави институционалну борбу.

"Извесно је да је БиХ колонизована, јер у протекторату постоји бар привид да локално становништво само формира власт, а овде видимо да Запад у ствари и преко Уставног суда и 'високог представника' показује да је БиХ само колонија. Они доносе одлуке, намећу одлуке и очекују да Срби сами прихвате статус колоније што није могуће", навео је Раковић за Срну.

Он је нагласио да Република Српска из те ситуације може да изађе "само наставком борбе која се води у институцијама Српске, а, уколико је могуће и у заједничким институцијама, мада је очигледно да је све теже борити се у оквиру њих".

Уставни суд БиХ није дао никакав одговор након захтева из Републике Српске да до јуче у подне повуче спорну одлуку о брисању члана 39 Правилника тог суда, којим је предвиђено одгађање седнице ако не присуствује најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске.

Председник Републике Српске Милорад Додик најавио је раније да ће, ако Уставни суд БиХ не укине најновију одлуку, бити заказана седница Народне скупштине на којој ће бити донет закон о престанку важења и објављивања одлука тог суда у Српској и заштити лица која буду прогоњена због тога од органа БиХ.

Таква седница, рекао је Додик, могла би да буде одржана већ у уторак, 27. јуна.