Србија и Балкан

Председник Скупштине "Косова": Нема решења за деескалацију, Србија ствара институционални вакуум

Разлог због којег је полиција тзв. Косова интервенисала на северу, упркос свим споразумима према којима на север не смеју да долазе, по речима председника парламента привремених институција у Приштини, лежи у томе што "Србија настоји да створи институционални вакуум још од новембра прошле године"
Председник Скупштине "Косова": Нема решења за деескалацију, Србија ствара институционални вакуум© Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic

Председник Скупштине тзв. Косова Гљаук Коњуфца изјавио је да и даље нема договора о решењу ситуације на северу КиМ, упркос састанку у четвртак у Бриселу, додајући да је договор о организовању нових избора у четири северне општине само на политичком нивоу, али да нема решења о томе како даље да се ситуација деескалира, преноси приштинска "Коха".

Према његовим речима, нове изборе на северу треба организовати само у складу са законским и уставним оквиром тзв. Косова.

"Једини јасан договор је био на политичком нивоу, а не конкретан и практичан о томе како даље. На политичком нивоу сви се слажу да на северу постоји потреба за новим изборима. Ово је једини заједнички именитељ који је карактерисао (бриселски) састанак. Остали, што се тиче захтева Вучића, за Косово су наравно неприхватљиви... Чак и ако се одрже нови избори, они морају бити одржани по уставним, а не антидемократским процедурама. Уосталом, и пре одржавања нових избора, Косово има своју правну и грађанску демократску опцију. У међувремену, Србија има опцију да користи насиље кроз групе које су оркестриране", каже Коњуфца.

Коњуфца је оценио да је главни циљ Србије "стварање институционалног вакуума на северу".

"Ово је био јасан покушај кроз стварање институционалног вакуума у ​​северном делу Косова од новембра прошле године, да се постигне политичко решење у виду територијалне аутономије за тај део Косова. То је био конкретан и главни циљ Вучића и Србије. То је и разлог због којег је косовска полиција интервенисала и због чега смо изабрали пут уставности и законитости око избора председника да све иде по закону и по уставу", рекао је Коњуфца.

Коњуфца каже да је одлучан да убеди међународни фактор да Косово има право да успостави легалитет на северу.

"Морамо да убедимо међународну заједницу да је то право Косова, нема везе са цивилима и то је само напор Србије да тако представе, пошто изборе називају нелегитимним", додаје Коњуфца.

Безусловно ослобађање тројице полицајаца

Коњуфца је рекао и да Приштина захтева безусловно ослобађање полицајаца, за које приштински званичници и даље тврде да су их "српске снаге ухапсиле на територији Косова".

"Најмање три земље, Сједињене Америчке Државе, Немачка и Велика Британија, биле су јасне да су полицајци киднаповани на територији Косова, да морају да се врате на Косово без икаквих услова. Сада то остаје да спроведе Србија, али Србија, као што се види, не поштује ове међународне позиве. Овим жели да створи већу полугу условљавања према Косову, можда да затражи размену у вези са ова три полицајца. Међутим, ово није предмет преговора. Ово је тема коју треба спровести као што су САД, Немачка и Велика Британија рекле. Морају се безусловно пустити", рекао је Коњуфца.

image