Курти: Србија организовала терористички напад у Звечану

Велика количина пронађеног оружја указује на размере планиране акције и спречених последица, истиче се у поруци премијера тзв. Косова

Србије је, организовањем терористичких напада, отишла корак даље у борби против правног и уставног поретка "Косова", тврди премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Он је у објави на Фејсбуку навео да је полиција синоћ у сарадњи са тзв. Косовском обавештајном агенцијом (АКИ) "спречила терористички напад" откривши у Звечану, 100 метара од зграде општине, аутомобил са много оружја, муниције и различите војне опреме.

"Профил терористичке организације је јасан: аутомобил београдских регистарских ознака, власништво 'Железница Србије'; све пронађено оружје је српске производње, укључујући и ручне гранате произведене 2021, попут оних које су коришћене у нападу 29. маја 2023. у Звечану на војнике Кфора; прслуци са натписима руских и српских јединица и логом и идентификационим ознакама организације 'Северна бригада', као и експлозивне направе које је раније користила илегална формација са криминалним активностима 'Цивилна заштита'", написао је Курти на Фејсбуку. 

Велика количина пронађеног оружја указује на размере планиране акције и спречених последица, истиче се у објави. 

"Србија је јасно позиционирана за ескалацију ситуације. Поред агресије коју је Србија предузела на Републику 'Косово' киднаповањем три службеника Косовске полиције на нашој територији 14. јуна 2023. године, отишла је корак даље у борби против правног и уставног поретка Републике 'Косово' организовањем терористичких напада", тврди Курти.

Он је додао да је захвалан полицији и обавештајној служби за рад који обављају у циљу очувања законитости и уставности, као и спречавању криминала и тероризма на "Косову".