Бивши градоначелник Звечана: Курти неће попустити, његов сан је "велика Албанија"

Несхватљиво да се пред очима међународне заједнице све ово дешава и да, осим декларативно вербалних осуда, не видимо да се нешто у том правцу конкретно ради, поручио је бивши градоначелник Звечана

Ситуација на КиМ подсећа на ону од 17. марта 2004. године. За Србе који живе на КиМ ово је најтежа ситуација од 1999, оценио је бивши председник општине Звечан Драгиша Миловић.

"Српски народ на Косову и Метохији издржава овај терор Приштине само зато што смо ми на својој земљи. Овде су наши корени, наши дедови и прадедови, ништа туђе нисмо узели. Живимо на својој земљи и ту хоћемо да останемо и да наша деца виде перспективу на овим просторима", рекао је бивши председник општине Звечан Драгиша Миловић у интервјуу за "Курир".

О ситуацији која је кулминирала 26. маја када су косовски специјалци заузели зграде општина са северу КиМ рекао је да подсећа на мартовски погром 2004. године.

"Хапсе се наша браћа и јужно од Ибра и ова ситуација подсећа на ону која је била 17. марта 2004. године. За нас Србе који живимо на КиМ ово је најтежа ситуација од 1999. Наш народ који живи овде са својом децом и породицама расте и стари у изузетно тешким, ненормалним условима више од 20 година", навео је Миловић додајући: 

"То је пре свега срамота за демократски свет, односно Европу, имајући у виду да су од 1999, на основу Резолуције 1244 СБ УН, овде присутни представници међународних институција, од Унмика, Кфора, ОЕБС до амбасада Квинте и све се дешава пред њиховим очима, а нико не реагује".

Последња хапшења Срба показала су, указао је Миловић, да свако може да буде приведен.

"На тим протестима видимо да свако може бити ухапшен и да се њима не суди, већ им се пресуда одмах доноси. Косовски премијер Аљбин Курти у парламенту јавно прозива, именом и презименом, наше грађане да су вође терориста... Без суда и без доказа... Ви сте аутоматски осуђени и вама се даје за почетак 30 дана притвора, а пре тога вас крвнички претуку, као што је то било с Радошем Петровићем и Душаном Обреновићем", рекао је он.

Осим декларативно вербалних осуда, како је рекао, не виде да се нешто у том правцу конкретно ради. И сам Еулекс каже да врши надзор, а никакве реакције нема.

"Искуство нам говори да Курти неће да попусти, он има своју стратегију, сања о етнички чистом Косову, јер што је мање Срба на Косову, то се лакше прави држава. Његов сан је Призренска лига, уједињење са Албанијом и он то и говори, на шта пак исто нико не реагује. А овде је проблем ЕУ, која је гарант за споразуме који су постигнути 2013. године, када је Београд учинио пуно уступака, а Приштина ништа није испоштовала", закључио је Миловић.