Србија и Балкан

Алијанса за будућност Косова: Курти мора да размишља и поправи штету коју је нанео

Из странке Рамуша Харадинаја траже од Куртија да крене напред и да санира сву штету коју је нанео тзв. Косову на међународном плану
Алијанса за будућност Косова: Курти мора да размишља и поправи штету коју је нанеоwww.globallookpress.com © Agron Beqiri/ZUMAPRESS.com

Алијанса за будућност Косова, чији је лидер Рамуш Харадинај, затражила је од премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија да размисли о међународним захтевима за деескалацију ситуације на северу јер је, како наводе, "створена клима иде у прилог Србији", преносе медији.

Потпредседница АБК, уједно и посланица у Скупштини тзв. Косова, Тиме Кадријај каже да је Приштина заостала у процесу европских интеграција и међународних механизама, као резултат популизма премијера Куртија.

"Тренутна ситуација не одговара 'Косову'. 'Косово' треба да се креће у процесу европских интеграција и међународних механизама, да се креће према евроатлантској агенди. Овакав став одговара само Србији, а не 'Косову'. Дакле, господин Курти мора да размишља у складу са створеном ситуацијом и мора да покуша да поправи све штете које је нанео 'Косову'", каже Кадријај.

Говорећи о састанцима премијера Куртија у четвртак у Бриселу са високим представником ЕУ Жозепом Борељом, Кадријај каже да Курти мора да пронађе решење за ситуацију на северу, при чему истиче да мора у потпуности да примени споразум договорен у Бриселу и Охриду.

"Управљање је и одговорност. На основу тога, господин Курти је такође преузео одговорност за вођење државе и не би требало да се бави оваквим популизмом и ископавањима као што он ради. Он мора да буде лидер који ради за добро 'Косова' и грађана, пошто у овом облику не помаже процесу", наводи Кадријај.

Додаје да је Курти прихватио споразум и обећао да ће тај споразум применити на састанку које је имао у Бриселу и Охриду.

"Видели смо да су и наши савезници изјавили да ће применом овог споразума бити очуван суверенитет и интегритет, где неће имати трећу власт и да ће се поштовати устав. То су гаранције и оно што тражимо од ове владе је транспарентност са грађанима, медијима и скупштином", рекла је Кадријај.

Потпредседница АБК изражава забринутост због последица са којима се Косово може суочити услед ситуације на северу.

"Први пут да 'Косово' добија упозорења и санкције од Европске уније, али и од Сједињених Америчких Држава. Искључивање из 'Дефендер 2023' је криза у односима 'Косова' и САД. Жао ми је што су ти косовски војници месецима тренирали да буду део овог такмичења. На крају ове обуке велики део војника је сертификован и ми бисмо као 'Косово' били ближе НАТО-у него што смо сада. Искључење је озбиљан догађај, затим санкције које имамо од ЕУ, да неће бити састанка осим састанака на којима ће се разговарати о деескалацији ситуације", казала је.

Наглашава да намерна изолација 'Косова' од стране Куртија и његове странке не одговара грађанима.

"Била је и реакција Европске уније и САД да се косовски полицајци безусловно пусте. У овом случају не желим да кривим само владу 'Косова' за ескалацију ситуације, већ подстрекача у овом случају. Недостатак координације са нашим савезницима је довео до такве ситуације и сада су све стреле усмерене на владу 'Косова' и господина Куртија за стварање такве кризе. На састанцима које имамо, светски званичници говоре да су војници Кфора повређени због таквог популизма, а онај ко је подстрекач је и даље кажњен", наводи Кадријај.

За изгласавање неповерења влади у Приштини, како каже, интензивно се ради на обезбеђивању 61 посланика за свргавање премијера Куртија.

image