Србија и Балкан

Тројица Куртијевих специјалаца стигла на КиМ; "Заробљена" српска роба вреди 70 милиона евра

Прошло је месец дана од упада такозваних косовских специјалаца у општине на северу Космета, где су заузели зграде општина
Тројица Куртијевих специјалаца стигла на КиМ; "Заробљена" српска роба вреди 70 милиона евра© TANJUG/ DOPISNIK KIM

Тројица специјалаца тзв. Косова који су на територији централне Србије ухапшени под пуном ратном опремом пуштени су да се бране са слободе.

Нешто после поднева су се вратили на територију КиМ преко административног прелаза Мердаре, јавили су медији.

Навршило се месец дана од насилног упада приштинских специјалаца у зграде општина у Звечану, Лепосавићу и Зубином потоку, како би се албанским градоначелницима омогућило да преузму власт.

Срби су мирно протестовали надајући се политичком решењу, а превозници са српским таблицама задржавани су на административним прелазима. Како преносе медији на албанском језику, роба која је "заробљена" на административним прелазима вреди више од 70 милиона евра.

  • 26. јун 2023 • 22:31

    22:31

    Пацоли: Рама и Гренел заслужују захвалност за ослобађање косовских полицајаца

    Председник Алијансе за ново Косово Беџет Пацоли каже да су премијер Албаније Еди Рама и некадашњи специјални изасланик председника САД, Доналда Трампа, за Западни Балкан, Ричард Гренел, имали важну улогу у ослобађању тројице косовских полицајаца.

    Због тога, сматра, заслужују велику захвалност.

    "Непозната истина у ослобађању косовских полицајаца из притвора из Србије је улога албанског премијера Едија Раме у пуној сарадњи са Ричардом Гренелом, некадашњим блиским сарадником председника САД Доналда Трампа. То је био и разлог његове посете региону. Они заслужују велику захвалност, као и сви који су допринели овоме", написао је Пацоли на "Твитеру".

  • 20:58

    Хил: Сада очекујемо додатне напоре у даљој деескалацији ситуације

    Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил поздравио је вест о ослобађању тројице косовских полицајаца и поручио да сада очекује додатне напоре ка даљој деескалацији ситуације.

    "Поздрављамо вест о одлуци суда да ослободи тројицу косовских полицајаца и очекујемо улагање додатних напора који ће водити даљој деескалацији садашње ситуације", рекао је Хил за "Косово онлајн".

    На питање шта даље очекује у вези са кризом на северу Косова, амерички амбасадор је позвао на хитно усвајање плана Европске уније у три тачке и моменталан повратак дијалогу.

  • 20:39

    Сијарто: Не подржавамо Косово ни у једној међународној организацији док се ситуација не реши

    Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто поручио је данас, након састанка Савета министара спољних послова ЕУ, да се Будимпешта залаже за мирно решење кризе на Косову, иситичући да је Мађарска јасно ставила до знања косовским колегама да би требало да дају све од себе како би се разрешила ситуација, а не да повећавају тензије.

    Сијарто је за РТВ, на питање како види ситуацију на северу Косова, рекао да је Мађарска без сумње за мирно решење, јер је директан сусед региону Западног Балкана, и веома добро зна значај мира и стабилности у региону, као и разлику између мирне и веома крхке ситуације.

    "Зато се надамо мирном разрешењу", нагласио је Сијарто.

    "Јасно смо ставили до знања нашим косовским колегама да би требало да дају све од себе како би се разрешила ситуација, а не да повећавају тензије. Због тога смо давно донели одлуку да док год се не реше ове расправе, не подржавамо Косово ни у једној међународној организацији, јер не мислимо да би кандидатура допринела разрешењу ове веома алармантне ситуације", указао је Сијарто.

    На питање шта су друге земље рекле данас током састанка, Сијарто није желео да говори, али је поручио да је Мађарска земља која најснажније подржава Србију.

    "Не бих да интерпретирам или износим њихове ставове, то ће они урадити, али смо ми дефинитвно земља чланица ЕУ која најснажније подржава Србију, иако морам да кажем да многе земље чланице, на неки начин, препознају да су скорашња догађања на Косову веома упозоравајућа и да су напори како би се повратио мир заиста неопходни", навео је он.

  • 20:13

    Хаљити: Није на премијеру да наређује ко ће да се хапси, Курти нема надлежност да прича о бандама

    Посланик Демократске партије Косова Џавит Хаљити изјавио је да приштински премијер Аљбин Курти нема надлежност да каже да на северу постоје криминалне банде, преноси "Теве1".

    Он је ово изјавио коментаришући напету ситуацију на северу "Косова".

    "Пре свега, мислим да без обзира на моје мишљење није на премијеру да каже да постоје банде. Можда има разбојника, може бити и организованих банди, али идентификација мора бити извршена од стране полиције. Шта су ове банде урадиле, шта раде, да ли су грађани Косова или нису грађани Косова и да ли за њима постоји потерница од Тужилаштва. Ако постоји налог за хапшење, а полиција их не ухапси, онда полиција мора да одговара, ако нема налога за хапшење", рекао је Хаљити.

    Додао је да не може премијер да наређује ко ће и када да се хапси.

    "Не може премијер да наређује да се било ко хапси, чак и ако је то неко кога шаље или подржава Србија. Морамо да разговарам са Кфором и Еулексом, таква су правила на Косову", рекао је Хаљити.

  • 19:55

    Клеверли: Влада у Приштини да предузме кораке за деескалацију на северу КиМ

    Министар спољних послова Велике Британије Џејмс Клеверли изјавио је данас да је неопходно да влада привремених приштинских институција предузме кораке за деескалацију и смањење тензија на северу Косова и Метохије.

    "Министар спољних послова је истакао потребу да влада Косова предузме кораке деескалације како би смањила тензије, омогући да градоначелници четири северне општине раде са алтернативних локација, уклони специјалне полицијске јединице из општинских зграда и предузме кораке ка новим, инклузивним изборима", наводи се у саопштењу британског Министарства после састанка Клеверлија и Куртија у Лондону.

    Клеверли је истакао да Београд и Приштина сада имају одговорност да делују на деескалацији тензија и да избегну било какве даље запаљиве радње или реторику.
    Он је поздравио ослобађање тројице косовских полицајаца које су српске снаге безбедности ухапсиле 14. јуна као позитиван корак, додаје се у саопштењу.

    "Као што сам јасно рекао премијеру Куртију, континуиране тензије доводе у опасност током година тешко стечене успехе на Косову заједно са Уједињеним Краљевством и међународним партнерима", упозорио је британски министар.

    Kако се подсећа у саопштењу, Велика Британија је била прва земља која је признала независност тзв. Косова 2008. године и остаје "посвећена будућности Косова као независне, мултиетничке државе у стабилном и просперитетном региону".

  • 18:01

    Рама и Мишел: Ослобађање тројице полицајаца веома добра вест, али стиже касно

    Премијер Албаније Еди Рама је пуштање тројице косовских полицајаца назвао добром вешћу која, ипак, стиже са закашњењем, преноси приштинска "Коха".

    Рама је додао и да председник Европског савета Шарл Мишел, са којим се данас састао, дели исто мишљење.

    "Председник Европског савета Шарл Мишел и  ја смо били истог мишљења да је ослобађање тројице косовских полицајаца данас била веома добра вест, иако стиже са закашњењем! Неопходност хитне деескалације, која је прави пут ка завршној фази Дијалога о споразуму о нормализацији 'Косова' и Србије, мора са обе стране бити јасно схваћена као велика обавеза према целом региону", написао је Рама на Твитеру.

  • 17:37

    Свечља примио тројицу "косовских" полицајаца

    Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља је, заједно са руководством тзв. косовске полиције примио је тројицу полицајаца који су ухапшени 14. јуна на територији централне Србије под пуном ратном опремом.

    Њима је данас суд у Краљеву укинуо притвор и потврдио оптужницу против њих.

    У саопштењу Свечљиног кабинета наводи се да је њихово физичко здравствено стање "релативно добро" и да "имају снажну вољу и храброст да наставе задатак одбране уставности и законитости".

    Додаје се да су "пуштени по редовном поступку, што значи да ће и даље бити прозивани и малтретирани од стране Србије".

  • 17:19

    Тројица "косовских" полицајаца предати приштинским властима на прелазу Мердаре

  • 17:16

    Борељ: ЕУ спремна да уведе мере ако не буде напретка

    Шеф ЕУ дипломатије Жозеп Борељ изјавио је данас да нови избори морају да буду организовани у све четири општине на северу Косова и Метохије, уз безусловно учешће Срба, као и да су земље блока спремне да предузму мере ако не буде напретка у нормализацији односа Београда и Приштине.

    Одговарајући на питање новинара о каквим мерама је реч, Борељ је рекао да оне могу бити политичке и финансијске.

    "Земље чланице и Комисија могу да размотре предузимање политичких мера и да ограниче политичке контакте", навео је он и нагласио да те мере морају да буду пропорционалне.

    Опширније прочитајте овде.

  • 17:12

    Вучић: Обавестио сам Блинкена да се Београд понаша одговорно, а да Приштина свакодневно хапси Србе

    Председник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном коме је рекао да се Србија понаша озбиљно и одговорно, али да специјалне снаге "косовске" полиције сваког дана потпуно арбитрарно хапсе припаднике српског народа и затражио је пуштање свих ухапшених Срба на слободу.

    Блинкен је инсистирао на смиривању ситуације на северу КиМ и у потпуности је подржао европски план за интеграцију, написао је председник Србије на свом инстаграм профилу. 

    "Такође, нагласио сам да су оставке и хитно повлачење лажних градоначелника из зграда у четири општине на северу Косова и Метохије, као и специјалних снага косовске полиције од кључног значаја за смиривање тензија", истакао је Вучић.

    "Државни секретар Блинкен инсистирао је на смиривању ситуације на северу Косова и Метохије и у потпуности подржао европски план за деескалацију", наводи се у саопштењу Прес службе председника.

    Државни секретар Блинкен је председнику Вучићу честитао на томе што је Београд добио организацију ЕXПО 2027, победивши, између осталог, и Минесоту.

image