Тројица Куртијевих специјалаца стигла на КиМ; "Заробљена" српска роба вреди 70 милиона евра

Прошло је месец дана од упада такозваних косовских специјалаца у општине на северу Космета, где су заузели зграде општина

Тројица специјалаца тзв. Косова који су на територији централне Србије ухапшени под пуном ратном опремом пуштени су да се бране са слободе.

Нешто после поднева су се вратили на територију КиМ преко административног прелаза Мердаре, јавили су медији.

Навршило се месец дана од насилног упада приштинских специјалаца у зграде општина у Звечану, Лепосавићу и Зубином потоку, како би се албанским градоначелницима омогућило да преузму власт.

Срби су мирно протестовали надајући се политичком решењу, а превозници са српским таблицама задржавани су на административним прелазима. Како преносе медији на албанском језику, роба која је "заробљена" на административним прелазима вреди више од 70 милиона евра.

26. јун 2023 • 22:31

Пацоли: Рама и Гренел заслужују захвалност за ослобађање косовских полицајаца

Председник Алијансе за ново Косово Беџет Пацоли каже да су премијер Албаније Еди Рама и некадашњи специјални изасланик председника САД, Доналда Трампа, за Западни Балкан, Ричард Гренел, имали важну улогу у ослобађању тројице косовских полицајаца.

Због тога, сматра, заслужују велику захвалност.

"Непозната истина у ослобађању косовских полицајаца из притвора из Србије је улога албанског премијера Едија Раме у пуној сарадњи са Ричардом Гренелом, некадашњим блиским сарадником председника САД Доналда Трампа. То је био и разлог његове посете региону. Они заслужују велику захвалност, као и сви који су допринели овоме", написао је Пацоли на "Твитеру".

Хил: Сада очекујемо додатне напоре у даљој деескалацији ситуације

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил поздравио је вест о ослобађању тројице косовских полицајаца и поручио да сада очекује додатне напоре ка даљој деескалацији ситуације.

"Поздрављамо вест о одлуци суда да ослободи тројицу косовских полицајаца и очекујемо улагање додатних напора који ће водити даљој деескалацији садашње ситуације", рекао је Хил за "Косово онлајн".

На питање шта даље очекује у вези са кризом на северу Косова, амерички амбасадор је позвао на хитно усвајање плана Европске уније у три тачке и моменталан повратак дијалогу.

Сијарто: Не подржавамо Косово ни у једној међународној организацији док се ситуација не реши

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто поручио је данас, након састанка Савета министара спољних послова ЕУ, да се Будимпешта залаже за мирно решење кризе на Косову, иситичући да је Мађарска јасно ставила до знања косовским колегама да би требало да дају све од себе како би се разрешила ситуација, а не да повећавају тензије.

Сијарто је за РТВ, на питање како види ситуацију на северу Косова, рекао да је Мађарска без сумње за мирно решење, јер је директан сусед региону Западног Балкана, и веома добро зна значај мира и стабилности у региону, као и разлику између мирне и веома крхке ситуације.

"Зато се надамо мирном разрешењу", нагласио је Сијарто.

"Јасно смо ставили до знања нашим косовским колегама да би требало да дају све од себе како би се разрешила ситуација, а не да повећавају тензије. Због тога смо давно донели одлуку да док год се не реше ове расправе, не подржавамо Косово ни у једној међународној организацији, јер не мислимо да би кандидатура допринела разрешењу ове веома алармантне ситуације", указао је Сијарто.

На питање шта су друге земље рекле данас током састанка, Сијарто није желео да говори, али је поручио да је Мађарска земља која најснажније подржава Србију.

"Не бих да интерпретирам или износим њихове ставове, то ће они урадити, али смо ми дефинитвно земља чланица ЕУ која најснажније подржава Србију, иако морам да кажем да многе земље чланице, на неки начин, препознају да су скорашња догађања на Косову веома упозоравајућа и да су напори како би се повратио мир заиста неопходни", навео је он.

Хаљити: Није на премијеру да наређује ко ће да се хапси, Курти нема надлежност да прича о бандама

Посланик Демократске партије Косова Џавит Хаљити изјавио је да приштински премијер Аљбин Курти нема надлежност да каже да на северу постоје криминалне банде, преноси "Теве1".

Он је ово изјавио коментаришући напету ситуацију на северу "Косова".

"Пре свега, мислим да без обзира на моје мишљење није на премијеру да каже да постоје банде. Можда има разбојника, може бити и организованих банди, али идентификација мора бити извршена од стране полиције. Шта су ове банде урадиле, шта раде, да ли су грађани Косова или нису грађани Косова и да ли за њима постоји потерница од Тужилаштва. Ако постоји налог за хапшење, а полиција их не ухапси, онда полиција мора да одговара, ако нема налога за хапшење", рекао је Хаљити.

Додао је да не може премијер да наређује ко ће и када да се хапси.

"Не може премијер да наређује да се било ко хапси, чак и ако је то неко кога шаље или подржава Србија. Морамо да разговарам са Кфором и Еулексом, таква су правила на Косову", рекао је Хаљити.

Клеверли: Влада у Приштини да предузме кораке за деескалацију на северу КиМ

Министар спољних послова Велике Британије Џејмс Клеверли изјавио је данас да је неопходно да влада привремених приштинских институција предузме кораке за деескалацију и смањење тензија на северу Косова и Метохије.

"Министар спољних послова је истакао потребу да влада Косова предузме кораке деескалације како би смањила тензије, омогући да градоначелници четири северне општине раде са алтернативних локација, уклони специјалне полицијске јединице из општинских зграда и предузме кораке ка новим, инклузивним изборима", наводи се у саопштењу британског Министарства после састанка Клеверлија и Куртија у Лондону.

Клеверли је истакао да Београд и Приштина сада имају одговорност да делују на деескалацији тензија и да избегну било какве даље запаљиве радње или реторику.
Он је поздравио ослобађање тројице косовских полицајаца које су српске снаге безбедности ухапсиле 14. јуна као позитиван корак, додаје се у саопштењу.

"Као што сам јасно рекао премијеру Куртију, континуиране тензије доводе у опасност током година тешко стечене успехе на Косову заједно са Уједињеним Краљевством и међународним партнерима", упозорио је британски министар.

Kако се подсећа у саопштењу, Велика Британија је била прва земља која је признала независност тзв. Косова 2008. године и остаје "посвећена будућности Косова као независне, мултиетничке државе у стабилном и просперитетном региону".

Рама и Мишел: Ослобађање тројице полицајаца веома добра вест, али стиже касно

Премијер Албаније Еди Рама је пуштање тројице косовских полицајаца назвао добром вешћу која, ипак, стиже са закашњењем, преноси приштинска "Коха".

Рама је додао и да председник Европског савета Шарл Мишел, са којим се данас састао, дели исто мишљење.

"Председник Европског савета Шарл Мишел и  ја смо били истог мишљења да је ослобађање тројице косовских полицајаца данас била веома добра вест, иако стиже са закашњењем! Неопходност хитне деескалације, која је прави пут ка завршној фази Дијалога о споразуму о нормализацији 'Косова' и Србије, мора са обе стране бити јасно схваћена као велика обавеза према целом региону", написао је Рама на Твитеру.

Свечља примио тројицу "косовских" полицајаца

Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља је, заједно са руководством тзв. косовске полиције примио је тројицу полицајаца који су ухапшени 14. јуна на територији централне Србије под пуном ратном опремом.

Њима је данас суд у Краљеву укинуо притвор и потврдио оптужницу против њих.

У саопштењу Свечљиног кабинета наводи се да је њихово физичко здравствено стање "релативно добро" и да "имају снажну вољу и храброст да наставе задатак одбране уставности и законитости".

Додаје се да су "пуштени по редовном поступку, што значи да ће и даље бити прозивани и малтретирани од стране Србије".

Тројица "косовских" полицајаца предати приштинским властима на прелазу Мердаре

Борељ: ЕУ спремна да уведе мере ако не буде напретка

Шеф ЕУ дипломатије Жозеп Борељ изјавио је данас да нови избори морају да буду организовани у све четири општине на северу Косова и Метохије, уз безусловно учешће Срба, као и да су земље блока спремне да предузму мере ако не буде напретка у нормализацији односа Београда и Приштине.

Одговарајући на питање новинара о каквим мерама је реч, Борељ је рекао да оне могу бити политичке и финансијске.

"Земље чланице и Комисија могу да размотре предузимање политичких мера и да ограниче политичке контакте", навео је он и нагласио да те мере морају да буду пропорционалне.

Опширније прочитајте овде.

Вучић: Обавестио сам Блинкена да се Београд понаша одговорно, а да Приштина свакодневно хапси Србе

Председник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном коме је рекао да се Србија понаша озбиљно и одговорно, али да специјалне снаге "косовске" полиције сваког дана потпуно арбитрарно хапсе припаднике српског народа и затражио је пуштање свих ухапшених Срба на слободу.

Блинкен је инсистирао на смиривању ситуације на северу КиМ и у потпуности је подржао европски план за интеграцију, написао је председник Србије на свом инстаграм профилу. 

"Такође, нагласио сам да су оставке и хитно повлачење лажних градоначелника из зграда у четири општине на северу Косова и Метохије, као и специјалних снага косовске полиције од кључног значаја за смиривање тензија", истакао је Вучић.

"Државни секретар Блинкен инсистирао је на смиривању ситуације на северу Косова и Метохије и у потпуности подржао европски план за деескалацију", наводи се у саопштењу Прес службе председника.

Државни секретар Блинкен је председнику Вучићу честитао на томе што је Београд добио организацију ЕXПО 2027, победивши, између осталог, и Минесоту.

Адвокат Драгише Миленковића: Уложили смо жалбу на меру притвора

Адвокат Дејан Васић изјавио је за "Косово онлајн" да је данас предао жалбу на решење којим је продужен притвор Драгиши Миленковићу из Грачанице, који се терети за наводне ратне злочине.

"У жалби сам навео процесне повреде и погрешно утврђено чињенично стање при одлучивању суда", каже Васић.

Додаје да је за рад на предмету формиран трочлани адвокатски тим у којем ће осим њега бити и Живојин Јокановић и Јована Филиповић.

Драгишу Миленковића из Кишнице ухапсиле су 21. јуна у његовој породичној кући припадници специјалне јединице тзв. косовске полиције. Миленковићу је одређен притвор од месец дана и налази се у затвору у Подујеву.

Граовац: Пуштањем специјалаца Куртију избијен адут из руку

Одлуком да се тројица припадника тзв. Косовске специјалне полиције бране са слободе, Аљбину Куртију избијен је "адут из руку" у политици сталног оптуживања и пребацивања кривице на Србију, сматра аналитичар Центра за друштвену стабилност Срђан Граовац.

Граовац ту посебно указује на улогу мађарског премијера Виктора Орбана, који је, наводи, као пријатељ Србије пренео српском председнику Александру Вучићу поруку да Београд нема спољно-политичке користи од хапшења тројице косовских полицајаца, већ да је та ситуација послужила одређеним центрима на Западу да подједнако "прерасподели" одговорност за оно што се дешава на северу.

"Не само да неки центри моћи на Западу повлаче паралелу између бруталних хапшења и малтретирања Срба на КиМ и хапшења косовских полицајаца дубоко на територији централне Србије, него су многи то пробали да користе као неки вид притиска на Србију и на Србе у будућности. Па чак и као аргумент за кажњавање Србије. Када то узмете у обзир, онда је јасно да је Орбан управо указујући на то, јасно ставио до знања да је пријатељ Србије", каже Граовац за "Косово онлајн".

Фирме на КиМ унапред платиле 30 милиона евра за "заробљену" српску робу, дугују још 40

Привремене приштинске институције су, забраном уласка камиона са српском робом на територију КиМ, "заробиле" испоруке вредне више од 70 милиона евра, пише "Дукађини" на основу података "Косовске пословне алијансе".

Од тога су фирме на КиМ унапред платиле робу у вредности од 30 милиона евра, а треба да надокнаде преосталих 40.

Председник овог удружења Агим Шахини истакао је да је важно пронаћи политичкo решење за овај проблем.

Он је позвао привремене приштинске институције да хитно предузму кораке за омогућавање протока робе из централне Србије, а како би се избегла материјална штета коју могу изазвати високе температуре на административном прелазу.

"Косовски" полицајац: Добро смо

Један од тројице припадника тзв. Косовске специјалне полиције, који су данас одлуком суда у Краљеву пуштени да се бране са слободе, изјавио је за РТВ21 да се осећају добро.

"Добро, добро смо", кратко је рекао један од специјалаца по преласку прелаза Мердаре, преноси ова телевизија.

Гренел: Извршити притисак на Куртија да повуче специјалце и понови изборе

Бивши амерички специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел поздравио је данас одлуку суда да пусти тројицу косовских полицајаца да се бране са слободе, и истакао да сада међународна заједница мора да изврши притисак на премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да уклони специјалне снаге из зграда општина.

Гренел је такође напоменуо да градоначелници изабрани на изборима без учешћа Срба морају поденти оставке, и да се мора одредити датум за нове изборе.

"Не сме се више дозвољавати Куртију да се провлачи без озбиљних последица", нагласио је Гренел.

Бивши амерички званичник је додао да су емотивни страхови становника северног дела Косовске Митровице стварни.

"Они се осећају узнемирено и таргетирано. Њихове болнице немају довољно залиха", нагласио је он.

Гренел је поручио да је ситуација запаљива, као и да је срамотно то што Европска унија и администрација Џозефа Бајдена нису били тамо.

Вархељи: Поздрављам пуштање тројице "косовских" полицајаца; формирати ЗСО

Европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи поздравио је данас одлуку да се тројица припадника тзв. Косовске специјалне полиције пусте из притвора, и позвао да се настави са деескалацијом и организацијом нових избора без одлагања, као и да се приступи формирању Заједнице српских општина (ЗСО).

''Поздрављам одлуку српских власти да пусте из притвора тројицу ухапшених косовских полицајаца. Деескалација мора да се настави, нови избори у општинама морају да се организују без одлагања. Дијалог и договори морају да се имплементирају, укључујући формирање Заједнице српских општина'', написао је Вархељи на Твитеру.

Фајон: Ситуација у региону узнемирујућа, неопходна деескалација на КиМ

Министарка спољних послова Словеније Тања Фајон рекла је да ће на састанку министара спољних послова ЕУ у Луксембургу бити речи о узнемирујућој ситуацији на Западном Балкану са фокусом на дешавања на Косову, преноси "Кљан Косова".

Фајон је додала да је деескалација тензија између Косова и Србије више него потребна.

"Разговараћемо о узнемирујућој ситуацији на Западном Балкану са фокусом на Косово и Србију. Неопходна је деескалација тензија као и сигурност грађана", рекла је Фајон.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ најавио је да ће ситуација на северу Косова бити на дневном реду данашње седнице Савета за спољне послове, додајући да се о томе претходних дана доста расправљало у ЕУ.

Бегај: Поздрављам ослобађање "косовских" полицајаца, обе стране да се врате дијалогу

Председник Албаније Бајрам Бегај поздравио је пуштање тројице "косовских" полицајаца да се бране са слободе, позвавши Београд и Приштину да се врате дијалогу.

"Поздрављам ослобађање тројице косовских полицајаца. Желим странама да се што брже и ефикасније врате за преговарачки сто и спроведу договорено у Бриселу и Охриду", објавио је Бегај на фејсбуку.

Тројица "косовских" полицајаца предати приштинским властима на прелазу Мердаре

Тројица тзв. косовских полицајаца, против којих је Виши суд у Краљеву потврдио оптужницу и донео решење да се пуштају да се бране са слободе, предати су данас, мало пре 14 сати, на административном прелазу Мердаре приштинским властима, преносе медији.

Они су, под пуном ратном опремом, ухапшени на територији централне Србије 14. јуна.

Бујар Османи: Поздрављам одлуку да се пусте тројица "косовских" полицајаца

Председавајући ОЕБС-а за 2023. годину и министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи поздравио је данас одлуку Вишег суда у Краљеву да ослободи тројицу припадника тзв. Косовске специјалне полиције и позвао Београд и Приштину да почну са спровођењем Мапе пута за деескалацију и нормализацију коју је Османи раније предложио.

''Као председавајући ОЕБС-а, поздрављам одлуку Суда Србије да ослободи тројицу косовских полицајаца и позивам стране да почну са спровођењем Мапе пута за деескалацију и нормализацију. ОЕБС је ту да подржи овај процес'', написао је Османи на свом налогу на твитеру.

Сијарто: Пуштање "косовских" полицајаца на захтев Мађарске доказ пријатељства са Србијом

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто је објавио да ослобађање "косовских" полицајаца на, како наводи, захтев Мађарске јасан доказ пријатељства са Србијом.

"Председник Србије Александар Вучић је управо обавестио премијера Виктора Орбана да ће, према захтеву изнетом на прошлонедељном састанку, српске власти ускоро пустити из притвора тројицу раније ухапшених косовских полицајаца", написао је он на Фејсбуку.

Он је рекао да Орбан цени корак који је српски председник предузео "у периоду озбиљних изазова, што је јасан доказ дубоког пријатељства српског и мађарског народа и стратешке сарадње две земље."

Заштитник грађана: Обавестићемо све међународне институције о тортури ухапшених Срба

Заштитник грађана Зоран Пашалић затражио је данас од Међународног комитета Црвеног крста да заштити Србе који су ухапшени на Косову и Метохији од даљег мучења и злостављања и да испита поступање косовске полиције према њима приликом одвођења у притворне центре.

"По информацијама којима располаже Институција Заштитника грађана, над ухапшеним Србима на Косову и Метохији вршена је тортура, они су и физички и психички малтретирани и злостављани. Зато тражимо од Међународног комитета Црвеног крста да заштити ухапшене Србе и да спречи даљу тортуру косовске полиције над њима", навео је Пашалић.

Како је саопштено из Канцеларије заштитника грађана, Пашалић је навео да ће институција на чијем је челу о тортури над ухапшеним Србима на Косову и Метохији обавестити све међународне институције које се баве заштитом људских права и спречавањем тортуре, и инсистирати на пуном поштовању Конвенције Уједињених нација против тортуре и других сурових, нељудских или понижавајућих казни или поступака.

Курти у ненајављеној посети Лондону

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти борави у дводневној ненајављеној посети Великој Британији.

Из Куртијевог кабинета је јављено да се он тамо састао са шефом британске дипломатије Џејмсом Клеверлијем, кога је обавестио о свом предлогу за деескалацију у четири општине на северу КиМ, преноси "Репортери".

Из кабинета премијера саопштавају да се Курти састао са британским шефом дипломатије Џејмсом Клеверлијем, са којим борави у Уједињеном Краљевству.

Курти је, како је саопштено из Владе, упознао британског шефа дипломатије са својим предлогом за проширење ситуације на северу.

Османи: Хвала САД за све што су урадиле како би полицајци били пуштени

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи захвалила Сједињеним Америчким Државама на, како је навела, доприносу који је та земља дала како би била пуштена тројица "косовских полицајаца" који су били у притвору у Србији.

Она је на твитеру оценила да то не ослобађа Србију "одговорности за овај очигледан акт агресије против Косова и кршења Војнотехничког споразума са НАТО-ом."

"Велико хвала нашим партнерима који су омогућили ово, а посебно САД", додала је она.

Петковић: Пуштање полицајаца судска, а не политичка одлука

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да је одлука Вишег суда у Краљеву, да се потврди оптужница против тројице тзв. косовских полицајаца и да се они пусте да се бране са слободе, судска а не политичка одлука и истакао да ће се Србија борити за све Србе ухапшене на КиМ.

Он је за Танјуг рекао да то значи да се наставља судски процес с обзиром да су тројица "Куртијевих специјалаца" оптужени за кривично дело недозвољено ношење и поседовање оружја и експлозивних материја у складу са кривичним закоником Републике Србије.

"Ми овде имамо одлуку суда, без обзира на то да ли смо тиме задовољни или не, Србија је правна држава и овде судске одлуке морају да се поштују за разлику од Приштине где не постоје ни суд ни судије, ни тужилаштво већ све одлуке доносе Курти и Свечља који списковима хапсе Србе, износе непостојеће доказе и све оно супротно од приступа који влада у централној Србији", рекао је Петковић.

Он је рекао да ће Србија наставити да се бори за сваког Србина ухапшеног на северу Косова и нагласио да разговора са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем неће бити док сви не буду на слободи.

Рама: Могућност "балканског Донбаса" расте, пуштање полицајаца добра вест

Албански премијер Еди Рама оценио је да је пуштање три "косовска" полицијца на слободу добра вест, јер како наводи, поново отвара пут деескалацији и дијалогу.

Он је на твитеру такође потврдио да је слетео у Брисел, где ће се ускоро састати са председником Европског савета Шарлом Мишелом.

У међувремену, додаје, ситуација на северу Косова се погоршава из минута у минут, повећавајући могућност "балканског Донбаса" у срцу Европе, преноси "Косово онлајн".

"Чак и само размишљање о тој могућности је катастрофално и зато се мора елиминисати по сваку цену. Стратешка кратковидост у приступу дијалога, кашњење у спровођењу одличног француско-немачког плана, померање фокуса ка демонстрацијама силе, а самим тим и погоршање ситуације на северу може да кошта цео овај регион, несумњиво Србију, али посебно Косово", нагласио је Рама.

Свечља: Пуштањем полицајаца Србија заташкава агресију

Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља је након пуштања тројице полицајаца тзв. Косова оценио да, како преноси "Коха", Србија наставља са својим играма.

"Иако је њихово данашње ослобађање добра вест, њихов прогон од стране Србије ће се наставити на слободи. Потврђивање оптужнице и пуштање на слободу у редовном поступку наставак је настојања Србије да заташка полицијско-војну агресију на територији Републике Косово", написао је он у објави на фејсбуку.

Краснићи: Сад је време за деескалацију ситуације на северу КиМ

Председник Демократске партије Косова Мемљи Краснићи огласио се након одлуке Суда у Краљеву да потврди оптужницу против тројице тзв. полицајаца и да их пусти да се бране са слободе и истакао да је сада ред да се политичким деловањем деескалира ситуација на северу КиМ.

Он је на Фејсбуку захвалио "међународним пријатељима Косова који су се ангажовали и помогли процесу".

"Пуштање тројице полицајаца из притвора... добра је вест за њихове породице и грађане наше земље. Захваљујем свим нашим међународним пријатељима, који су се ангажовали и одиграли одлучујућу улогу у овом процесу. Сада је ред да се одмереним и одговорним политичким деловањем деескалира ситуација у северном делу земље и да се тамо врати нормалност", написао је Краснићи.

Куртијеви специјалци пуштени да се бране са слободе

Тројица припадника полиције тзв. Косова, који су ухапшени дубоко на територији Србије 14. јуна, браниће се са слободе, након што је суд у Краљеву потврдио оптужницу против њих.

"Након што је спроведен претходни поступак и подигнута оптужница од стране Вишег јавног тужилаштва у Краљеву против осумњичених лица Б.С, Р.З. и Ш.М. због по једног кривичног дела недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја из чл. 348. ст. 4. у вези ст. 2 у вези ст. 1 Кривичног законика, ванпретресно веће Вишег суда у Краљеву потврдило је оптужницу против наведених окривљених и донело решење којим је окривљенима укинут притвор", наводи се у саопштењу Вишег суда у Краљеву.

Опширније о одлуци суда прочитајте у одвојеној вести.

Почела седница Савета за спољне послове ЕУ

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ саопштио је да ће ситуација на северу Косова бити на дневном реду Савета за спољне послове ЕУ.

Борељ је пре почетка састанка рекао да је криза на северу трећа тема, и да се последњих дана о томе много говорило у ЕУ.

Додао је да ће се поред ситуације на северу Косова, говорити и о дешавањима у Украјини. Такође, у Савету ће се, како каже Борељ, разговарати о припреми Самита са Латинском Америком.

"То је нешто важно за Европску унију као геополитичког играча. Министри ће разговарати о томе како припремити овај Самит", казао је Борељ.

Барбано од данас на челу Еулекса

Генерал карабињера Ђовани Пјетро Барбано преузео је данас управљање Европском мисијом за владавину права на Косову (Еулекс).

"Са великим осећајем одговорности данас преузимам функције као шеф ЕУЛЕКС-а, стратешког партнера Косова у владавини права и безбедности", истакао је Барбано и навео да ће ''са интегритетом и професионализмом'' вршити ту функцију, саопштено је на сајту Еулекса.

Нови шеф ЕУЛЕКС-а оценио је да Мисија функционише у "још увек тешком контексту", усред појачаних тензија.

"Мисија је одлично средство за шири одговор ЕУ на безбедносне изазове, пошто је Еулекс други одговор на безбедносна питања на Косову. У оквиру свог мандата, Мисија ће наставити да подржава стабилност на Косову, као и безбедност свих његових заједница", поручио је Барбано.

Његов мандат као шефа Еулекса на Косову трајаће од 26. јуна 2023. до 14. јуна 2025. године.

Одлуку о именовању Барбана донеле су земље чланице ЕУ у Комитету за политику и безбедност (ПСЦ).

Савет је недавно продужио мандат мисије до 14. јуна 2025. године, и у складу са најновијим стратешким прегледом Еулекса на Косову, одлучио да ће мисија помоћи органима за спровођење закона у развијању њихових капацитета за размену информација са регионалним и међународним партнерима у области правне помоћи и сарадње у кривичним стварима.

Рама данас у Бриселу на састанку са Мишелом, разговараће о Косову и Метохији

Премијер Албаније Еди Рама данас ће се у Бриселу састати са председником Савета ЕУ Шарлом Мишелом, а очекује се да ће кључна тема бити ситуација на северу Косова.

Како преноси "Репортери", ова посета уследила је након писма које је Рама упутио француском председнику Емануелу Макрону и немачком канцелару Олафу Шолцу за нови подстицај ЕУ за спровођење француско-немачког плана као решења тензија.

У КБЦ у Косовској Митровици тешка ситуација - недостају лекови и опрема

Најтежа ситуација у КБЦ у Косовској Митровици где недостају неки лекови и медицинска опрема.

"Иако нам је пре три дана стигао шлепер кисеоника, дозволе за његово допремање су нам ограничене на три месеца, што је отежавајућа околност. Потрошња кисеоника зависи од броја пацијената, хируршких интервенција, рођених беба, што значи да један камион може да траје месец, а некада петнаест дана", истиче за "Новости" др Златан Елек, директор КБЦ.

Др Елек посебно истиче проблем саобраћања санитетских возила које припадници Росу заустављају на својим пунктовима, без обзира на то да ли су под ротацијама, улазе у возила, претресају их... То утиче на здравствену ситуацију пацијената који су у тим возилима.

"Новости": Куртијева полиција планирала тортуру Срба на Газиместану

Стрепња и неизвесност се осећају на сваком кораку, поготовo уочи Видовдана. Управо због напете ситуације, први пут после 1999. парастос косовским јунацима неће бити служен на Газиместану, већ у манастиру Грачаница.

Такву одлуку донела је Епархија рашко-призренска, као једину могућу у ситуацији безбедносне неизвесности за Србе на КиМ.

Према сазнањима "Новости", по налогу режима у Приштини припадници тзв. косовске полиције планирали су тортуру посетилаца за Видовдан на Газиместану где је читав простор озвучен, а постављене су и камере. План је био много бруталније и масовније хапшење Срба, што се и иначе сваке године дешава на прослави Видовдана на Газиместану.

Дрецун: Кфор не реагује на Куртијеве потезе

Циљ Аљбина Куртија је да Срби уопште не живе на КиМ, намера Приштине је даља ескалација. Једини начин да се смири ситуација је да се потпуно повуку специјалци са севера КиМ и престану хапшења Срба рекао је за РТС председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун.

"Курти је направио списак од око 350 Срба које назива терористима и простор за деловање српског народа је сужен. После прошлогодишњих блокада тражено је да више не буде барикада иако Приштина то стално ради постављањем полицијских пунктова на северу КиМ", рекао је Дрецун.

Кфор не реагује на Куртијеве потезе под изговором успостављања владавине права, рекао је Дрецун.

"Истовремено добијају наоружање, пре свега од Турске, од беспилотних летилица до артиљеријског наоружања и они прерастају у војску. Ми имамо неколико ствари које нас упозоравају да је крајњи циљ Куртија да успостави пуну полицијско-војну окупацију севера КиМ", рекао је Дрецун.

Савет за спољне послове Европске уније расправљаће о Косову и Метохији

У Луксембургу се данас одржава Савет за спољне послове Европске уније, а једна од тема биће и најновија дешавања на Косову и Метохији.

Савет, који чине министри спољних послова земаља чланица Уније, расправљаће и о ситуацији у Украјини, као и о односима између ЕУ и латинске Америке и Кариба, а уочи самита ЕУ-ЦЕЛАЦ који би требало да се одржи 17. и 18. јула.

Теме састанка биће и Тунис, Јерменија, Азербејџан.

Куртијеви специјалци данас пред судом у Краљеву

Тројица припадника Косовске полиције ухапшена 14. јуна од стране српске полиције појавиће се данас пред судом у Краљеву, преноси "Кљан Косова".

Како преноси тај медиј, судско рочиште против тројице косовских полицајаца почеће у 9 сати.

Више јавно тужилаштву у Краљеву донело је 16. јуна наредбу о спровођењу истраге против тројице косовских полицајаца, због сумње да су извршили кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, а судија за претходни поступак је осумњиченима одредио притвор.

У Грачаници у току видовданске свечаности

Напетост са севера КиМ прелила се делимично и на српске средине јужно од Ибра.

У Грачаници су у току видовданске свечаности. Епархија рашко-призренска, због безбедносне ситуације, одлучила је да видовдански парастос, уместо на Газиместану, ове године буде служен у манастиру Грачаница.

У исто време, превозници са српским таблицама још чекају на административним прелазима. Приштина је дозволила улаз онима који превозе страну робу, без обзира на таблице, док роба из централне Србије још не може у покрајину.

Вучић: Курти неће стати

Председник Александар Вучић каже да је кључним актерима на Западу јасно да је главна кривица у режиму Аљбина Куртија, који хоће рат. "Неће Курти стати", опомиње председник.

Официр за везу Дејан Павићевић, који је обишао ухапшене Србе на Косову и Метохији, описао је злостављања која су претрпели ухапшени.

Три захтева из међународне заједнице

Међународна заједница позива на деескалацију кризе на КиМ.

Деескалација, нови избори и повратак имплементацији споразума из Охрида, три су елемента на којима се заснивају очекивања ЕУ од обе стране, поручио је специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, који је у Вашингтону разговарао о ситуацији на Косову и Метохији.

Високи представник Европске уније за спољну политику Жозеп Борељ данас ће известити министре спољних послова ЕУ о стању на северу КиМ и затражити подршку за европски план, за смиривање тензија - најавили су дипломатски извори у Бриселу.

Лајчак: Продуктивни разговори у Вашингтону о ситуацији на северу Косова и Метохије

Специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је данас да је недавно имао продуктивне разговоре у Вашингтону о ситуацији на Западном Балкану и заједничким напорима САД и ЕУ за деескалацију стања на северу КиМ.

"Било је веома важно отићи у САД и упоредити забелешке са мојим колегама током осетљивог времена. Сусрео сам се са подсекретаром САД Викторијом Нуланд и специјалним саветником америчког Стејт департмента Дереком Шолеом. Поделили смо заједничку процену о ситуацији на северу Косова. Нагласили смо значај моменталне деескалације и повратка дијалогу под окриљем ЕУ", навео је Лајчак на Фејсбуку.