Србија и Балкан

Курти спреман да смањи број полицајаца у општинама на северу КиМ

То би истовремено "омогућило отворену и фер кампању пред ванредне демократске изборе у овим општинама", навео је премијер привремених приштинских институција
Курти спреман да смањи број полицајаца у општинама на северу КиМ© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изразио је у телефонском разговору са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, спремност да се присуство полиције у зградама општина на северу КиМ смањи "постепено и сразмерно успостављању реда", саопштено је из његовог кабинета.

Курти је оценио да би смањење броја полицајаца истовремено "омогућило отворену и фер кампању пред ванредне демократске изборе у овим општинама", наводи се у једној реченици на крају саопштења.

Додаје се да је у разговору било речи о неопходности деескалације ситуације у четири северне косовске општине и нормализације односа са Београдом кроз примену Основног споразума.

Курти је рекао да се нада да ће апликација "Косова" за чланство у ЕУ бити размотрена што је пре могуће, додаје се у документу објављеном на сајту кабинета премијера тзв. Косова.

Фон дер Лајен је након разговора са Куртијем на Твитеру навела да је истакла хитну потребу за деескалацијом ситуације на КиМ и најавила да ће током дана разговарати и са председником Србије Александром Вучићем.

Вучић и Курти јуче су имали телефонске разговоре са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, који је такође затражио деескалацију.

image