О неповерењу Гашићу у четвртак пред посланицима; Брнабић: Резултатима заслужио место

Брнабић је поручила да је Гашић то заслужио тиме што је у току последњих десет година одиграо велику улогу у безбедносном систему Србије

Посланици Скуптине Србије наставиће у четвртак расправу о предлогу за гласање о неповерењу министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу, пренео је Танјуг.

Данашњој расправи присуствовали су премијерка Ана Брнабић и Братислав Гашић.

Брнабићева је за говорницом неколико пута поменула да је до сада много пута чула исте агрументе о Гашићу, додајући да они нису утемељени.

Премијерка је поновила да не подржава смену министра полиције, нити да сматра да је он одговоран за трагедије у школи "Владислав Рибникар" и селима Дубона и Мало Орашје.

Брнабићева је поновила да је, уколико опозиција сматра да Влада нема легитимитет, спремна да је распусти и да је њена оставка, као и оставка свих министара, и даље "на столу".

Председница Владе Србије рекла је да је Братислав Гашић својим резултатима заслужио место министра унутрашњих послова, јер је у последњих десет година одиграо велику улогу у безбедносном систему Србије, и да је за то време укупна стопа криминала смањена за 13,5 одсто у односу на период од 2001. до 2012. године.

Резултати безбедносног сектора од 2012. до 2022. године, у односу на период од пре десет година, вишеструко су бољи, рекла је Брнабићева, одбацујући нападе опозиције.

"Гашића чувају резултати," истакла је Брнабићева, "а то је заслужио тиме што је током последњих десет година одиграо велику улогу у безбедносном систему Србије, када је криманал смањен за 13,5 одсто, односно за више од 155.000 кривичних дела."

Брнабићева је додала да је број убистава и тешких убистава у том периоду смањен за 37,7 одсто, или за 614 кривичних дела.

У том истом периоду, број покушаја тешких убистава смањен је за 29,8 одсто, број силовања за 44,6, а покушаја силовања за 60 одсто.

Реализовано је, како је навела, и двоструко више заплена дроге, односно одузето је више од 53 тоне, у односу на око 22 тоне из ранијег периода.

"Који год конкретан показатељ да узмете, заплену дроге, организовање криминалних група и њихово процесуирање, резултати су значајно бољи него за последњих десет година", рекла је она и додала да Гашић добро ради свој посао, и као министар и као директор БИА.