Србија и Балкан

Патријарх Порфирије служи свету литургију у манастиру Грачаница, Срби вапе за миром и слободом

Епархија рашко–призренска затражила је од Кфора додатну заштиту за Србе током овогодишњег обележавања Видовдана
Патријарх Порфирије служи свету литургију у манастиру Грачаница, Срби вапе за миром и слободомGetty © Chris McGrath

Срби на Косови и Метохији данас обележавају Видовдан, празник у славу Косовске битке која се догодила 28. јуна 1389. године, празник посвећен кнезу Лазару и косовским страдалницима, али и свим погинулим за слободу и веру у свим ратовима кроз векове.

Видовдан је за Србе дан жалости, на овај дан се не игра и не пева. У манастиру Грачаница, где је синоћ стигао Његова светост патријарх српски господин Порфирије, данас ће бити служена света архијерејска литургија, а затим и парастос за погинуле ратнике, лигургије ће бити служене и у другим храмовима широм Косова.

Први пут ове године, Срби са Косова, али и из централне Србије, Видовдан неће обележити на Газиместану, него у манастиру Грачаница а оваква одлука је донета због озбиљности ситуације на КиМ, лоших безбедносних процена. Епархија рашко–призренска затражила је од Кфора додатну заштиту за Србе током овогодишњег обележавања Видовдана.

Срби на Косову и Метохији одавно, годинама уназад, можда још од 1999. године нису Видовдан дочекали у тежим околностима и већој стрепњи, већем страху за своју безбедност и опстанак на овим просторима. Криза на северу КиМ траје већ месец дана, од насилног упада косовских специјалаца у зграде СО у Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану а настављена је бројним хапшењима Срба и са севера, али и из енклава.

Јуче су у Грачаници и Северној Митровици одржани велики видовдански скупови Срба на којима је усвојена Видовданска декларацаја у којој Срби поручују да вапе за миром и слободом, али и да ће "уколико се зулум над нашим народом настави, бити принуђени да одговоре свима онима који Србима желе зло".

Косовска полиција разрадила је претходних дана посебне оперативне мере поводом обележавања два велика празника – Видовдана и Курбан Бајрама, који ове године падају на исти дан. Патрола косовске полиције ноћас је било широм севера КиМ, од Јариња, преко Лешка, Лепосавића, Сочанице до Северне Митровице.

На административним прелазима стање је и јутрос непромењено, преко Јариња, Брњака, Мердара, Кончуља још увек не могу камиони са српским таблицама, који возе српску робу, а појачане су и контроле и претреси путничких возила која из централне Србије прелазе на КиМ.

Срби настављају и протесте испред зграда СО на северу КиМ и траже повлачење косовских специјалаца.

image