Србија и Балкан

Полиција тзв. Косова не дозвољава Србима да пале свеће на Газиместану

Данас Срби на КиМ обележавају Видовдан, празник који је повећен кнезу Лазару и свим косовским страдалницима

Срби на Косову и Метохији данас обележавају Видовдан, празник посвећен кнезу Лазару и косовским страдалницима, али и свим погинулим за слободу и веру у свим ратовима кроз векове.

У манастиру Грачаница Његова светост патријарх српски Порфирије служио је свету архијерејску литургију а затим и парастос за погинуле ратнике.

У порти манастира окупило се више стотина верника из Србије, Црне Горе и Републике Српске, а манастир су током литургије и беседе патријаха надлетали хеликоптери.

Обележавању су присуствовали и помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Милена Парлић, градоначелник Требиња Мирко Ђурић, као и градоначелница Грачанице Љиљана Шубарић.

Литургије су служене и у другим храмовима широм КиМ.

"Овде на Косову и Метохији смо у својој кући, разумемо одакле долазимо. И подсећамо сву нашу браћу и сестре широм света на ову истину. Када смо било где другде, онда смо странци", рекао је патријарх Порфирије током беседе на крају одржане литургије.

Тзв. Косовска полиција која је обезбеђивала улаз на Газиместану, није дозволила Србима који су данас дошли да на овом месту одају почаст кнезу Лазару и косовским јунацима унесу било шта са српским обележјима, али ни да запале свеће, преноси "Косово онлајн".

Први пут ове године, Срби са Косова и Метохије, али и из централне Србије, Видовдан нису обележили на Газиместану, него у манастиру Грачаница, а оваква одлука донета је због озбиљности ситуације на КиМ, лоших безбедносних процена. Епархија рашко–призренска затражила је од Кфора додатну заштиту за Србе током овогодишњег обележавања Видовдана.

Вучићев син на литургији у Грачаници

Син председника Србије Александра Вучића, Данило, на Видовдан је посетио Грачаницу где је присуствовао литургији.

Како пише приштинска "Коха", Данило Вучић прошетао је у мајици са натписом "Предаја није опција".

Председник о реакцији Албанаца на посету његовог старијег сина Грачаници

Говорећи о томе да је његов старији син Данило виђен на обележавању Видовдана у Грачаници, Вучић је казао да је видео да су албански медији пренели вест о томе, као и да носи мајицу: "Предаја није опција."

"Ево, да им олакшам посао док је још доле, док могу да поступају тако јуначки како поступају према свим Србима, да им кажем да то мисли свако од нас Вучића, да то мисли највећи део Србије и да за нас предаја није опција", рекао је председник Србије.

Вучић је позвао све да буду довољно одговорни и паметни. 

Градоначелник Штрпца Далибор Јевтић изјавио је да је тежак положај Срба на Косову и Метохији, као и да је тужан због чињенице што је први пут од завршетка сукоба на КиМ, Видовдан дочекан без могућности да парастос буде одржан на Газиместану.

"Осећања су помешана. Са једне стране, радост због великог празника који данас обележавамо, са друге разочарање због ситуације у којој се тренутно као српски народ на Космету налазимо", написао је Јевтић на Фејсбуку.

Он је додао да је Видовданска декларација јасна порука и позив на мир и да разум превлада "код оних који би хтели да нас поново увуку у сукобе".

Столтенберг: Повратак дијалогу једини пут за напредак

Генерални секретар NATO Јанс Столтенберг рекао је да је ситуација на Косову и Метохији била тема састанка НАТО и да Алијанса наставља обавља свој мандат у оквиру УН на тој територији.

"Позивамо обе стране да се уздрже од било чега што може да доведе до раста тензија и да се одмах врате дијалогу којем посредује Европска унија, а који је једини пут за напредак", рекао је Столтенберг.

Јуче је на великом Видовданском скупу у Грачаници, на коме се окупило око 10.000 Срба из ове и других српских енклава на централном Косову, прочитана Видовданска декларација и послата порука да Срби траже само мир и слободу, пуштање из притвора ухапшене браће, чија је једина кривица љубав према отаџбини.

image