Србија и Балкан

Османи о расписивању ванредних избора у четири општине КиМ: 20 посто бирача да потпише петицију

На тај начин мислим да гарантујемо учешће Срба јер би захтев морао да дође од њих, од грађана, рекла је председница привремених приштинских институција
Османи о расписивању ванредних избора у четири општине КиМ: 20 посто бирача да потпише петицију© AP Photo/Vadim Ghirda/Танјуг

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи изјавила је да је један од најбољих начина за расписивање ванредних избора у општинама на северу КиМ, потписивање петиције од стране 20 одсто бирача из сваке од тих општина.

"Мислим да се кроз ово ствара законска обавеза за институције, али показујемо и политичку вољу за тако нешто", рекла је Османи за РТК.

Према њеним речима, тиме се отвара пут за "демократско учешће косовских Срба" на изборима.

"Ово видим као најхитније питање и истовремено треба да се уложе напори косовске полиције за владавину права на северу, а посебно за кажњавање лица која су учествовала у насиљу над Кфором, полицајцима и новинарима", навела је Османи која је учествовала на Самиту Процеса сарадње у југоисточној Европи у Подгорици.

Говорећи о могућним казненим мерама Европске уније, у случају да Приштина не предузме кораке ка деескалацији, рекла је да се ради на томе да се такве мере избегну.

Османи је и почетком јуна за Ројтерс изјавила да ванредни локални избори на северу КиМ могу да се распишу, али да је неопходно да прво 20 одсто уписаних у бирачки списак затражи тако нешто потписивањем петиције.

Она је тада оценила да је то "најдемократскији начин" да се распишу избори.

"На тај начин мислим да гарантујемо учешће Срба, јер би захтев морао да дође од њих, од грађана", рекла је Османи.

image