Обележен Видовдан у Републици Српској: Крсна слава војске и Трећег пешадијског пука

Видовдан је у духовном и световном смислу, нераскидиви део српског колективног идентитета, истакла је Жељка Цвијановић

У манастиру Свети Никола на Озрену данас је прослављен Видовдан, крсна слава Војске Републике Српске и Трећег пешадијског Република Српска пука, а парастос палим српским борцима од Косовског боја до данас, служио је владика зворничко-тузлански Фотије. 

У присуству команданта Трећег пешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ Сретен Милошевић и највиших званичника Српске, обављено је ломљење славског колача.

Српски члан и председавајућа Председништва Жељка Цвијановић изјавила је да је Видовдан, у духовном и световном смислу, нераскидиви део српског колективног идентитета.

"Судбина је хтела да се, од Косовског боја до данас, прегршт кључних битака и историјских прекретница за српски народ веже управо за Видовдан, захваљујући чему овај дан има посебно место у нашој култури и колективном сећању", истакла је Цвијановић, преноси РТРС.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић поручио је да је Војска Републике Српске светиња за представнике републичких институција, које не смеју изневерити очекивања оних који су им РС оставили у аманет и који чине све да је очувају, и нагласио је да се данас треба присетити свих оних који су дали животе за Српску, али и одати признање ветеранима.

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да се политички представници Републике Српске труде да чувају мир, безбедност и степен државности Републике Српске.

Командант Трећег пешадијског Република Српска пука бригадир Сретен Милошевић поручио је да су припадници тог пука опредељени да у наредном периоду још више чувају традицију Светог Цара Лазара, косовских и свих српских мученика који су често у историји стајали на прагу отаџбине.

Одлуку о формирању Војске Републике Српске, Скупштина српског народа у БиХ, донела је на заседању у Бањалуци 12. маја 1992. године, а постојала је до 1. јануара 2006. године, када је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата 210.000 бораца бранило је и одбранило Републику Српску од којих је 23.801 припадник положио живот у темеље Реpублике Српске, док их је 40.000 рањено.