РСЕ: Лидери ЕУ ће подржати убрзани пријем Западног Балкана и осудити насиље на Косову

Европски председници и премијери ће у закључцима самита који ће бити одржан 29. и 30. јуна подсетити на декларацију са Солунског самита, када је пре 20 година потврђено да су врата ЕУ отворена и за земље региона

Лидери држава и влада Европске уније ће на предстојећем самиту расправљати о ситуацији на Западном Балкану и потврдити посвећеност проширењу на регион, преноси Радио Слободна Европа.

Европски председници и премијери ће на самиту који ће бити одржан 29. и 30. јуна у закључцима подсетити на декларацију са Солунског самита, када је пре 20 година потврђено да су врата ЕУ отворена и за земље региона.

"Европски савет понавља своју пуну и недвосмислену посвећеност перспективи чланства Западног Балкана у ЕУ и своју подршку убрзању приступног процеса", пише у нацрту закључака у који Радио Слободна Европа имао увид. Ове закључке ће лидери усвојити на крају самита.

Да ће се расправљати и о региону, то је потврдио и председник Европског Савета Шарл Мишел у позивници коју је упутио лидерима за окупљање у четвртак и петак.

У оквиру расправе о ситуацији у региону, премијери и председници 27 држава чланица ЕУ ће се посебно позабавити напетостима између Београда и Приштине.

С тим у вези очекује се да осуде насилне инциденте на северу Косова и позову на хитну деескалацију ситуације.

"Стране треба да створе услове за превремене изборе у четири општине на северу Косова. Неуспех деескалације тензија имаће негативне последице", порука је из закључака чије се усвајање очекује.

Лидери ЕУ ће такође истаћи важност наставка дијалога и брзу имплементацију споразума о путу ка нормализацији односа, укључујући и оснивање Заједнице српских општина.

Тензије на Косову и дијалог који води ЕУ о нормализацији односа тема су разговора на неколико састанака на високом нивоу у ЕУ ове недеље, а започели су на сусрету министара спољних послова у понедељак, 26. јуна.

Шефови дипломатије држава чланица ЕУ у понедељак су разменили мишљења о дијалогу Београда и Приштине, у светлу наставка и повећања тензија на северу Косова".

Чланице ЕУ спремне су да предузму нове мере, уколико не буде напретка у правцу деескалације на северу Косова, потврдио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ у понедељак. То се, како је рекао, нарочито односи на питање организовања ванредних избора за четири општине на северу.

Није било формалних закључака, или одлука на министарском састанку, осим расправе о мерама које европски блок може предузети како би уверио стране да одмах предузму кораке за смањење напетости.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак и генерални директор Европске комисије у Дирекцији за проширење Јан Копман учествовали су и у уторак, 27. јуна, у Европском парламенту у расправи о најновијим дешавањима у односима између Косова и Србије.

Бриселске расправе о Косову одржавају се након хитног кризног састанка који је одржан 22. јуна у Бриселу, када је Борељ одвојено разговарао са лидерима Београда и Приштине како би се пронашло решење за напетости на северу Косова. Овај састанак није донео никакав резултат.

Дан након овог састанка, европски шеф дипломатије је у петак 23. јуна саопштио да се ескалација на северу Косова наставља и постаје опасна, те да ЕУ неће то толерисати. Борељ је на Твитеру навео да је "веома узнемирен ситуацијом на северу Косова".