Лајчак: Вучић и Курти се сложили око избора — али не и око датума

Специјални изасланик ЕУ је напоменуо да рокова за деескалацију нема, али је напоменуо да је "у политици све повезано"

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак је рекао да су се две стране на последњем састанку у Бриселу сагласиле да су нови избори неопходни, али да се нису усагласили како треба спровести деескалацију.

Лајчак је напоменуо да су захтеви ЕУ за обе стране јасни, а да они укључују деескалацију, нове изборе у четири општине на северу КиМ уз учешће Срба, и повратак дијалогу и имплементацији споразума из Охрида, а за који је његов колега из САД Габријел Ескобар јавно потврдио да за Србију значи признање једнострано проглашене независности "Косова".

Међутим, Лајчак такође напомиње да за испуњење ових услова не постоје формални рокови.

"Не постоји формални рок. Али у политици је све повезано", рекао је Лајчак у интервјуу за "Еуроњуз", напоменувши да су шефица ЕК Урсула фон дер Лајен и државни секретар САД Ентони Блинкен лично разговарали са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем о ситуацији на северу КиМ.

Упитан да коментарише недавне билатералне састанке са Вучићем и Куртијем које је у Бриселу одржао уз шефа ЕУ дипломатије Жозепа Бореља, Лајчак је оценио да су "и Вучић и Курти схватили колико је озбиљна ситуација".

"И друго, сагласили су се око тога да један од кључних елемената изласка из кризе јесу нови избори. Оно где се нису сложили, то је питање деескалације. Како ће ови градоначелници да функционишу и одакле", додао је Лајчак.

Он понавља да за њега деескалација значи да се градоначелници изабрани на изборима без учешћа Срба повуку и раде из других просторија, и да се "демонстранти, специјална полиција и Кфор повуку", након чега би се одржали нови избори.

Упитан да коментарише чињеницу да су три приштинска полицајца пуштена али да је још један Србин ухапшен дан након састанака у Бриселу, Лајчак је рекао да је "питање хапшења врло осетљиво питање, и један огроман 'иритант' у читавом процесу".

"Што се тиче хапшења Срба са Косова, чујемо са косовске стране да је то владавина права и да има довољно материјала против тих људи. Од стране Србије чујемо да је то политичка кампања против читавог српског народа на Косову. Зато је апсолутно кључно да имамо детаљан увид у сваки конкретан случај, да можемо да проценимо суштину. Зато смо дали нови задатак Еулексу, који то има у свом мандату. Високи представник је затражио од Еулекса да детаљно и робусније него до сада прати све те случајеве. Да имамо тачан увид и да можемо на основу те анализе да кажемо како ми видимо те случајеве. Јасно је да, ако је неко прекршио закон, мора да сноси одговорност. Са друге стране, не смемо да дозволимо да хапшења буду злоупотребљена због политичких циљева", рекао је Лајчак.

Функционер Европске комисије Јан Герт Копман изјавио је да ће ЕК ове недеље предложити мере против Приштине због неконструктивне улоге у дијалогу, а које укључују замрзавање рада тела у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању, суспендовање европских фондова за КиМ и обустављање политичких контаката.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изразио је у телефонском разговору са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, спремност да се присуство полиције у зградама општина на северу КиМ смањи "постепено и сразмерно успостављању реда".