Србија и Балкан

Шмит окривио Додика: "Бизарно подривање Дејтона"

Народна скупштина Републике Српске је усвојила Закон о непримењивању одлука Уставног суда БиХ у Српској
Шмит окривио Додика: "Бизарно подривање Дејтона"© Milos Tesic/ATAImages

Канцеларија Високог представника реаговала је данас на одлуку Народне скупштине Републике Српске о Уставном суду у Босни и Херцеговини оценом да је покушај да се поткопа ауторитет тог суда неприхватљив прекршај против Дејтонског мировног споразума, озбиљан изазов владавини права у РС и напад на уставни поредак Босне и Херцеговине.

У саопштењу се наводи да су одлуке скупштине нелегалне.

"Република Српска мора да поштује своје обавезе из Дејтонског мировног споразума – то значи потпуно поштовање уставног и правног поретка Босне и Херцеговине у складу са Анексом 4", наводи се у саопштењу.

Високи представник Кристијан Шмит нуди политичку сарадњу свим заинтересованим странама у РС како би "помогао НСРС да испуни своју законску обавезу, под условом потпуног поштовања Дејтонског мировног споразума".

"Први корак може бити одбацивање оваквог бизарног и авантуристичког подривања Дејтона и дејтонских институција од стране Милорада Додика. Наш заједнички приоритет је просперитетна будућност за све у БиХ и осигуравање да се њихова воља одрази на исход слободних демократских избора", каже се у саопштењу.

Народна скупштина Републике Српске је усвојила Закон о непримењивању одлука Уставног суда БиХ у Српској. Закон је усвојен по хитном поступку, са 56 гласова за, на осмој посебној седници Парламента Српске.

image