Србија и Балкан

Србија на 65. месту на Глобалном индексу мира

У односу на прошлу годину, Србија је пала за седам места, а на листи европских земаља нашла се на 33. позицији, испред Француске и Турске
Србија на 65. месту на Глобалном индексу мира© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Институт за економију и мир (ИЕП) објавио је Глобални индекс мира, а Србија је на 65. месту када је у питању политичка и друштвена стабилност, од 163 анализиране државе.

У односу на прошлу годину, Србија је пала за седам места, а на листи европских земаља нашла се на 33. позицији, испред Француске и Турске.

Србија се нашла и испред тзв. Косова, које је, такође, увршћено на листу и заузима 70. позицију.

Када је реч о бившим југословенским државама, Словенија је на осмом месту, Хрватска на 14, Северна Македонија на 38, Црна Гора на 45, а Босна и Херцеговина на 61. месту.

"У протеклој години, 84 земље су забележиле побољшање, док је у 79 забележено погоршање мира. Сукоб у Украјини и последице тога су били главни покретачи погоршања мира на глобалном нивоу", наводи се у извештају сиднејског Института за економију и мир (ИЕП).

На врху листе се налазе Исланд, Данска, Ирска, Нови Зеланд и Аустрија, док су на зачељу Авганистан, Јемен и Сирија.

Украјина је на 157, а Русија на 158. месту.

"Европа остаје најмирнији регион на свету и у њој се налази седам од 10 најмирнијих земаља. Међутим, мир у Европи се погоршао током прошле године", пише у извештају ИЕП-а.

Додаје се да је глобална економска штета од насиља прошле године порасла за 17 одсто, на 17,5 билиона долара, што је око 13 одсто укупног светског БДП-а.

Од 163 земље, Србија се на тој листи налази на 60. месту, а како се наводи, економска штета од насиља прошле године је износила осам одсто српског БДП-а.

Прошла 2022. била је најгора од почетка 21. века по броју жртава ратова у свету, 238.000 мртвих, што је скоро дупло више у односу на претходну 2021. годину, наводи се, пред осталог, у извештају ИЕП.

image