Србија и Балкан

Шарл Мишел подржао Едија Раму: Међународна конференција за Србију и "Косово"

Подржавамо идеју да се што пре организује конференција о КиМ јер сматрамо да смо последњих месеци видели неке потешкоће које постају разлози за ескалацију, поручио је Мишел
Шарл Мишел подржао Едија Раму: Међународна конференција за Србију и "Косово"Getty © Pool / Pool

Председник Европског савета Шарл Мишел подржао је идеју о одржавању међународне конференције за "Kосово" и Србију.

"Подржавамо идеју да се што пре организује конференција са неким чланицама Европске уније које су веома активне, и у блиској координацији са Сједињеним Државама, јер сматрамо да смо последњих месеци видели неке потешкоће које постају разлози за ескалацију", изјавио је председник Европског савета.

"Мислим да је дошло време да имамо глобални приступ, да онда дођемо да направимо јасне кораке у смислу нормализације", додао је он.

Идеју о организовању међународне конференције је изнео премијер Албаније Еди Рама након сусрета са високим представником ЕУ за заједничку спољну политику и безбедност Жозепом Борељом .

Рама је предложио конференцију са лидерима Србије и тзв. Kосова, и званичницима ЕУ и САД, уз коментар  да им се "не дозволи да изађу без договора".

Подршка Мишела Раминој идеји долази уочи почетка самита на којем ће лидери 27 држава чланица ЕУ расправљати и о приликама на Западном Балкану са посебним нагласком на тензије на северу Kосова и Метохије.

Очекује се да на крају самита председници и премијери држава чланица ЕУ осуде насиље на северу KиМ, пише Радио Слободна Европа.

"Стране треба да створе услове за превремене изборе у четири општине на северу Kосова. Неуспех деескалације тензија имаће негативне последице", стоји у нацрту закључака које ће лидери усвојити на крају састанка.

Лидери ЕУ ће такође истаћи важност наставка дијалога Београда и Приштине и брзу имплементацију споразума о путу ка нормализацији односа, укључујући и оснивање Заједнице српских општина, наводи РСЕ.

image