Борељ тражи од ЕУ да појача притиске на Београд и Приштину: Коштаће их ако не допринесу деескалацији

Шпански дипломата наводи да ће о свим дешавањима на северу КиМ обавестити челнике ЕУ

Специјални представник Европске уније за спољну политику Жозеп Борељ поручује да ће тражити подршку од држава чланица ЕУ за наставак притиска на тзв. Косово и Србију за деескалацију ситуације на северу Косова и Метохије, јавља "Албенијан пост".

Према речима дипломате, уочи састанка држава чланица Европске уније, где ће, између осталог, бити речи о ситуацији на северу КиМ: ако се не предузму кораци за побољшање ситуације у јужној српској покрајини, Београд и Приштина ће се суочити са последицама "које ће их коштати".

"О свим дешавањима ових дана обавестићу челнике ЕУ. Тражићу подршку да се настави притисак на стране, да се избегне ескалација и живот врати у нормалу. Државе чланице су на последњем састанку Савета одлучиле да треба предузети економске и политичке мере како би им се ставило до знања да ће их коштати ако не допринесу деескалацији", рекао је Борељ.

Иначе, албански медиј је пре неколико дана писао да из дипломатских извора у Бриселу сазнаје да је разговор председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен и премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија, који је Курти описао као "срдачан и искрен", био, у ствари, разговор о мерама против Приштине.

Према сазнањима овог листа, разговор је усредсређен на најаву Куртију шта ће све бити конкретне мере принуде ако се ситуација не деескалира по западном предлогу - ослобађање општинских објеката од новоизабраних градоначелника и њихово смештање у алтернативне објекте на северу, уклањање специјалних јединица полиције из објеката и расписивање нових избора.

"Албенијан пост" из истог извора сазнаје да је Фон дер Лајен Куртију рекла које ће тачно бити економске мере које ће предузети ЕУ, а које се углавном односе на програме финансијске помоћи Европске уније.

"То је била сврха разговора, најава са економским мерама ако се хитно не крене ка деескалацији конкретним корацима према плану који је предложила ЕУ", навео је њихов извор.